Petra Majdič je bila v elegantni obleki zvezdnica torkovega večera v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO
Petra Majdič je bila v elegantni obleki zvezdnica torkovega večera v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO
Petra Majdič
Takole se je veselila zmage na šprintu v prosti tehniki v Davosu. Foto: Reuters
Majdičeva še tretjič športnica leta
Majdičeva o letu, ki je prineslo ogromno uspehov
Kaj si je zaželela Majdičeva, ko je upihnila svečke?

Prejšnji konec tedna je na Rogli zaradi nešportne poteze Aine Kaise Saarinen ostala brez stopničk na 15-kilometrski preizkušnji. Bila je razočarana, a pogled je hitro usmerila proti novoletni turneji, ki se začne 1. januarja v Oberhofu in po peklenskih preizkušnjah konča 10. januarja v Val di Fiemmeju. Zanima jo le vrhunska uvrstitev, drugače bo odstopila in se posvetila pripravam za Vancouver. V svetovnem pokalu je trenutno na tretjem mestu, konec januarja pa se ne bo odpravila na dolgo pot v Rjabinsk.


Ko ste začeli kariero, si verjetno niste mislili, da boste kar trikrat postali športnica leta. Letos je bila velika konkurenca med dekleti, na koncu pa ste kar za 87 točk premagali Tino Maze.
Tega res nisem pričakovala. Ko sem bila majhna punca, je bil tek na smučeh drugotni šport v Sloveniji. Verjetno kar nekako v tretjem razredu po športih. To so bile bolj sanje kot realnost. Že prvi ta naziv je bil presenečenje. Tudi letos sem pričakovala, da bi lahko Tina postala zmagovalka. Ne bi bila huda, če bi bila druga.

Na Rogli ste bili zelo zadovoljni s tretjim mestom, v nedeljo pa se ni vse izšlo po načrtih. Na koncu po nekaj prespanih nočeh verjetno ostajajo pozitivni občutki. Vse se je vrtelo okrog vas, po 17 letih je bil svetovni pokal znova v Sloveniji.
Rogla je bila zame v vseh pogledih neka nova izkušnja. To je bila pozitivna izkušnja pred Vancouvrom. Po dolgem času sem morala preživeti kar hudo tremo. Nikoli še nisem nastopala pred domačim občinstvom. To je bilo res nekaj izjemnega. Za prihodnost si želim, da bi se večkrat vrnili. To je dobra popotnica za vse mlade tekmovalce. Prav zaradi tega smo tudi svetovni pokal pripeljali v Slovenijo. Kako bo naprej, bomo pa videli.

Aino Kaisa Saarinen se je prišla po neljubem dogodku na Rogli opravičiti. Ste zakopali bojno sekiro?
Da, to je šlo že tisti trenutek mimo. V vrhunskem športu se stvari zelo hitro spreminjajo. Tisti dan nisem bila niti jezna, ampak samo razočarana. To je popolnoma drugo čustvo. Hitro sva se pogovorili, kazen je bila tudi smiselna. To je maksimum po pravilih FIS-a. Upam, da je bila kazen vzgojna. Ostajava sotekmovalki in upam, da bo v prihodnje veljal "fair play".

Tour de Ski postaja že pravo gladiatorsko tekmovanje. Na sporedu je le mesec pred Vancouvrom. Ali se je vredno potegovati za sam vrh, če vemo, da je novoletna turneja vsako leto, olimpijske igre pa le vsaka štiri leta.
To je res. Tour de Ski je poseben izziv. Letos prvič velja pravilo, da ga lahko prekineš, kadar hočeš. Pogovarjali smo se tudi o tej možnosti. Računam, da mi bo šlo dobro. Če bomo ugotovili, da se preveč izčrpujem, bom končala predčasno.

Marit Björgen bo izpustila novoletno turnejo. Boste tudi vi izpustili kakšno tekmo svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami?
Rjabinsk odpade, pot je predolga in tekmovalna obremenitev je prevelika. Po mojih informacijah bo izjemno veliko tekmovalk izpustilo tekme v Rjabinsku. To je tudi dober podatek za končno razvrstitev v svetovnem pokalu.

Kje vidite vaše glavne možnosti na olimpijskih igrah? Posamični šprint v klasični tehniki, ekipna tekma v prosti tehniki, morda celo maraton?
Glavni tekmi zame sta šprint v klasiki in maraton v klasiki. Treba je vedeti, da je šprint dvojic v prosti tehniki precej naporna tekma. Düsseldorf ima drugačen profil od Vancouvra. To bomo še videli. Računam na nastop na vseh posamičnih tekmah, nastopam pa tudi v klasični štafeti 4 x 5 km.

Primož Kozmus je končal kariero na vrhuncu pri 30 letih. Vi najbrž nimate takšnih načrtov v naslednjih sezonah?
Enkrat v naslednjih sezonah bom zagotovo končala.

Po tej sezoni torej še ne boste končali kariere tudi v primeru olimpijskega zlata?
To bomo pa še videli.

Majdičeva še tretjič športnica leta
Majdičeva o letu, ki je prineslo ogromno uspehov
Kaj si je zaželela Majdičeva, ko je upihnila svečke?