Jakov Fak je najuspešnejši slovenski biatlonec vseh časov. Foto: BoBo
Jakov Fak je najuspešnejši slovenski biatlonec vseh časov. Foto: BoBo

Na kongresu so sprejeli tudi novosti v pravilnikih, ki bodo začeli veljati že v tej zimi. Največja sprememba bo na tekmovanjih v posamičnih preizkušnjah. Zaradi zanimivosti tekmovanja in predvsem televizijskih pravic najboljših 15 tekmovalcev iz skupnega seštevka svetovnega pokala ne bo več moglo nastopati v prvi skupini tekmovalcev, kot so to počeli do zdaj.

Najboljši bodo nastopali po obratnem vrstnem redu seštevka svetovnega pokala v tretji od štirih skupin, med vsakim od najboljših pa bo nastopil tudi eden izmed tekmovalcev, uvrščen med 16. in 30. mestom v skupnem seštevku. Na zasledovanju in tekmah s skupinskim startom sprememb ni.

A tudi tekma s skupinskim startom je doživela drobno spremembo. Še vedno bo imelo pravico nastopa prvih 25 tekmovalcev v svetovnem pokalu in najboljša peterica, ki si je to priborila na posamičnem prizorišču. Sprememba pa je ob morebitnih odpovedih, kjer je doslej pravico do nastopa dobil tekmovalec po vrstnem redu v svetovnem pokalu, po novem bo merilo za nastop dosežek s prizorišča.

Zaradi odličnih poslovnih izidov zveze so pri IBU-ju znova povečali tudi nagradni sklad. Ta bo v prihajajoči sezoni 9.366.700 evrov. Svetovni prvak bo kot doslej bogatejši za 25 tisoč evrov, vsaka zmaga v svetovnem pokalu pa bo še naprej vredna 15 tisoč evrov. Uvrstitve od drugega do četrtega mesta na svetovnem prvenstvu bodo po novem višje za 1000 evrov, na tekmah svetovnega pokala pa so občutne povišice uvedli od tretjega do desetega mesta.