Timi Zajc se iz Vikersunda vrača z zlato in srebrno medaljo. Foto: EPA
Timi Zajc se iz Vikersunda vrača z zlato in srebrno medaljo. Foto: EPA

Ne nazadnje je bil bolj kot boj za ekipno zlato izenačen interni slovenski obračun za mesto na tekmi, brez katere sta ostala Cene Prevc in Lovro Kos. Cene Prevc je, denimo, v nedeljo kot predskakalec s 243,5 metra postavil osebni rekord.

In kako so fantje preživeli zlati dan? "Dan je bil kar podoben kot vse ostale tekme. Tu traja veliko časa, da se s sedežnico gor pripelješ. V kabini zelo veliko časa zato nismo bili. Menjavali smo se, si čestitali, na srečo se ni bilo treba opravičevati drug drugemu," je po zgodovinski prvi ekipni medalji na svetovnih prvenstvih za Val 202 povedal Peter Prevc. "Prišli smo, se ogreli. Bilo je malo skakalcev in hitro je šlo mimo," je dejal Domen Prevc.

Sorodna novica Slovenci v Vikersundu poleteli do prve ekipne zlate medalje!

"V bistvu je bilo vse enako kot prejšnje dni, samo da smo bili na podelitvi vsi štirje, tako da je bilo na podelitvi res veselo," je povedal Timi Zajc. "V kabinah smo si dajali petke, šli smo na sedežnico, vsi smo vedeli, po kaj gremo in dobili smo zlato," je dodal še zadnji iz četverice junakov Anže Lanišek.

Novinarji na prizorišču so se spraševali, kako je lahko slovenska reprezentanca lahko tako brezhibna. "Pač se je sestavilo. Gre za stvari, ki jih težko načrtuješ. Lahko delaš za to, ni pa nujno, da se bo to potem na tekmi tudi zgodilo. Tokrat se je vse postavilo na svoje mesto," je odgovor Petra Prevca.

Tekmeci so imeli v Vikersundu srečo, da Slovenci niso smeli sestaviti še druge ekipe

"Bili smo sproščeni. Timi je vsake toliko časa povedal kakšno šalo, mislim, da je prav on poleg dolgih skokov odgovoren za dober rezultat," je povedal Dimen Prevc. "Odkar smo prišli sem, smo imeli res veliko željo leteti čim dlje. Drug drugega smo z vsakim poletom vlekli še dlje," je dejal Zajc.

Lanišek se je ozrl precej nazaj. "Navezal bi se na lansko sezono. V Planici smo začeli neko novo zgodbo. Bili smo blizu medalje že tam in potem v Oberstdorfu. Upam, da nadaljujemo v tej smeri. Lani smo si postavili neke cilje, vedeli smo, po kaj gremo in stopnjevali, da smo prišli do tu, kjer smo," je zaključil Lanišek.

To je bila tretja zlata medalja za Slovenijo na SP-jih v poletih, potem ko sta svetovna prvaka postala Robert Kranjec (Vikersund 2012) in Peter Prevc (Kulm 2016).

In uspehov zagotovo še ni konec. Sledijo še poleti v Oberstdorfu in čez slaba dva tedna veliki finale na verjetno razprodani letalnici v dolini pod Poncami.

V zadnjem delu sezone bo imel trener Robert Hrgota zavoljo dobrih nastopov v celinskem pokalu najprej na voljo sedem skakalcev za tekmi v Oberstdorfu, v Planici pa se bo Slovenija predstavila z nacionalnim paketom šestih skakalcev, torej skupno s 13.

"Že od OI odštevam dneve, da pridemo v Planico, da se v izteku zbere čim večja množica in uživa v poletih, tako kot jaz uživam, ko gledam te fante, ki res lepo letijo. Želim si, da bi tudi gledalci v Planici začutili ta utrip. Planica ni enaka brez gledalcev. Želim si, da se ponovi zgodba iz prejšnjih let, ko je bila Planica kot veselica, da imamo zaključek sezone na res visoki ravni z gledalci. Letos si želimo, da gledalcem podarimo veselje, da se borimo za zmagovalni oder, za zmage in da v Planici pričaramo lepe trenutke," je dejal Hrgota.

Slovenci popolnoma zasenčili tekmece na ekipni tekmi v Vikersundu