Najboljše na prvem slalomu zime Petra Vlhova, Lena Dürr in Katharina Liensberger. Foto: AP
Najboljše na prvem slalomu zime Petra Vlhova, Lena Dürr in Katharina Liensberger. Foto: AP

28-letna slovaška zvezdnica je potrdila izvrstno pripravljenost. Na ledeniškem uvodu v Söldnu je veleslalom končala na tretjem mestu, toda tedaj je imela nekaj zdravstvenih težav, na severu Finske pa je bila razred zase. V obeh vožnjah je imela najhitrejši čas. Na prvi sta bili konkurenčni Nemka Lena Dürr, ki je zaostala 18 stotink, in njena velika tekmica, Američanka Mikaela Shiffrin, ki je bila počasnejša 42 stotink. V finalu pa prave konkurence ni imela. Slavila je s prednostjo 1,41 sekunde.

S šesto zmago v Leviju je zdaj Vlhova skupaj z najboljšo slalomistko lanske sezone Shiffrin najuspešnejša smučarka na prizorišču na Laponskem. Sicer je bila to njena 20. slalomska zmaga, s čimer se je na večni lestvici na petem mestu izenačila z Janico Kostelić. Tu s kar 53. zmagami kraljuje Shiffrin, ki je tokrat končala tik pod stopničkami.

V drugi vožnji, ko se ji ni posrečila strmina, jo je z odličnim smučanjem prehitela Avstrijka Katharina Liensberger, ki se je 15. mesta zavihtela na oder za zmagovalke, še tretjič pa je v Leviju zasedla tretje mesto. Dürr je z drugim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev na finskem smučišču, kjer je bila do zdaj že dvakrat tretja. So pa to njene desete stopničke v karieri.

Andreja Slokar je v slalomu nazadnje tekmovala 19. marca 2022, ko je v Courchevelu/Meribelu osvojila svojo drugo zmago v svetovnem pokalu. Foto: AP
Andreja Slokar je v slalomu nazadnje tekmovala 19. marca 2022, ko je v Courchevelu/Meribelu osvojila svojo drugo zmago v svetovnem pokalu. Foto: AP

Padca Slovenk tik pred ciljem

Andreja Slokar je nastopila na prvem slalomu po hudi poškodbi, zaradi katere je izgubila celotno lansko sezono. Na zadnjem slalomu med elito je Slokar slavila na finalu zime 2021/22 v Meribelu. Vendar se Ajdovki vrnitev ni posrečila, saj je odstopila tik pred ciljem.

Samo smučanje je bilo obetavno, po zadržanem zgornjem delu je na tretjem vmesnem času ustavila uro pri 44,70, kar je bil pri številki 12 peti vmesni čas.

Prva vožnja se je s padcem končala tudi za Ano Bucik, ki je zaključevala prvo petnajsterico. Novogoričanka je smučala ravno nasprotno od rojakinje: hitro zgoraj (peti vmesni čas) in slabše spodaj, kjer sta se zgodila tudi usodna napaka in padec, ki je bil sprva videti precej neugoden, a je bilo najhujše predvsem razočaranje zaradi odstopa na prvem slalomu nove sezone.

Odstopa Andreje Slokar in Ane Bucik v Leviju

Brez Slovenk v finalu

V prvi jakostni skupini sta odstopili le obe Slovenki. Foto: AP
V prvi jakostni skupini sta odstopili le obe Slovenki. Foto: AP

Ob obeh slovenskih prvokategornicah v Leviju nastopata še dve Slovenki. Neja Dvornik je s številko 32 ob prihodu v cilj zasedla 25. mesto in se ji ni uspelo obdržati med trideseterico. Finale se je 22-letni Korošici izmuznil za 13 stotink. Nika Tomšič je s številko 78 zasedla končno 57. mesto.

"Res je, nismo začeli tako, kot bi si želeli, predvsem tako, kot bi si dekleta zaželela, pa do neke mere tudi zaslužila. Sekcije posameznih deklet so bile zelo dobre. Andrejina strmina, Anina ravnina obetata boljši nastop v nedeljo. Na tem bomo skušali graditi. Treba je pozitivno gledati naprej, Neji se žal ni izšlo za nekaj stotink, pa tudi premalo odločno se je pognala iz startne hišice, mlada Nika pa se z visoko številko ni najbolje znašla po celotni progi, preveč je bila zadržana. Jutri je nov dan, z dvignjeno glavo gremo naprej in upamo na boljši izkupiček," je bil razočaran novi trener ženske ekipe Grega Koštomaj.

Na startu sobotnega slaloma je bilo kar 85 alpskih smučark iz 24 držav, kolikor se jih na tekmah svetovnega pokala ni zbralo že dolgih 13 let. V nedeljo bo v Leviju še en slalom. Prva vožnja se bo začela ob 10.00, v neposrednem prenosu pa jo boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Zanesljiva zmaga Vlhove na prvem slalomu v Leviju

LEVI, slalom, končni vrstni red:

Končni vrstni red:                    
 1. P. VLHOVA         SLK      1:50,59
 2. L. DÜRR           NEM        +1,41
 3. K. LIENSBERGER    AVT         1,55
 4. M. SHIFFRIN       ZDA         1,70
 5. S. HECTOR         ŠVE         2,60
 6. A. NULLMEYER      KAN         2,97
 7. M. MEILLARD       ŠVI         2,99
 8. K. HUBER          AVT         3,15
 9. Z. LJUTIĆ         HRV         3,17
10. L. POPOVIĆ        HRV         3,30
Brez finala:                          
32. N. DVORNIK        SLO             
57  N. TOMŠIČ         SLO             
Odstop: Slokar, Bucik, Gritsch ...    

Po prvi vožnji:

 1. P. VLHOVA         SLK        53,79 
 2. L. DÜRR           NEM        +0,18 
 3. M. SHIFFRIN       ZDA         0,42 
 4. K. LIENSBERGER    AVT         1,02 
 5. K. HUBER          AVT         1,25 
 6. S. HECTOR         ŠVE         1,43 
 7. M. TVIBERG        NOR         1,44 
 8. Z. LJUTIĆ         HRV         1,48 
 9. K. GALLHUBER      AVT         1,54 
10. M. MEILLARD       ŠVI         1,72 
...                                    
32. N. DVORNIK        SLO         2,98 
57  N. TOMŠIČ         SLO         5,28 
                                       
Odstop: Slokar, Bucik, Gritsch ...