Jevgenij Dementijev se je takole veselil velike zmage. Foto: EPA
Jevgenij Dementijev se je takole veselil velike zmage. Foto: EPA
Frode Estil, Jevgenij Dementijev in Pietro Piller Cottrer
Frode Estil, Jevgenij Dementijev in Pietro Piller Cottrer na odru za zmagovalce. Foto: EPA

Pietro Piller Cottrer in Giorgio Di Centa sta kilometer pred ciljem napadla, vendar sta imela v šprintu več moči od njiju Jevgenij Dementijev in Frode Estil. 23-letni Rus je presenetljivo zmagal, Norvežan pa je bil lahko zelo vesel tudi srebra, saj je na štartu padel, izgubil 20 sekund in stadion zapustil kot zadnji od 77 tekačev, ki so začeli 30-kilometrsko preizkušnjo v Pragelatu. Ob menjavi smuči na polovici proge je bil 14. Dobitnike kolajn je v cilju ločila manj kot sekunda.

"Sem brez besed. V življenju še nisem občutil take sreče. Ves čas tekme sem si govoril zdrži, zdrži, zdrži. Vedel sem, da če bom v šprint prišel v vodilni skupini, se lahko uvrstim visoko. Taktika se je obrestovala, ostalo mi je dovolj moči, da sem zmagal," je povedal Dementijev, ki je doslej v svetovnem pokalu zmagal le enkrat.

Estil: Srebro je enako zlatu
Estil je svoj lov "ubežnikov", po katerem je osvojil četrto medaljo na olimpijskih igrah, opisal takole: "Poskušal sem ostati miren in se osredotočiti na svoj tek ter se čim manj obremenjevati, saj že imam izkušnje s podobnimi težavami. Ko se mi je ob padcu zlomila smučka, sem pomislil, da je tekma zame končana, zato je srebrna kolajna enaka zlati."

Angererja izdali krči
Razočaral je vodilni v svetovnem pokalu Nemec Tobias Angerer, ki je po 15 km "klasike" držal 6. mesto, na zadnjem vzponu pa zaradi krčev povsem popustil in končal kot 12. Svetovni prvak Francoz Vincent Vittoz je bil sedmi.

Brodar in Mehle v ozadju
Slovenca Nejc Brodar in Jože Mehle sta zasedla 46. in 56. mesto. "Rezultat sicer ni nič posebnega, toda s tekom sem zadovoljen. Predvsem s klasiko, medtem ko je bila proga v drsalni tehniki zame prezahtevna," je svoj nastop ocenil Brodar.

Zasledovalna tekma (15 km + 15 km):   
 1. J. DEMENTIJEV     RUS    1:17:00,8
 2. F. ESTIL          NOR        + 0,6
 3. P. PILLER COTTRER ITA          0,9
 4. G. DI CENTA       ITA          2,4
 5. A. SÖDERGREN      ŠVE          3,5
 6. V. VITTOZ         FRA          6,7
 7. M. BOTVINOV       AVT          7,7
 8. M. BAJCIČAK       SLK          7,9
 9. M. ODNODVORCEV    KAZ          8,8
10. L  BAUER          ČEŠ          9,3
...                                   
46. N. BRODAR         SLO       5:23,1
56. J. MEHLE          SLO       7:12,8