Kaj se je dogajalo v Južni Koreji in zakaj ni več predsednik SZS-ja, bo Tomaž Lovše razkril v torek. Foto: Sandi Fišer
Kaj se je dogajalo v Južni Koreji in zakaj ni več predsednik SZS-ja, bo Tomaž Lovše razkril v torek. Foto: Sandi Fišer
Odzivi na odstop Tomaža Lovšeta

Odstop predsednika Smučarske zveze Slovenije Tomaža Lovšeta še vedno odmeva. Svojo odločitev bo pojasnil v torek. Zgovorne so besede predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocijančiča, ki je povedal, da je bila slovenska delegacija na kongresu Mednarodne smučarske zveze "zaradi aktivnosti gospoda Lovšeta v skrajno neugodnem položaju". Časopis Delo piše, da se je Lovše v Južni Koreji zapletel v glasen prepir s predsednikom Fisa Gian-Francom Kasperjem in še nekaterimi funkcionarji. V Ekipi so zapisali, da je Lovše delegatom celo grozil s pištolo.

To se je dogajalo pred glasovanjem o tem, kdo bo prireditelj svetovnega prvenstva leta 2017. Razplet je znan - nekaj glasov, ki so bili obljubljeni Planici, je šlo Lahtiju, in tako je v finalu finski predstavnik premagal slovenskega, s tem pa je blagajna Smučarske zveze, ki je za planiško kandidaturo zapravila okrog 200 tisoč evrov, ostala brez nekaj milijonov evrov, ki jih prireditelju nameni Fis. Le nekaj ur po glasovanju je iz Južne Koreje prišlo še sporočilo, da Lovše po nekaj več kot dveh letih zapušča krmilo SZS-ja.

Če drži, da se je Lovše tako nespametno sprl s Kasperjem in njegovimi sodelavci, je to že njegov drugi letošnji "izpad". Januarja je tik pred Zlato lisico obračunal s Tino Maze in njeno ekipo, namesto da bi počakal do konca sezone.

Z odhodom predsednika naj bi zveza ostala brez 100 tisoč evrov. Položaj je nezavidljiv. "Najmanj smo si to želeli, res. Bile so že govorice in tudi nekatera glasno izražena nezadovoljstva, vendar smo vedno potihem upali, da se to ne bo zgodilo. Ni bil samo funkcionar, ampak tudi finančnik, kar se tiče pridobivanja sredstev, in njegov odstop nas skrbi, saj še vedno nimamo napolnjenega proračuna za mirno izvedbo sezone," je za TV Slovenija povedal Vlado Makuc, strokovni vodja alpskih disciplin.

Makuc za zdaj še ne vidi naslednika, "bo pa to zanj velik izziv".

Nezadovoljstvo je trenutno največje med tistimi alpskimi smučarji, ki niso dobili statusa A in bodo morali plačati precejšen del priprav. To lahko znese tudi več kot 10 tisoč evrov. Dvanajst izmed sedemnajstih smučarjev s statusom B je zato zvezi poslalo protestno pismo.

Odzivi na odstop Tomaža Lovšeta