Ekipa Tine Maze je v zadnjih dveh sezonah dokazala, da deluje izjemno uspešno, toda če želi ostati konkurenčna, bo morala tudi od Smučarske zveze Slovenije dobiti zadostno finančno podporo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ekipa Tine Maze je v zadnjih dveh sezonah dokazala, da deluje izjemno uspešno, toda če želi ostati konkurenčna, bo morala tudi od Smučarske zveze Slovenije dobiti zadostno finančno podporo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Najboljša slovenska alpska smučarka že vse od takrat, ko se je odločila za samostojno pot, bije boj s SZS-jem. Tina Maze in njen trener Andrea Massi potrebujeta za tako uspešno sezono, kot sta bili lanska in letošnja, mnogo več denarja, kot ga je zveza pripravljena dati. Predsednik SZS-ja Stane Valant trdi, da niti on niti zveza nista v sporu z Mazejevo in da je na obeh straneh veliko volje, da končno sklenejo kompromis.

Vreča denarja ni brez dna
"V Planici sem se pogovarjal s Tino Maze in Andreo Massijem. Poskušamo se dogovoriti na način, ki ne bo škodoval ne Tini ne SZS-ju. Volja, da težave razrešimo, je obojestranska, a se je treba zavedati danih finančnih okvirov in znotraj tega iskati rešitev," je povedal Valant, ki ne verjame, da se lahko uresniči scenarij, da bi Tina Maze smučala pod zastavo druge države.

Valant ni šejk
V skladu s "planiškim" dogovorom bosta Mazejeva in Massi pripravila pisni predlog, o katerem bodo lahko odločala pristojna telesa smučarske zveze. "Predsednik SZS-ja ni lastnik zveze oziroma ni, kot je Tone Vogrinec enkrat rekel, šejk, ki bi lahko dajal svojemu zasebnemu moštvu," je poudaril prvi mož krovne nacionalne smučarske organizacije.

Čez en teden bo vroče na skupščini
Za prihodnjo sredo je sklicana redna skupščina SZS-ja, na kateri bodo med drugim člani volili tudi novega predsednika. Valant se bo potegoval za nov mandat, imel pa bo močna protikandidata. Za novega predsednika združenja smučarskih panog se bosta potegovala še Marko Jazbec in Tomaž Lovše. Kandidaturo člana uprave največje slovenske banke, Nova Ljubljanska banka, Jazbeca je predlagal Smučarski klub Kranjska Gora, za lastnikom Diners Cluba Slovenije in Diners Cluba Italije Lovšetom pa stoji SK Olimpija.