Aco Sitar ob analizi smučanja Bernarda Vajdiča pravi:
Aco Sitar ob analizi smučanja Bernarda Vajdiča pravi: "Črte ki kažejo kote skeleta, so dovolj zgovorne in povedo, da smeri iz goleni, ki potujejo v telo, povzročijo, da telo zaradi neravnin začne galopirati, zaradi tega se spreminja težišče telesa in teža slej ko prej uide na zgornjo smučko." Foto:
Ob fotografiji Teda Ligetyja Sitar poudarja: "Pravilna tehnika je tista, ko črte iz goleni kažejo smeri izven telesa in neravnine na progi ne vplivajo zelo na spreminjanje težišča telesa. Najpomembnejša pri tem je pa ravnotežna os, ki poteka izpod čevlja zunanje noge v glavo smučarja in kaže kam deluje centrifugalna sila. Centrifugalna sila je v zavoju pri vseh skoraj enaka, spreminja se zaradi teže smučarjev Če je ravnotežna os čimbolj pokončna je pritisk robnika v sneg večji in zdrži večjo centrifugalno silo, če pa je ravnotežna os položnejša, centrifugalna sila deluje močneje iz zavoja ven, kar vpliva na čas, če ne povzroči celo izpada."
Aco Sitar
Aco Sitar opozarja na nepravilnosti pri učenju smučanja, vendar za zdaj nima veliko somišljenikov. Foto: MMC RTV SLO

Aco Sitar ne sodi med znane smučarske trenerje ali strokovnjake, vendar je že dolgo v tem športu. Zaradi nenehnih kritik, ki jih zadnje čase sprožajo tudi njegove kolumne v časniku Ekipa, je velik trn v peti Smučarske zveze. Nekateri so želeli na vsak način preprečiti njegov nastop na TV Slovenija med kranjskogorskim veleslalomom.

"Sprašujemo se seveda, kdo je tega človeka povabil kot strokovnega komentatorja? S smučarsko stroko ne sodeluje, kaj šele, da bi poskušal pomagati na način, ki bi bil resnično koristen. Še huje je, da pri uveljavljanju svojih pogledov na tehniko in šolo smučanja brez vednosti izkorišča imena, kot so Filip Gartner, Janez Šmitek in verjetno še katero," se čudi Blaž Lešnik, predsednik Združenja učiteljev in trenerjev smučanja (ZUTS).

Pogled Aca Sitarja: Teža mora biti na spodnji nogi
Sitar je prepričan, da je v knjigi Smučanje 2000+ (avtorji: Rado Pišot, Dušan Videmšek, Gorazd Janko in Boštjan Gašperšič, leto izida 1999), nekakšni bibliji karving smučanja, nekaj osnovnih napak, prav tako v učbeniku Naše smučine, ki sta jo napisala Blaž Lešnik in Milan Žvan. "Glavna težava je v odklonu oziroma v nagibu. Vse šole učijo, da je pri smučanju nujen odklon, tukaj pa tega ni zaslediti. Naj preberem en odstavek, stran 59, položaj bokov:

Telo smučarja mora biti v vseh fazah zavoja uravnoteženo ... Gre za točke telesa smučarja, ki lahko zelo vplivajo na celoten položaj smučarja v zavoju. V tem segmentu se slovenska šola smučanja tudi najbolj razlikuje od avstrijske, italijanske, nemške in ostalih šol. Če v šoli smučanja zagovarjamo način smučanja, pri katerem je obremenitev obeh smuči enakomernejša, mora biti v zavoju položaj smučarja takšen, da njegov notranji bok ne uhaja v zavoj.

Tu je moj glavni očitek. Položaj smučarja, kot ga uči ta knjiga, pripelje do tega, da ni več krmarice, ker je ni možno imeti, in da je ramenski obroč usmerjen pravokotno na smer smučanja. S tem ni več teže izključno na spodnji smučki. Če primerjamo slike najboljših smučarjev z našimi, se vidi točno to, kar trdim. Slovenska smučarska šola uči, citiram: 'danes je po raziskavah razmerje razporeditve teže na zunanjo in notranjo smučko v povprečju 70 in 30 odstotkov.' Trdim, da tega ni. Teža je izključno na spodnji smučki! Vse te smučarske elemente sem uporabil tudi pri tehniki deskarja Roka Marguča in zdaj je med najboljšimi na svetu!"

Serijski odstopi Slovencev na Vitrancu
V studiu TV Slovenija je pred prvo vožnjo veleslaloma za Pokal Vitranc Sitar s fotografijami in geometrijo ponazoril težave, ki jih imajo slovenski smučarji zaradi pomanjkanja odklona. Slike je primerjal s smučanjem Tega Ligetyja in Didiera Cucha, ki z odklonom ohranjata težo na spodnji smučki in se jima ne dogajajo takšni odstopi kot našim.

Še preden se je po hribu pognal prvi Slovenec, je Sitar napovedal, da ne gre pričakovati uspeha. Kot nalašč so v prvi vožnji prvi štirje slovenski smučarji odstopili, večinoma zaradi pomanjkanja teže na spodnji smučki. Slovenija tako kot vso sezono spet ni imela nikogar, ki bi osvojil točke. Res pa je, da ni treba biti poseben strokovnjak, da po takšni sezoni napoveš novo ničlo.

Gartner ne daje izjav
Aco Sitar, ki je izumil tudi posebno smučarsko ploščo (pravi, da sta jo preizkusila Stephan Görgl in Bernard Vajdič, vendar niso sklenili finančnega sporazuma, Ted Ligety pa je letos testiral eno različico plošče), je za zdaj precej osamljen pri opozarjanju na temeljne napake slovenske šole smučanja. Slišati sicer je, da mu nekateri pritrjujejo, vendar se nočejo izpostavljati. Ko smo poklicali Filipa Gartnerja, ki je v 80. letih popeljal slovensko smučanje v vrh, je odgovoril: "Vso pravico ima, da govori in piše, kar hoče, vendar brez omenjanja mojega imena!"

Janko: Pozabilo se je na smučanje po zunanji smučki
Edini, ki si upa javno govoriti o napakah v tehniki slovenskih smučarjev, je Gorazd Janko, nekdanji predsednik strokovnega sveta alpskih disciplin. "Preveč se poudarja smučanje po obeh smučeh, obračanje ramenskega obroča v smer vožnje. Pozabilo se je na smučanje po zunanji smučki, odklon in deloma tudi zasuk ramen," je povedal za Ekipo in s tem povzel tisto, na kar opozarja Aco Sitar.

Dogovorjeno, da se začne doktrina spreminjati, toda ...
Ko je bil Janko še prvi mož stroke, je Sitar lahko predstavil svoje analize Mihi Verdniku in tudi trenerjem: "22. decembra 2009 sem dve uri predaval v okviru izobraževanja trenerjev A-reprezentanc. Če bi Gorazd Janko ostal predsednik strokovnega sveta, sva bila dogovorjena, da začnemo to doktrino takoj spreminjati pri nižjih selekcijah. Toda na SZS-ju se je garnitura zamenjala in ni bilo nič s tem!"

V torek sledi odgovor Blaža Lešnika na očitke Aca Sitarja. Svoj pogled bo predstavil tudi Sandi Murovec, smučarski demonstrator in avtor učenja smučanja UPS.