Trikratni olimpijski zmagovalec v sankanju Nemec Georg Hackl je znan tudi po imenu Leteča klobasa. Foto: EPA
Trikratni olimpijski zmagovalec v sankanju Nemec Georg Hackl je znan tudi po imenu Leteča klobasa. Foto: EPA
Jernej Damjan
Jerneja Damjana kličejo tudi Jajc. Foto: RTV SLO
Alberto Tomba
Alberto Tomba - La bomba. Foto: EPA

Legendarni nemški sankač Georg Hackl, trikratni olimpijski zmagovalec, je Leteča klobasa.

Zlati olimpijec iz Torina, ameriški deskar na snegu Shaun White, je zaradi rdečih las dobil vzdevek Leteči paradižnik, olimpijskega zmagovalca v smuku, Francoza Antoina Deneriaza, pa so po uspehu iz preimenovali iz Tončka Osmoljenčka v Kolosa iz Morillona, njegovega rojstnega kraja.

Zgodba zase so hokejisti
Po nenavadnih vzdevkih pa izstopajo hokejisti. Kanadčani, branilci naslova, imajo v svojih vrstah Danyja Heatleyja, ki je Grelec, Jaroma Iginlo, ki je Kopač, Wade Redden, tretji napadalec, pa je Rdeči pes. Finec Saku Koivu je Meteor, njegov reprezentančni soigralec Teemu Selanne pa Finski blisk. Slovaški hokejski zvezdnik Peter Bondra jih ima kar pet. Od Capital Peta (po drugem imenu ekipe iz Washingtona), Banzaia, Petra Pištole, Bang Bang Bondre in celo svetega Petra. Izmed naše olimpijske odprave ima prav gotovo najbolj nenavaden vzdevek smučarski skakalec Jernej Damjan, znan tudi pod imenom Jajc.

Kako je bilo včasih
Nenavadna poimenovanja pa niso značilna samo za današnji čas, ampak segajo tudi v preteklost. Leta 1956 si je avstrijski alpski smučar Toni Sailer, ki je tedaj osvojil tri zlata odličja, prislužil "rapersko" ime Black Blitz from Kitz (Črni blisk iz Kitza). Med bolj znanimi zvezniki z vzdevki pa je tudi italijanski as Alberto Tomba, ki so ga klicali La bomba.