Aleksander Aamodt Kilde je bil na superveleslalomu najhitrejši, v soboto pa bo poskušal ponoviti lanski dvojček zmag v Val Gardeni. Foto: EPA
Aleksander Aamodt Kilde je bil na superveleslalomu najhitrejši, v soboto pa bo poskušal ponoviti lanski dvojček zmag v Val Gardeni. Foto: EPA

Edina prava tekmeca v idealnih razmerah na znameniti progi Saslong je imel v Avstrijcih Matthiasu Mayerju in Vincentu Kriechmayrju, ki pa sta se morala zadovoljiti z drugim oziroma tretjim mestom. Mayer je bil na zadnjem vmesnem času še izenačen z Norvežanom, na koncu je zaostal 22 stotink. Še pet stotink več je bil počasnejši Kriechmayr.

Nastop Kildeja in Čatra

Znova dvojček zmag v Val Gardeni?
29-letni Kilde je v lanski sezoni (ki jo je januarja kruto presekala poškodba, zaradi česar je moral izpustiti svetovno prvenstvo v Cortini) v Val Gardeni dobil tako superveleslalom kot smuk. Seveda bo poskušal jutri znova dokazati, da mu kamelje grbine ustrezajo, tako da bi prav lahko slavil deseto zmago v karieri na tekmah svetovnega pokala.

Dober nastop Martina Čatra
Martin Čater je s številko 42 prismučal na spodbudno 12. mesto (+1,14) in osvojil prve slovenske točke v tej disciplini v sezoni. 28-letni Celjan je tako vpisal celo drugi najboljši superveleslalomski izid v karieri, boljši v tej disciplini je bil zgolj leta 2017 v Kvitfjellu, ko je bil šesti. To je tudi izenačena najboljša slovenska uvrstitev na superveleslalomih na progi Saslong.

Kilde je dobil troboj specialistov za hitre discipline. Matthias Mayer je bil drugi, Vincent Kriechmayr, ki je v Val Gardeni dobil superveleslalom leta 2019, pa tretji. Foto: EPA
Kilde je dobil troboj specialistov za hitre discipline. Matthias Mayer je bil drugi, Vincent Kriechmayr, ki je v Val Gardeni dobil superveleslalom leta 2019, pa tretji. Foto: EPA

Spustil smuči in imel ves čas lepo hitrost
"Vso progo sem imel neko konstantno hitrost. Bilo je nekaj napak, ampak današnji cilj je bil, da čim bolj spustim smuči. Na ogledu sem si ogledal ključne dele in na koncu sem vse skupaj kar dobro izvede
l," je povedal Čater. Dobro je bil na poti Boštjan Kline, ki pa je v spodnjem delu odstopil. Tekme ni končal niti Nejc Naraločnik (padec je prinesel nekaj modric), medtem ko je bil Mitja Hrobat prepočasen za trideseterico.

Druga zgodba kot v Beaver Creeku
Trener Grega Koštomaj je bil z videnim zadovoljen: "Zelo lep rezultat Martina. Tudi pristop je bistveno drugačen, pravilen. Kar sem fantom malce zameril v Beaver Creeku, danes na splošno odločneje in napadalneje. Tako kot znajo in kot je treba. Martinu je vožnja uspela od starta do cilja, drugi pa z nekimi napakami in odstopi."

Odermatt tokrat daleč od zmagovalnega odra
Razočaral je zmagovalec in drugouvrščeni s prvih dveh super-G-jev sezone Marco Odermatt, ki se z zaostankom 1,37 ni uvrstil med najboljših 20. Tako je moral vodstvo v tej disciplini prepustiti Mayerju, drugi je z desetimi točkami zaostanka Kilde.

Naporen urnik v Dolomitih
V soboto bo v Val Gardeni tradicionalni smuk (ob 11.45; prenos na TV SLO 2), nato pa se karavana seli v Alta Badio, kjer bosta v nedeljo in ponedeljek veleslaloma. Po dnevu premora sledi v sredo še slalom v Madonni di Campiglio.

Kilde na Saslongu znova ujel zmagoviti ritem

Ženske so v Val d'Iserju, kjer so danes opravile drugi trening smuka. Najhitrejša je bila Avstrijka Mirjam Puchner pred Italijanko Sofio Goggio (+0,15) in Švicarko Corinne Suter (+0,29). Ilka Štuhec, ki je bila na prvem treningu peta, je bila tokrat 27. (1,84). Maruša Ferk je imela 34. čas (2,20).

Končni vrstni red:                   
 1. A. A. KILDE        NOR    1:25,91
 2. M. MAYER           AVT      +0,22
 3. V. KRIECHMAYR      AVT       0,27
 4. B. FEUZ            ŠVI       0,57
 5. S. ROGENTIN        ŠVI       0,74
 6. D. PARIS           ITA       0,80
 7. M. FRANZ           AVT       0,85
 8. J. CRAWFORD        KAN       0,92
 9. R. COCHRAN SIEGLE  ZDA       0,99
10. T. GANONG          ZDA       1,00
11. J. FERSTL          NEM       1,04
12. M. ČATER           SLO       1,14
...                                  
41. M. HROBAT          SLO       2,14
                                     
Odstop: Kline, Naraločnik            
SKUPNI VRSTNI RED (9/37):             
 1. M. ODERMATT         ŠVI        453
 2. M. MAYER            AVT        390
 3. A. A. KILDE         NOR        329
 4. V. KRIECHMAYR       AVT        259
 5. B. FEUZ             ŠVI        210
 6. A. PINTURAULT       FRA        205
 7. H. KRISTOFFERSEN    NOR        137
 8. G. CAVIEZEL         ŠVI        130
 9. Ž. KRANJEC          SLO        125
10. D. PARIS            ITA        124
...                                   
50. M. ČATER            SLO         42
56. B. KLINE            SLO         38
  . Š. HADALIN          SLO         38
SUPERVELESLALOM (3/7):                
 1. M. MAYER           AVT         210
 2. A. A. KILDE        NOR         200
 3. M. ODERMATT        ŠVI         187
 4. V. KRIECHMAYR      AVT         150
 5. T. GANONG          ZDA          95
 6. B. FEUZ            ŠVI          90
 7. A. SANDER          NEM          89
 8. A. PINTURAULT      FRA          80
 9. B. THOMPSON        ZDA          71
10. S. ROGENTIN        ŠVI          67
...                                   
28. M. ČATER           SLO          22

Posnetek superveleslaloma v Val Gardeni