Dany Heatley bo eno glavnih orožij Kanadčanov. Foto: EPA
Dany Heatley bo eno glavnih orožij Kanadčanov. Foto: EPA
Aleksander Ovečkin
Aleksander Ovečkin bo po odlični sezoni onstran luže vodja ruske reprezentance. Foto: EPA

Kanadčani bodo po zmagi v Salt Lake Cityju, kjer so si priigrali prvi naslov po 50 letih, tudi tokrat zadovoljni le z zlatom. Domnevna afera njihovega šefa Wayna Gretzkega v zvezi s stavami jih ne sme zmotiti, saj jih bo z vrha poskušala sklatiti cela vrsta odličnih reprezentanc. Za zadetke bodo morali poskrbeti Dany Heatley, Jarome Iginla, Joe Thornton in kapetan Joe Sakic.

Američani imajo sicer manjše želje kot Kanadčani, saj polovica ekipe še nima olimpijskih izkušenj, vendar bi jim bila lahko vloga napadalcev iz ozadja pisana na kožo. Prav jim bodo prišli nasveti petih veteranov, ki so stari več kot 35 let. Med njimi sta Mike Modano in Chris Chelios, ki s 44 leti nastopa že na četrtih olimpijskih igrah.

Čehi upajo na ponovitev Nagana

Svetovni prvaki Čehi imajo z Jaromirjem Jagrom in Dominikom Haškom ter drugimi zvezdniki lige NHL izvrstno moštvo, ki bo naskakovalo ponovitev uspeha iz Nagana pred osmimi leti, ko je premagalo vso konkurenco. Takrat so se na Japonskem prvič zbrali vsi najboljši profesionalci.

Rusi, ki so z osmimi zlatimi kolajnami najuspešnejša ekipa v zgodovini OI-jev, se bodo morali zanesti na mlade sile na čelu z najboljšim novincem v letošnji ligi NHL 20-letnim Aleksandrom Ovečkinom in dve leti starejšim Iljo Kovalčukom. Velika okrepitev je zanje nekdanji zvezdnik Pavel Bure, ki je pred kratkim postal direktor "zbornaje komande".

Tu so še Švedi in Slovaki
Švedom ne bo mogel pomagati poškodovani Marcus Naslund, vsaj dve tekmi pa tudi ne njihov najboljši igralec Peter Forsberg. Oba se ubadata s poškodbo dimelj. Nevarni bodo še Slovaki. Odločala bo tudi telesna pripravljenost, saj je tekmovalni urnik zelo natrpan. Dobitniki medalj bodo v 12 dneh odigrali osem tekem.