Žan Kranjec (levo) se je po koncu lanske sezone odločil za spremembe. Razšel se je z dolgoletnim trenerjem Klemnom Bergantom, poslovil se je tudi trener za veleslalom Matjaž Požar, začel pa je sodelovati z Miho Verdnikom (desno) in Rokom Šalejem. Foto: MMC RTV SLO /T. O.
Žan Kranjec (levo) se je po koncu lanske sezone odločil za spremembe. Razšel se je z dolgoletnim trenerjem Klemnom Bergantom, poslovil se je tudi trener za veleslalom Matjaž Požar, začel pa je sodelovati z Miho Verdnikom (desno) in Rokom Šalejem. Foto: MMC RTV SLO /T. O.

V Söldnu se bo konec tedna začela 59. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Največ lahko pričakujemo od Žana Kranjca, ki je bil na tem prizorišču na zadnjič štirih tekmah kar trikrat na stopničkah (2019, 2021, 2022). Težko je reči, v kakšni formi je najboljši slovenski smučar in kako konkurenčen bo v nedeljo (začetek ob 10.00, finale ob 13.00; prenos na TV SLO 2), je pa ta teden opravil nekaj dobrih treningov, tako da na ledenik Rettenbach prihaja samozavesten. Pogovarjali smo se z njegovim trenerjem Mihom Verdnikom, ki je nasledil Klemna Berganta. Ta je Kranjca popeljal do dveh veleslalomskih zmag v svetovnem pokalu (Saalbach 2018, Adelboden 2020) in predvsem do srebrne olimpijske medalje v Pekingu 2022.


Lani je tekma v Söldnu zaradi močnega vetra odpadla, potem ko so izpeljali le prvo vožnjo. Žan Kranjec je bil na 16. mestu, zaostajal je skoraj dve sekundi. Foto: EPA
Lani je tekma v Söldnu zaradi močnega vetra odpadla, potem ko so izpeljali le prvo vožnjo. Žan Kranjec je bil na 16. mestu, zaostajal je skoraj dve sekundi. Foto: EPA

Ste se kaj bali sodelovanja z Žanom, ki ga zadovoljijo le najboljši rezultati?
Ne bi rekel, da sem se bal, imam pa neko prijetno tremo. Dejstvo je, da je to tekmovalec najvišjega ranga, vedno visoko motiviran in zelo discipliniran. Pričakovanja so velika. Zame to sodelovanje pomeni dobrodošlo spremembo, potem ko sem bil osem let v pisarni. Rad sem na terenu, sem pa hkrati sprejel tudi veliko odgovornost.

Lani je v veleslalomu vidno prevladoval Marco Odermatt in tudi letos ga bo zelo težko premagati, tega se oba z Žanom gotovo zavedata.
To bo vsekakor zelo težka naloga. Veliko je že dosegel Žan v svoji karieri, a vseeno ima še številne izzive. Eden od njih je gotovo premagati Odermatta. Letos lahko postane tudi prvi slovenski veleslalomist z medaljo na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu. Ali pa prihodnjo sezono prvi v slovenskem moškem smučanju z dvema medaljama na olimpijskih igrah. Naprej ga žene tudi misel na zmago v skupni razvrstitvi. Seveda so vse to zelo visoki cilji, a temu primerno se Žan obnaša. Je kot stroj, ki je usmerjen le k doseganju cilja. Vse bi naredil zato, to pomeni njegovo življenje. Jaz mu poskušam pri tem pomagati po najboljših močeh.

Sorodna novica Žan Kranjec v Sölden z visokimi cilji

Vas kdaj preseneča?
Ne. Poznam ga že dolgo, pred desetimi leti, v sezoni 2013/14, ko je bil Žan v veleslalomu zmagovalec evropskega pokala. Bil sem trener za tehnične discipline, v ekipi so bili poleg še Mitja Valenčič, Miha Kürner, Matic Skube in Janez Jazbec. Že takrat je imel pravi odnos do dela, zdaj je vse samo še na višjih obratih.

Poglejmo nekaj Žanovih potencialnih slabosti. Prvič, v reprezentanci ni takšne konkurence, kot jo imajo na primer Švicarji, Francozi ali Avstrijci, no, že proračun ni na isti ravni ...
Vseeno smo tudi s tem proračunom lahko opravili dobro pripravljalno obdobje in zgradili tudi kakovostno ekipo, v kateri sta poleg Žana še Tijan Marovt in Miha Oserban. Fantje zelo dobro funkcionirajo skupaj, čeprav je na primer Miha (18 let) 13 let mlajši od Žana. Vzdušje je odlično. Ob enem zelo izkušenem tekmovalcu sta dva, ki se prebijata. Ta ekipa za tehnični disciplini ima velik potencial, si pa želim, da se še kdo priključi, zato tudi več vlagamo v mladinsko smučanje.

Kranjec na treningih praviloma ni iz sebe iztisnil toliko kot na tekmah. Ste to popravili, saj je tudi to lahko pomembno, ko tekmovalec išče napredek.
To, kar omenjate, poskušamo spremeniti. Ogromno se ukvarjamo s tem, da mora biti prva vožnja na treningih najhitrejša. Je pa tako, da če je poudarek na izvedbi, je načeloma že prva vožnja težko najhitrejša med vsemi. Si pa sploh zdaj v zadnjih dneh pred tekmo, ko iščemo hitrost, želimo, da je prva vožnja prava.

Vrhunec sezone bo za Kranjca februarsko svetovno prvenstvo v Saalbachu, kjer bo želel postati prvi Slovenec (v moškem smučanju) z medaljo na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Vrhunec sezone bo za Kranjca februarsko svetovno prvenstvo v Saalbachu, kjer bo želel postati prvi Slovenec (v moškem smučanju) z medaljo na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

Znano je, da Kranjcu ustrezajo predvsem ledene proge, težava pa je, da je bilo takšnih tekem v zadnjem obdobju vedno manj. Bo znal biti konkurenčen tudi v pomladanskih razmerah?
Vedno je imel precej agresivne, težke nastavitve, primerne za bolj trde, ledene terene, kjer je lahko tudi v celoti pokazal svoje znanje. Ima pa Žan tudi drugo sposobnost: enako dobro smuča na lepi podlagi ali na načeti progi. Pri številnih drugih smučarjih je razlika precejšnja.

Ste v Ushuai smučali tudi na mehkejših progah?
Vse smo imeli v Argentini, zimske in spomladanske razmere, dež in sneg. Tam res lahko ogromno smučaš, v 24 dneh smo opravili 19 smučarskih dni. Pred Söldnom je bilo treba narediti le še tisto glavno piko na i, za samozavest in samozaupanje. Tekmovalno pripravljenost smo iskali predvsem v Val Senalesu, kjer je podoben teren in takšna površina, kot jo lahko pričakujemo v Söldnu. V sredo smo imeli tam še odlične razmere, nato pa je zapadel svež sneg, tudi dež je bil vmes, tako da nismo več trenirali.

Občutki so torej dobri?
So, dobili smo tisto, kar smo iskali. Treniral je na politi progi in na podobni strmini, kot bo v Söldnu. Tudi glede materiala je dobil vse odgovore in začutil smuči. Ima vse razloge za to, da je samozavesten.

Njegove smuči bodo nekoliko drugačne kot lani, kajne?
Gre za malenkost drugačen model, smuči so tudi 4 centimetrov krajše. Dobro se počuti na njih, verjetno bo s temi tudi startal v nedeljo. Odvisno seveda glede na postavitev in snežno površino na dan tekme.

Sorodna novica Kranjec bo presenečen, če ga bo Hirscher premagal

Napoved pravi, da bo vreme lepo in da bo noč mrzla.
Upam, da bo proga dobro pripravljena, je pa Žan zdaj dobro smučal tudi takrat, ko ni bilo ledeno, tako da se ne obremenjujemo s tem, kakšna bo proga. Kot sem že rekel, čutim pozitivno vznemirjenje, čim prej bi rad videl, da se fantje pomerijo in bodo vedeli, kam sodijo.

Je bilo kaj primerjav s konkurenco?
Žan ima hitrost, če bo to pokazal tudi na tekmi in sestavil celotno vožnjo, bi moral biti konkurenčen. Je pa nehvaležno kar koli napovedovati. Nikoli ne veš, kaj je delala konkurenca.

Bo Kranjec tekmoval na slalomih?
Na treningih smo do zdaj posvečali predvsem veleslalomu in občasno superveleslalomu, razen kadar vremenske razmere tega niso dopuščale. Slalomov se bo udeleževal šele, ko bo imel dovolj točk v svetovnem pokalu, da bo lahko nastopil za prvo trideseterico. Morda v Kitzbühelu. Šlo bo bolj zato, da bo držal tekmovalni ritem.

Marcel Hirscher se bo zadnjih hip odločil, ali bo nastopil že na uvodni tekmi sezone 2024/25 ali ne. Vrača se po petih letih premora. Je to le šov, ki bo popestril beli cirkus, ali pa bi res lahko segel najvišje in morda še povečal bero 67 zmag v svetovnem pokalu?
Vsekakor je njegova vrnitev dobrodošla za alpsko smučanje. Veleslalomski vrh se tako še širi, po letu odsotnosti bo spet tekmoval "Brazilec" Lucas Braathen. Verdu je pozdravil poškodbo (v nedeljo še ne bo tekmoval, saj spet čuti boločine v desnem kolenu; op. a.), vrača se Schwarz, malo pozneje se bo priključil tudi Pinturaux. Morda omenjeni ne bodo takoj zelo visoko, bodo pa med sezono gotovo krojili vrh. Koliko bo Hirscher konkurenčen, seveda zanima vse. Ne gre ga podcenjevati, ne bi ga kar tako odpisal. Je šampion, ki se ne bo zadovoljil s povprečjem, bo pa verjetno vseeno potreboval nekaj časa, da pride na vrhunsko raven.

Marcel Hirscher je kar osemkrat osvojil veliki kristalni globus, preden se je poslovil na vrhuncu moči. Seveda zdaj vse zanima, kako konkurenčen bo po petih letih premora in pri 35 letih. Foto: Reuters
Marcel Hirscher je kar osemkrat osvojil veliki kristalni globus, preden se je poslovil na vrhuncu moči. Seveda zdaj vse zanima, kako konkurenčen bo po petih letih premora in pri 35 letih. Foto: Reuters

Po toliko sezonah odsotnosti? Mar ne bi bil za marsikoga kar hud poraz, če nekdo pride po toliko letih premora in ga premaga?
Koliko je treniral, ne vemo. Slišali smo, da je poleti smučal na Novi Zelandiji. Tudi prej je ogromno smučal, testiral. Že zaradi posla. Videl sem ga, ko je bil januarja 2022 predtekmovalec na treningu v Kitzbühelu, takrat je odlično odpeljal smuk.

FIS je uvedel posebno povabilo (wild card) za nekdanje vrhunske tekmovalce, ki vsaj dve leti niso tekmovali. Nemci niso bili prav navdušeni, kaj pa menite vi?
Kaj dosti se s tem ne ukvarjam. Res je, da se bo to zgodilo prvič in da za Hirscherja pomeni prednost, saj se mu ni treba prebijati od zadaj. V miru je lahko treniral, namesto da bi na poletnih tekmah lovil FIS-točke.

Osem let ste opravljali dela vodje panoge za alpsko smučanje, vaši nasledniki pa vam očitajo, da ste glavni krivec za slabo finančno stanje, saj imajo alpske reprezentance 887 tisoč evrov dolga. Kako to komentirate?
Kot vodja panoge je bila moja naloga, da pripeljem nove pokrovitelje in pripravim čim višji proračun, hkrati pa sem moral skrbeti, da se denar transparentno porablja. A zgodilo se je nekaj, na kar nimaš vpliva: lani sta odpadli obe tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori. Panoga s tem ni dobila načrtovanega prihodka v znesku 300 tisoč evrov. Še ena težava je: mesec pred tekmo v blagajno že pride denar od TV-pravic. In po navadi ta denar zapraviš. Tako je nastala luknja, ki si jo prisiljen sanirati v naslednjih letih, saj ne smeš oklestiti programa tekmovalcem, ki so v vrhu. Ker glavni pokrovitelji ostajajo in prihajajo tudi novi, bi to moralo biti izvedljivo.

Kilde bo izpustil celotno sezono

Aleksander Aamodt Kilde bo zaradi nove operacije rame izpustil celotno sezono. Norvežan se je januarja v Wengnu ob padcu huje poškodoval, pred kratkim pa je moral zaradi okužbe spet na operacijo.