Didier Cuche je v sezoni, ko ni največjih tekmovanj, dobil najpomembnejšo tekmo in Švici priboril dvanajsto zmago na najprestižnejšem smuku. Foto: EPA
Didier Cuche je v sezoni, ko ni največjih tekmovanj, dobil najpomembnejšo tekmo in Švici priboril dvanajsto zmago na najprestižnejšem smuku. Foto: EPA
Scott Macartney
Spust s Petelinjega grebena se je za Scotta Macartneyja končal s hudim padcem. Tekmo so morali za dvajset minut prekiniti. Foto: EPA
Zmagovalni oder
Šopek najboljših na najtežji progi na svetu: Bode Miller, Didier Cuche in Mario Scheiber. Foto: EPA
Andrej Jerman
Andrej Jerman je osvojil dobro 15. mesto, vendar je gotovo malce razočaran, saj je sposoben še boljših rezultatov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Bode Miller
Bode Miller je spet poskrbel za to, da vsi govorijo o njegovem nastopu. Foto: EPA
Cuche junak Kitzbühla

Američana (imel je številko 2) je na 30. rojstni dan pri hitrosti skoraj 140 km/h odneslo po skoku tik pred ciljem. Po brutalnem padcu na hrbet je za nekaj minut izgubil zavest, v ciljni areni pa je bila ob pogledu na njegovo tresoče se telo smrtna tišina. Tekma je bila za 20 minut prekinjena. Prepeljan je bil v bolnišnico v Innsbruck, kjer je zaradi hudega pretresa možganov in poškodbe lobanje v umetni komi. Operacija naj ne bi bila potrebna.

Jerman zgoraj tako hiter kot Švicar
Andrej Jerman, jezen po odstopu na petkovem superveleslalomu, je odlično začel in pri tretjem vmesnem času, po 44 sekundah, za Cuchem zaostajal le stotinko. Na sredini proge mu je nato raztegnilo smuči. Ujel se je, a izgubil precej hitrosti. Vseeno je 15. mesto dober rezultat in njegove prve točke svetovnega pokala na Streifu.

Jerry zaradi napake ob vrhunski izid
"Jerman je po hudi napaki v zgornjem delu zapravil vrhunski rezultat. Bil je zelo dobro na poti, toda po taki napaki, ko je tekma že izgubljena, se je težko zbrati. Vendar je Jerman izvrstno odpeljal tudi spodnji del. Ostala dva naša pa nimata pozitivne ocene," je dejal vodja slovenske moške ekipe Urban Planinšek.

Cuche vozil v transu
"Zmagati na Streifu je sanjsko. Škoda, ker nismo mogli štartati z vrha, a bilo je preveč vetrovno. S proge se ne spomnim veliko, saj sem vozil kot v transu. Na vsak način sem hotel dobiti svojo gondolo," je žarel Didier Cuche in s tem mislil na čast, ki jo je v Kitzbühlu deležen vsak zmagovalec klasičnega smuka - napisano ime na kabinski žičnici. Cuche je sicer na tem prizorišču zmagal pred desetimi leti, vendar na šprinterskem smuku v dveh vožnjah. Cuche je Raichu (14.) speljal skupno vodstvo v svetovnem pokalu.

Spet šov Bodeja Millerja
Do nastopa švicarskega veterana sta bila v vodstvu Bode Miller in Mario Scheiber. Miller je uprizoril neverjetno vožnjo, saj ga je v zgornjem delu v desnem zavoju odneslo v zaščitno ograjo, po kateri je smučal vsaj deset metrov. V nadaljevanju je navduševal s svojo drzno linijo in samo v zadnjih 20 sekundah v primerjavi s Scheiberjem pridobil 55 stotink.

Bode kritičen do prirediteljev
"Frustriran sem, ker nisem odpeljal proge tako, kot sem si želel. V spodnjem delu sem smučal dobro, a ni bilo dovolj," je svojo vožnjo ocenil Miller, nato pa zaradi proge ošvrknil še prireditelje: "Videli smo, da je zadnji skok nevaren in da je bil postavljen tja zgolj zaradi zabave gledalcev. Rezultat tega je, da se je eden od mojih prijateljev poškodoval."

Brez "užitkov" v Mišnici
Zaradi vetra so letos štart prestavili 100 metrov nižje, zato so bili gledalci prikrajšani za "prosti pad" v Mišnici, kjer je v 80. letih spektakularno padel Bojan Križaj. Proga je bila zelo mehka. Na cilju se je zbralo 50 tisoč gledalcev, med katerimi so bili seveda številni pomembneži.

 
Končni vrstni red:           
1. D. CUCHE ŠVI 1:52,75
2. M. SCHEIBER AVT +0,27
. B. MILLER ZDA 0,27
4. M. WALCHHOFER AVT 0,28
5. H. MAIER AVT 0,61
6. M. SULLIVAN ZDA 0,70
7. D. DEFAGO ŠVI 0,71
8. M. BÜCHEL LIE 0,80
9. E. GUAY KAN 1,14
10. P. FILL ITA 1,15
11. C. GRUBER AVT 1,27
12. W. HEEL ITA 1,31
13. J. KUCERA KAN 1,55
14. B. RAICH AVT 1,81
15. A. JERMAN SLO 1,88
16. K. KRÖLL AVT 1,95
...
47. A. ŠPORN SLO 4,93
52. A. GLEBOV SLO 5,87
 
Svetovni pokal - smuk (6/10):
1. D. CUCHE ŠVI 384 točk
2. B. MILLER ZDA 363
3. M. WALCHHOFER AVT 330
4. A. BUDER AVT 211
5. A. JERMAN SLO 181
6. M. SULLIVAN ZDA 178
7. J. HUDEC KAN 174
8. D. DEFAGO ŠVI 171
9. K. SULZENBACHER ITA 158
10. H. MAIER AVT 141
...
46. R. PERKO SLO 8
 

Cuche junak Kitzbühla