Robi Kranjec je bil na nedeljski tekmi celinskega pokala na domači skakalnici pod Šmarjetno goro v Kranju najboljši. Foto:
Robi Kranjec je bil na nedeljski tekmi celinskega pokala na domači skakalnici pod Šmarjetno goro v Kranju najboljši. Foto:

Lani smo več delali na moči, letos to nadgrajujemo in je več treninga eksplozivne moči. Več je atletskih vaj.

Robert Kranjec
Poletna pripravljenost še nikoli ni bila tako dobra, kar je dober obet pred zimo. Na tekmah za veliko nagrado, na kateri ima eno zmago iz leta 2005, se želi uvrščati med deseterico. Foto: Reuters
Robert Kranjec
Olimpijske sezone se je lotil zagnano, počitka po zadnjih tekmah v Planici ni bilo veliko. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Spremembe v skakalni reprezentanci

Najboljši slovenski smučarski skakalec je v nedeljo zmagal na tekmi za celinski pokal in meri visoko tudi na veliki nagradi, ki se bo začela avgusta. Njegov cilj je, da se uvršča med najboljših deset. V zimski sezoni je bil najboljši Slovenec, osvojil je 276 točk svetovnega pokala, dober finiš v Planici pa mu je vlil voljo za nove priprave.

Kaj vam pomeni zmaga v Kranju? Resda je šlo le za celinski pokal, ampak konkurenca je bila precej močna ...
Všeč mi je bilo, da je bilo veliko dobrih tekmovalcev in da zdaj vsaj približno vem, v kakšni formi sem. Pripravljenost še stopnjujemo, do avgusta, ko se začne poletna velika nagrada, bodo treningi še naporni. Več kot zmaga mi pomeni, da sem v nedeljo dobro odskakal. Po navadi potrebujem več, da pridem v tekmovalni ritem. V petek mi to ni uspelo, v soboto sta bila v Kranja oba skoka na tekmi slaba, v nedeljo se je izšlo.

Že na začetku sezone je opaziti precej stabilno skakanje. Ste presenečeni, da vam to uspeva?
Letos sem si zastavil cilj, da bom grand prix odskakal dobro, saj se tekmovanje zavleče skoraj v zimo, in če nisi pripravljen, težko začneš zimsko sezono.

Je res, da na treningu kažete še boljše skoke?
Ja, bolje skačem, ker sem bolj sproščen. Na tekmi včasih preveč razmišljam. Čeprav, ko si enkrat v vrhunski formi, lahko na tekmi pokažeš več. Jaz moram v ta pravi tekmovalni ritem še priti.

Menite da poleti še nikoli niste bili tako dobro pripravljeni?
Ja, zdi se mi, da sem letos res najbolje pripravljen.

Kaj ste spremenili v treningu?
Lani smo več delali na moči, letos to nadgrajujemo in je več treninga eksplozivne moči. Več je atletskih vaj. Pokazalo se je, da je to dobro.

Ste trenirali tudi s konkurenco?
V Avstriji sta bila zraven Martin Koch in Thomas Morgenstern. Njuni skoki niso bili nič posebnega in sem bil boljši. Seveda je vprašanje, v kateri fazi treninga sta, tako da to ne pomeni veliko. Saj bodo kmalu tekme in bom videl, kje sem.

Pred vami je olimpijska sezona. Ste se zaradi tega še posebej zagnano lotili dela?
Gotovo, olimpijske igre so le olimpijske igre, prav veliko jih zame ne bo več. Upam, da se mi bo res uspelo dobro pripraviti.

Imate kakšne težave s kilogrami?
Trudim se, da bi jih imel čim manj. Vem, da moram kakšen kilogram še shujšati. Toda zdaj, ko je veliko kondicijskih treningov, ne bi bilo smiselno namerno hujšati. To načrtujem za čas, ko bodo tekme.

Kaj pričakujete od poletnih tekem za veliko nagrado?
Da sem uvrščen med deset, to bi bilo v redu.

Je lanska sezona, ko ste pravzaprav le vi skakali dobro, v reprezentanci že povsem pozabljena?
Iz vsake slabe stvari se lahko kaj naučiš. Gledamo naprej, delamo dobro. Meni se zdi pomembno, da sem skandinavsko turnejo odskakal dobro in se po svetovnem prvenstvu pobral iz luknje in v Planici dobro skakal. Lažje je, če začneš sezono in končaš z dobrim rezultatom.

Imate kakšne stike z Jernejom Damjanom, ki trenira po svojem programu?
Ne, zadnje čase nimamo stikov, videl sem ga le na pokalu Cockta.


Lani smo več delali na moči, letos to nadgrajujemo in je več treninga eksplozivne moči. Več je atletskih vaj.

Spremembe v skakalni reprezentanci