Meta Hrovat je vse bližje vrhu. Foto: MMC RTV SLO
Meta Hrovat je vse bližje vrhu. Foto: MMC RTV SLO

"Letos ni bilo lahko organizirati in izpeljati tekmovanja v obeh dnevih. Uspelo nam je vse, kar smo si zadali. Posebno smo zadovoljni, ker je proga zdržala po tehnični plati. Proga je bila narejena zelo dobro, predvsem njena osnova, bazična preparacija. V nadaljevanju so bile prave stvari narejene, zato pohvala našim ljudem na progi, ki jim je uspelo to narediti, moram pa tudi omeniti upravljavca smučišč Marprom, da je znal z nami skupaj, torej pomagali smo drug drugemu, to tudi izpeljati," je bil po novi uspešno izbojevani bitki z vremenom v izjavi za STA zadovoljen generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar.

"Organizacijsko smo zadevo peljali po nekem standardnem programu, se pravi z delom v mestu in na stadionu. Tudi to nam je uspelo. Uspelo nam je izpeljati tudi zelo pomemben vidik organizacije velikega tekmovanja, to je prometni režim, to so parkirišča, brezplačna vožnja z lokalnim avtobusom, in tudi s te strani vsa pohvala Mestni občini Maribor na čelu z novim županom, ki so znali prisluhniti našim željam," je še dodal.

Sorodna novica Shiffrinova spet zlata lisica; Hrovatova 11.

"Prav tako moram reči, da smo zelo zadovoljni športno gledano z obema dnevoma tekmovanja, kajti že dolgo se v svetovnem pokalu ni zgodilo, da bi bilo tako zelo zanimivo gledati finalno vožnjo. Skoraj vsaka tekmovalka, ki je v veleslalomu in slalomu prišla v cilj, je postala vodilna in to da draž smučanju, temu, da je občinstvo živelo s tem tekmovanjem, sodelovalo. Zato z moje strani pohvala občinstvu, da se je znalo ‒ ne glede na to, da vreme prvi dan, v petek, ni bilo idealno, da je pršelo, drugi dan pa smo imeli malo mešano vreme, malo sonca, dežja, vetra ‒ vživeti v ta, lahko mirno rečem, smučarski spektakel, ki se je zgodil pod Pohorjem na 55. Zlati lisici," je poudaril Vilar.

Ocene pred lisico so bile, da si bo tekmi skupaj ogledalo 20.000 obiskovalcev: "Žal tega nismo dosegli. To je bila naša želja, smo pa bili blizu 15.000 obiskovalcem v dveh dnevih tekmovanja, vključno z VIP-šotori in ostalim. Kot organizatorji smo zelo zadovoljni s številom obiska. Vse je tako, kot mora biti."

Pomemben del lisice je tudi poslovni vidik: "Poslovni vidik je vsaj v tem trenutku, ko na hitro vlečemo številke skupaj, tudi pozitiven. To pomeni, da v projektu nismo izstopali z nekimi dodatnimi stroški. Nad vsem smo imeli kontrolo. Verjamem, da bomo tudi v zaključnem poročilu prikazali pričakovano zelene številke, kar pomeni normalno delovanje Alpsko-smučarskega kluba (ASK) Branik, oziroma sofinanciranje programa mladih."

Sorodna novica Shiffrinova vesela, da ne gre za tenis ali Super Bowl

Z letošnjo lisičko niso bili zadovoljni le pohorski lisjaki, ampak tudi lisičke, torej tekmovalke: "Moram reči, da so bile zadovoljne, res je pa, da so povedale, da na vreme ne moremo vplivati. Vreme ravno ni bilo naklonjeno tekmovanju. Bile so zadovoljne predvsem s tem, da se je spet športno pokazalo, da so zmagale najboljše. Zadnji vstop v cilj, da tako rečem, Mikaele Shiffrin je dal tekmovanju piko na i. Če si res dober, si res dober, in to je tudi dokazala."

O najbolj priljubljeni Mariborčanki ta hip pa: "Ilka Štuhec je izpolnila našo željo, verjamem, da je izpolnila tudi svoja pričakovanja. Njen drugi tek v drugi polovici je bil ne dober, ampak fantastičen. Mislim, da je sama sebi dokazala, da je res v izvrstni formi in da lahko pričakujemo s svetovnega prvenstva res, res dobre rezultate."

Odlično se je odrezala tudi mlada Kranjskogorčanka Meta Hrovat z osmim mestom na veleslalomu, 11. na slalomu ter skupno šestim mestom v pohorski kombinaciji: " Mi smo jo v Mariboru kar vzeli za svojo, ker je res ženska, ki ne popušča, tako kot mi organizatorji ne popuščamo, borimo se do zadnje sekunde, tako se tudi ona bori z nami skupaj." O letošnji zlati lisički Mikaeli Shiffrin, ki je dobila obe preizkušnji, veleslalomsko zmago si je razdelila s Slovakinjo Petro Vlhovo, v slalomu pa je bila na najvišji stopnički zmagovalnega odra sama: "Mikaele je skoraj že Mariborčanka postala in je res neverjetna. In tudi pravi, koliko sem jaz z njo osebno govoril in koliko sem poslušal njene komentarje v press centru, da se zelo dobro počuti v Mariboru in upam, da bo tako tudi vnaprej."

Nad 55. Zlato lisico se je spustil zastor.

Zlata lisica tudi v prihodnje ostaja na sporedu februarja: "Februarski termin nam najbolj ustreza, kar pomeni, da bomo v prihodnje zelo veseli, če bomo v tem terminu, druga polovica januarja, začetek februarja, in bomo počakali, kaj se bo zgodilo v mednarodni smučarski federaciji Fis glede sprememb v koledarju, ampak zagotovo smo mi zraven."

Organizatorji so sobotni slalom začeli že ob pol štirih zjutraj. Noč je bila topla, pod Pohorjem je bilo plus deset stopinj, zato je bilo treba posredovati s soljo. Ko so si tekmovalke nato ogledale progo, je bilo že jasno, da je bila odločitev pravilna in da je snežna površina utrjena dovolj globoko.