Kenijec bi letos rad prehitel predstavnike Kostarike, Irana, Portugalske, Mongolije in Irske. Foto: EPA
Kenijec bi letos rad prehitel predstavnike Kostarike, Irana, Portugalske, Mongolije in Irske. Foto: EPA
Jamajška bob ekipa
Jamajška bob ekipa je navdušila tudi filmske režiserje. Foto: EPA

Brez tega igre prav gotovo ne bi bile tako priljubljene, kot so, saj tekmovalci, ki prihajajo iz držav, kot so Kenija, Etiopija, Tajska, in podobnih eksotičnih držav, med gledalci požanjejo toliko aplavza, kot zmagovalci.

Kljub minutnim zaostankom za največjimi asi zimskega športa, se je v soju žarometov letos znašel tudi Kenijec Phillip Boit.

Na igrah se tkejo prijatelje vezi
Boit je prvič na ZOI nastopil že leta 1998 v Naganu, kjer je seveda končal na zadnjem mestu, 20 minut za zmagovalcem Norvežanom Bjoernom Daehliem. Zlati Norvežan je bil prvi, ki je v cilju čestital Afričanu, med njima pa se je spletla prijateljska vez, ki ju druži še danes. Daehli je dejal, da taki tekmovalci dajejo olimpijskim igram dodatno vrednost. Boit je svojega prvorojenca celo poimenoval z imenom Daehlie, hčerkama pa nadel imeni Faith (Zvestoba) in Olympia. Le štiri leta kasneje na olimpisjkih igrah v Salt Lake Cityju v ZDA Kenijec ciljne črte ni prečkal kot zadnji, prehitel je celo pet tekmovalcev. V Torinu je njegov cilj premagati vse tekmovalce, ki prihajajo iz držav brez smučarske tradicije.

Največjo slavo med eksoti so do zdaj poželi britanski skakalec Eddie "The Eagle" ("Orel") Edwards, ki je se je med drugim na ZOI pripravljal kar na dvorišču za hišo, in leta 1988 jamajška posadka v bobu, po kateri so v hollywoodu posneli celo film.