Sebastian Samuelsson je novi vodilni v skupnem seštevku. Foto: EPA
Sebastian Samuelsson je novi vodilni v skupnem seštevku. Foto: EPA

24-letni Šved se je najbolje znašel v zahtevnih razmerah ob nizkih temperaturah – med tekmo biatloncev so namerili -14 stopinj Celzija – in drugič zapored zmagal, potem ko je bil najboljši že na prvem sprintu te sezone. Na prvem strelišču je bil enkrat nenatančen, izvrsten pa je bil v smučini in tako osvojil tretjo zmago v svetovnem pokalu.

18 sekund je zaostal Emilien Jacquelin, 21,5 pa Quentin Fillon Maillet. Oba Francoza sta prav tako morala enkrat v kazenski krog. Samuelsson je z zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima točko naskoka pred tokrat devetim Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem.

Sprint, 10 km (M):                   * 
  1. S. SAMUELSSON      ŠVE 22:58,7 (1)
  2. E. JACQUELIN       FRA   +18,0 (1)
  3. Q. FILLON MAILLET  FRA    21,5 (1)
  4. E. LATIPOV         RUS    26,1 (0)
  5. V. S. CHRISTIANSEN BLR    31,1 (1)
 ...                                   
 49. L. PLANKO          SLO  2:00,2 (1)
 50. M. DOVŽAN          SLO  2:00,3 (2)
 60. J. FAK             SLO  2:14,3 (3)
 87. K. BAUER           SLO  2:56,1 (3)
100. A. VIDMAR          SLO  3:24,6 (1)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

Slovenski biatlonci so razočarali in ostali brez točk, hkrati pa imajo tudi slabo izhodišče pred zasledovalno tekmo. Najboljši je bil debitant med biatlonsko elito, Lovro Planko, ki je z enim zgrešenim strelom zasedel 49. mesto. 50. je bil Miha Dovžan, ki je pustil dve tarči nepokriti, Jakov Fak, ki je pustil dober vtis s 13. mestom na prvem sprintu, pa se v nizkih temperaturah ni znašel. Trikrat je moral v kazenski krog in s 60. mestom za las ujel nedeljsko zasledovalno tekmo. Klemen Bauer, ki je zgrešil trikrat, je bil šele 87., Anton Vidmar pa z enim kazenskim krogom 100.

"Za mano je slaba tekma. Tekaško sem se sicer počutil celo nekoliko bolje, kot sem se pretekli teden, ampak streljanje je bilo slabo. Zame je bilo težko ustreliti, ker imam s prsti na mrazu težave in je zelo težko izvajati strele. Potrudil sem se, ampak je bilo vseeno streljanje zelo slabo. Posledično je po treh kazenskih krogih rezultat takšen, kot je. Za dobre rezultate je treba ustreliti ničlo, ali maksimalno zgrešiti enkrat, da bi lahko pariral za dobre uvrstitve," je bil nezadovoljen Fak, glavni trener Janez Marič pa je dodal: "S tekmo ne moremo biti posebno zadovoljni. Edina pozitivna stvar je, da je mladi Lovro Planko v svojem krstnem nastopu dobro tekmoval. Drugi niso imeli sreče na strelišču. Na slabše strelske nastope je vplivalo tudi hladno vreme. Vseeno gledamo pozitivno naprej."

Hauser z zmago do vodstva v skupnem seštevku

Hauser je zadela vseh deset tarč in slavila pred Švedinjo Elviro Öberg (+12,5) in Belorusinjo Hano Solo (14,4). 27-letna Avstrijka, pretekli teden druga na posamični tekmi, je s svojo tretjo zmago v karieri prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Sprint, 7,5 km (Ž):                  * 
 1. L.-T. HAUSER       AVT  19:30,2 (0)
 2. E. ÖBERG           ŠVE    +12,5 (2)
 3. H. SOLA            BLR     14,4 (1)
 4. D. ALIMBEKAVA      BLR     20,6 (0)
 5. F. PREUSS          NEM     24,2 (1)
...                                    
86. Ž. KLEMENČIČ       SLO   2:42,3 (3)
90. P. KLEMENČIČ       SLO   2:50,7 (3)
98. N. VINDIŠAR        SLO   3:11,8 (1)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

Slovenke so bile znova daleč od točk. Še najboljša je bila Živa Klemenčič na 86. mestu. Nastopilo je 116 tekmovalk. Tako so ostale tudi brez sobotne zasledovalne tekme, na katero se je uvrstilo najboljših 60 biatlonk. "Östersund se ni izšel po naših pričakovanjih in željah. Z rezultatom tukaj nikakor ne moremo biti zadovoljni. Res je to začetek sezone in še zelo je mrzlo. Dekleta tako na strelišču niso bila natančna. Vseeno moramo iti pozitivno naprej in gledati pozitivno proti Hochfilznu. Tudi tukaj imamo kakšno svetlo točko na teh tekmah, s čimer smo lahko zadovoljni, a na koncu je rezultat takšen, kakršen pač je," je nastope na prvi postaji svetovnega pokala ocenila glavna trenerka slovenskih biatlonk Andreja Mali.

V soboto bosta na Švedskem zasledovalni tekmi, v nedeljo pa še štafeti.

Cepljeni skoraj vsi biatlonci

Mednarodna biatlonska zveza je sporočila, da je na testiranjih pred nadaljevanjem svetovnega pokala v Östersundu našla enega okuženega, ob tem pa sporočila, da je 98 odstotkov biatloncev in njihovih spremljevalcev cepljenih ali pa so bolezen preboleli.

Okuženi je norveški novinar, ki je že v samoosamitvi v hotelski sobi. Kot je izjavil, nima nikakršnih simptomov bolezni, je pa tudi cepljen.

Planko uspešno prebil led, Fak razočaral v hudem mrazu

Skupni vrstni red

Moški (3/22):                         
 1. S. SAMUELSSON       ŠVE        121
 2. J.-T. BOE           NOR        120
 3. V.-S. CHRISTIANSEN  NOR        118
 4. T. BOE              NOR        117
 5. E. LATIPOV          RUS        109
...                                   
30. J. FAK              SLO         40
51. M. DOVŽAN           SLO         12
                                      
Ženske (3/22):                        
 1. L.-T. HAUSER        AVT        134
 2. D. ALIMBEKAVA       BLR        129
 3. E. ÖBERG            ŠVE        111
 4. M. DAVIDOVA         ČEŠ        109
 5. M.-O. ROEISELAND    NOR        108