Tina Maze je v Söldnu le redko slabo tekmovala. Tu je leta 2003 slavila prvo zmago v svetovnem pokalu, na najvišji stopnički pa je tu stala še leta 2006. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze je v Söldnu le redko slabo tekmovala. Tu je leta 2003 slavila prvo zmago v svetovnem pokalu, na najvišji stopnički pa je tu stala še leta 2006. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lindsey Vonn, Maria Riesch
Lani je morala Lindsey Vonn (levo) za pičle tri točke priznati premoč Marii Riesch, ki se je po koncu sezone poročila s svojim menedžerjem Marcusom Höflom. Foto: Reuters

Najboljša slovenska alpska smučarka zadnjih let pred novo sezono ne skriva ambicij v podobi velikega kristalnega globusa. V četrtek smo podrobno predstavili njen izkupiček po disciplinah, ki kaže, da ima največ rezerve v hitrih disciplinah.

Uvodni veleslalom se bo začel v soboto ob 9.45, druga vožnja bo ob 12.45. Prenos obeh voženj si lahko ogledate na TVS 2 in MMC TV.

Letos kar devet veleslalomov
Osnova je seveda veleslalom, ki je ves čas njena paradna disciplina. Črnjanka se lahko veseli tega, da je v letošnji sezoni na sporedu kar devet veleslalomov, prvi bo že v soboto v Söldnu, ki tradicionalno odpira novo sezono.

Pripravljena na novo sezono
"Smučarska karavana je že dodobra vzburjena. V tem trenutku je tukaj precej vetrovno in sneži. Skratka, kar koli bo, pripravljeni smo na start," je na svojem blogu zapisala svetovna prvakinja iz Garmischa.

Maze: Z velikim globusom se ne obremenjujem
Črnjanka je lani končala na 3. mestu skupnega seštevka, zaostala je le za Nemko Mario Riesch-Höfl in Američanko Lindsey Vonn. Seveda bi si letos želela osvojiti veliki globus, a se z njim ne obremenjuje: "Nima smisla govoriti o velikem globusu, ciljati ali fokusirati se nanj. Enostavno moraš iti s tekme na tekmo, se boriti iz dneva v dan, dati vse na vsaki tekmi, to je edina stvar, na katero se moram osredotočiti. Enostavno moraš svoje smučanje izpiliti do takšne mere, da lahko na vsaki tekmi daš svoj maksimum - fizično, psihično, zdržati celo sezono ... Stvar je nova tudi zame, nisem se še nikoli čutila tako dobro pripravljena, da bi sploh lahko o tem razmišljala. Tako je moj edini cilj - izkoristiti znanje, ki ga imam, moč, in upam, da bo šlo vse v redu."

Lindsey Vonn spet cilja na sam vrh
Prva favoritinja v lovu na veliki kristalni globus je oziroma naj bi bila Vonnova, ki se je morala po treh zaporednih skupnih zmagah lani zadovoljiti z drugim mestom. "To je eden izmed najtežjih veleslalomov za smučarke, vsekakor pa najstrmejši. Poleg tega je to uvodna dirka sezone in vedno sem najbolj živčna prav na začetku. Veleslalomske stopničke v Špindlerjevem Mlinu prejšnjo sezono so bile zame ogromen korak naprej. Od takrat sem samozavestnejša tudi v tej disciplini, ker vem, da sem lahko tudi tu v vrhu. Letos sem trenirala predvsem veleslalom in slalom. Občutki so dobri. Veliko mi bo pomagala tudi štartna številka med prvih 15, saj je to v veleslalomu zelo pomembno," napoveduje Američanka.