Wengenski smuk je dolg približno dve minuti in pol. Foto: Reuters
Wengenski smuk je dolg približno dve minuti in pol. Foto: Reuters
Didier Cuche
Didier Cuche je na zadnjih dveh smukih v Wengnu obakrat zasedel drugo mesto. Zdaj meri na sam vrh. Foto: Reuters
Wengen je zaradi kulise štiritisočakov najlepša postaja v svetovnem pokalu. Na štartu Michael Walchhofer, v ozadju pa mistični Eiger. Foto: Reuters

Kdo ne pozna slovitega skoka Hundschopf, prelomnice Minsch in ciljnega S. Ta konec tedna so sicer na sporedu tri tekme, toda da ne bo pomote … Wengen je smuk! In to na najdaljši progi na svetu.

Čaka nas že 79. tekmovanje za pokal Lauberhorn. Prve tekme v alpskem smučanju so priredili prav v bernskem pogorju, kjer je sir Arnold Lunn iz Anglije snoval zametke današnjega svetovnega pokala. Tradicija je torej na strani Švicarjev, toda ali bo to dovolj za morebitno zmagoslavje?

Wengen kot Jurski park
Hermann Maier
je ob prihodu v vasico pod pogorjem Lauberhorn nekoč dejal, da vse skupaj spominja na Jurski park. V Wengnu se namreč zdi, da se je čas ustavil. Majhna vas brez avtomobilov, ena glavna ulica, stari hoteli, predvsem pa je vse odrezano od sveta. Wengen nikdar ne bi bil svetovno znan, če se ne bi tam vsako leto med seboj pomerili najboljši alpski smučarji na svetu. Zmagovalci so za večno zapisani v smučarsko zgodovino, kajti Wengen predstavlja tisto, kar označujemo za "klasiko" v alpskem smučanju.

Vse so spremljali le Eiger, Mönch in Jungfrau
Srce wengenskega dogajanja je brez dvoma sobotni smuk. 4.455 metrov dolga proga, ki od tekmovalca zahteva vse, v prvi vrsti pa izjemno telesno pripravljenost. Najdaljši smuk, z najdaljšo tradicijo. Edini, ki so spremljali vse, so Eiger, Mönch in Jungfrau. Tri mogočne gore, ki že vsa leta predstavljajo veličasno kuliso za ta spektakularna tekmovanja. V petek bo na sporedu druga superkombinacija v tej sezoni, v nedeljo bodo izpeljali še slalom. Toda največ gledalcev bo v Wengnu v soboto.

Cuche glavni švicarski adut
Švicarska moška reprezentanca je v tej sezoni izredno močna. Njihov načrt dela, ki so ga zastavili pred nekaj leti, je počasi obrodil sadove. V slalomu še niso med najboljšimi, v preostalih disciplinah pa imajo na vsaki tekmi smučarja, ki lahko pride na sam vrh. V smuku je najboljši njihov mož 34-letni Didier Cuche, ki je v zadnjih dveh sezonah dvakrat zasedel drugo mesto. Letos naj bi končno napočil tudi njegov veliki trenutek. Še posebej zato, ker so Švicarji prejšnji konec tedna v Adelbodnu na dveh domačih tekmah ostali brez stopničk.

Zmagujejo le "zreli" smukači
Izjema potrjuje pravilo. Edini, ki je prvič prišel v Wengen in zmagal, je bil Hermann Maier. Ampak to so bili časi, ko je bil dejansko dva razreda boljši od konkurence. Sicer pa so v zadnjih letih tu zmagovali le "zreli" smukači. Bode Miller, Daron Rahlves, Stephan Eberharter, Michael Walchhofer in Bruno Kernen so vsi morali dopolniti trideset let, da bi dobili ta smuk. Izkušnje nedvomno igrajo ogromno vlogo. Ves čas je treba biti zbran, še posebej v Kernenovem S-u, kjer morajo smučarji vzeti čim več hitrosti v položnejši del, imenovan Langentrejen.

Odstranjeni ciljni skok
Če boste v soboto spremljali smuk, boste pogrešali tradicionalni skok v cilj. Na tem delu proge je prišlo do mnogih padcev, najhuje pa je bilo, ko je umrl Gernot Reinstadler. Tekmovalci so takrat na progi že skoraj dve minuti in pol. Noge pečejo, toda izpeljati morajo še izredno zahtevni ciljni S. Sledil je skok, za katerega je večkrat zmanjkalo moči. Prav zato je Mednarodna smučarska zveza od organizatorjev zahtevala, da spremeni strukturo terena. Poleti so opravili gradbeni poseg in zato bo letos vstop v iztek lažji in varnejši.

Zagotovilo za spektakel
Po odstranitvi ciljnega skoka so se oglasili wengenski puristi. Češ, da to nikdar ne bo več isti smuk kot doslej. FIS in tudi organizatorji zagotavljajo, da zaradi tega pokal Lauberhorn ne bo izgubil atraktivnosti. Treba je iti v korak s časom in upoštevati varnostne standarde. V vsakem primeru nas ta konec tedna čaka enkraten smučarski spored, ki ga bomo neposredno spremljali na TV Slovenija.

Urban Laurenčič