V Planici se konec tedna znova obeta pravi skakalni praznik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Planici se konec tedna znova obeta pravi skakalni praznik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Kranjec
Robert Kranjec je lani pod Poncami prejel mali kristalni globus za najboljšega letalca sezone. Letos za Gregorjem Schlierenzauerjem zaostaja 98 točk, na sporedu pa sta še dve tekmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Prireditelji konec tedna na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih sezone 2012/13 pričakujejo več kot 60.000 obiskovalcev. Televizija Slovenija bo prenos prvič pripravila v HD-tehniki.

"Tudi letos smo se maksimalno potrudili, da bo v Planici vse na takšni ravni kot do zdaj in bodo obiskovalci treh tekem navdušeni," je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil predsednik organizacijskega odbora Drago Bahun in dodal, da bi letos rad poudaril predvsem tri stvari: "Pomembna je logistika in vsem obiskovalcem polagam na srce, naj izkoristijo letošnjo novost ter se z vlakom pripeljejo v Planico. Če pa nas bodo obiskali z avtomobili, naj poskrbijo, da bodo ti čim bolj polni. Planica je v prvi vrsti športna prireditev, zato obiskovalce pozivamo, naj bo v ospredju prav športni duh."

Finžgar pričakuje pozitivno ničlo
Tudi letos poteka akcija Planica brez alkohola. Želja organizatorjev je, da bi šlo res za pravi športni praznik, poleg tega pa je četrtek, tako kot lani, namenjen otrokom. Proračun prireditve je letos 1,8 milijona evrov, je razkril generalni sekretar OO-ja Primož Finžgar: "Zadnja leta smo planiško prireditev vselej tudi s finančnega vidika izpeljali uspešno in računamo, da bomo tudi letos finale končali s pozitivno ničlo. Milijon evrov proračuna dobimo od sponzorjev, ostalo pa z vstopninami in televizijskimi pravicami."

Letalnico bo v sredo preizkusil Jaka Rus
Vodja tekmovanja Jelko Gros je zagotovil, da je velikanka bratov Gorišek dobro pripravljena, na novo zapadli sneg jih ni presenetil. "Prihodnje leto bomo praznovali 80. obletnico skokov v Planici, tako da imamo že precej izkušenj in smo se v vseh teh letih drug od drugega veliko naučili. Kar se tiče priprave letalnice, smo lepo usklajeni z vremenom. Zaradi napovedanih snežnih padavin smo jo v nedeljo pripravili 95-odstotno, zdaj jo bomo le še čistili in do konca uredili. Kot je to že v navadi, bomo zadnji rez smučine naredili na dan preizkusa letalnice," je pojasnil Gros in dodal, da se bo v sredo na preizkusu prvi v globino spustil Jaka Rus, ki mu je že lani pripadla čast prvega poleta.

V petek popoldanska tekma
V sredo bo med 10. in 11. uro na sporedu preizkus letalnice. V četrtek bodo na sporedu kvalifikacije, v petek popoldne prva posamična tekma, v soboto moštvena, v nedeljo pa še veliki finale sezone najboljše trideseterice smučarskih skakalcev v svetovnem pokalu.

Junija bodo posodobili velikanko
Letos bodo skakalci zadnjič leteli na velikanki bratov Gorišek v takšni obliki, saj bodo po besedah Grosa v dolini že junija zabrneli stroji in bodo letalnico obnovili in posodobili, da bo omogočala še daljše polete. Dolga leta je bil svetovni rekord v lasti Planice - vse od leta 1987 pa do 2011, ko je primat prevzel norveški Vikersund. Že leta 2014 naj bi se rekord spet vrnil pod Ponce.

Program v Planici:

Sreda ob 10.00:
Uradni preizkus letalnice

Četrtek ob 9.00:
Uradni trening
Ob 10.00:
Uradni trening
Ob 11.00:
Kvalifikacije
Ob 12.00:
Zabavni program za otroke

Petek ob 13.00:
Zabavni program - Fantje s Praprotna
Ob 14.15:
Poskusna serija
Ob 15.15:
Prva serija
Ob 16.15:
Finalna serija
Ob 17.00:
Slovesna razglasitev rezultatov
Ob 17.15:
Zabavni program - Makao Band

Sobota ob 9.00:
Poskusna serija
Ob 10.00:
Ekipna tekma - prva serija
Ob 11.00:
Finalna serija
Ob 12.00:
Slovesna razglasitev rezultatov
Ob 12.10:
Zabavni program - Nude
Ob 20.00:
Žreb štartnih številk pred dvorano Vitranc v Kranjski Gori

Nedelja ob 9.00:
Poskusna serija
Ob 10.00:
Prva serija
Ob 11:00:
Finalna serija
Ob 12.00:
Slovesna razglasitev rezultatov
Ob 12.10:
Zabavni program - Atomik Harmonik