Tina Maze bo na Pohorju naskakovala tretjo zmago, kar pred njo ni uspelo še nobeni Slovenki. Foto: Reuters
Tina Maze bo na Pohorju naskakovala tretjo zmago, kar pred njo ni uspelo še nobeni Slovenki. Foto: Reuters
Tina Maze
Tina Maze je lani na poti do srebra na SP-ju dobila pohorski veleslalom. Letos so njen glavni cilj olimpijske igre v Vancouvru. Foto: EPA
Pogovor s Tino Maze

Mazejeva z nestrpnostjo pričakuje tekmi v Mariboru, kjer se je lani s presenetljivo zmago v veleslalomu dokončno vrnila med smučarsko elito. Za osvojitev dragocene nagrade zlata lisica, ki jo dobi najboljša v seštevku obeh disciplin, je bila Korošica prejšnja leta nekonkurenčna v slalomu. Letos pa je prišlo do dramatičnega zasuka. Z izjemo zadnjega slaloma v Flachauu je nanizala kup lepih uvrstitev, med drugim tudi 4. mesto v Lienzu. Pred tekmama v Mariboru si je Mazejeva med treningom vzela pet minut časa tudi za vprašanja MMC-ja.

Kako se boste pripravljali na Maribor? Boste dali na treningu prednost slalomu ali veleslalomu?
Bolj se bom posvetila veleslalomu. Slalom sem trenirala v ponedeljek, potem je bila še tekma v Flachauu, tako da ga "imam v nogah". Zadnja dva dneva pred Mariborom se bom posvetila treniranju veleslaloma. Pripravljala se bom v Avstriji v Maria Almu.

Se spogledujete z lovom na zlato lisico?
Ja, možnosti so odprte. Še nikoli nisem imela tako velike prložnosti kot zdaj, tako da jo bo treba izkoristiti.

V skupnem seštevku svetovnega pokala ste peti. Imate v načrtu lov na 3. mesto ali se s skupnim seštevkom ne obremenjujete?
S skupnim vrstnim redom se ne obremenjujem. Bolj sem osredotočena na veleslalomski seštevek in olimpijske igre. Seveda je tudi skupni seštevek stvar, ki me zanima, vendar sem za zdaj s slabšimi nastopi v hitrih disciplinah izgubila stik z vodilnimi.

Rezultati v smuku so slabši od pričakovanj, je to posledica manj treninga na račun slaloma?
Delno tudi trening vpliva na to. Na prvih dveh smukih se mi je zdelo, da smučam solidno, ampak se ni izteklo tako, kot smo si želeli. Verjamem, da bom v sezoni prišla v boljši ritem tudi v smuku. Potrebujem malce več zaupanja v dolge smuči. Stvar se je v tej sezoni malce obrnila in prav je tako. Menim, da je bolje, da sem naredila najprej napredek v slalomu, ki sem si ga tako želela. Verjamem, da se bo kmalu obrnilo na bolje tudi v hitrih disciplinah. Na zadnjem hitrem vikendu v Hausu sem imela malce smole z boleznijo in vse te malenkosti vplivajo na zbranost, ki je pri teh velikanskih hitrostih še toliko bolj pomembna. Ko se bo ujelo vse: od zdravja do smuči in bom pripravljena bolj tvegati, bodo prišli tudi rezulati.

Pogovor s Tino Maze