Za nastop na olimpijskem slalomu se bo pomeril v kvalifikacijah. Foto: RTV
Za nastop na olimpijskem slalomu se bo pomeril v kvalifikacijah. Foto: RTV
Petra Majdič
Teren na olimpijskih igrah ji ustreza. Foto: RTV SLO
Jure Košir
Jure Košir bo nastopil že na petih olimpijskih igrah. Foto: RTV SLO

Mitja Dragšič je za MMC povedal, da je zelo počaščen in vesel, da je na seznamu potnikov za olimpijske igre v Torinu. Upa tudi, da bo dokazal vsem, da je bila to pravilna odločitev.

Težko je kar koli povedati. Na treningu gre vse O. K. Je pa res, da je ta šport postal brutalen in je treba vsako tekmo odpeljati na limiti. Na limiti vemo, kaj se dogaja. Dogajajo se napake in jaz upam, da bom v naslednjih tekmah dosegel konstantnost in hkrati tudi hitrost."

Glede pogostosti in intenzivnosti treningov pred tako pomembnim tekmovanjem, kot so OI, je Mitja razložil: "Tu je veliko polemik, kaj je prav in kaj ni. Trenutno smo v Portorožu na oddihu, tri dni kondicijskega treninga, potem pa že odpotujemo na nove tekme. Mene v Torinu čakajo, tako kot nekatere ostale fante, kvalifikacijske tekme. Pravzaprav ni nič posebnega. Na tekmah, ki nas še čakajo, je potrebno čim bolje izpiliti tekmovalno formo in priti pripravljen na olimpijado."

Petra Majdič: Proga mi ustreza
Tekačica Petra Majdič je razložila, da namerava startati na štirih posamičnih tekmah, tako da bo ena izmed najbolj zaposlenih udeleženk OI iz naše reprezentance. Zanjo bo to velik zalogaj, a je dodala, da ji razpored ustreza. "Bo zelo naporno, ampak ker sem tega navajena že iz preteklosti, sva se s trenerjem odločila, ker imam možnosti v vseh disciplinah, da tega ne bova izpustila."

Sama proga na olimpijskem prizorišču ji očitno ustreza: "Proga mi je všeč, moram reči, da prvič v zadnjih letih, ko se udeležujem velikih tekmovanj (SP, OI). Je sicer na precejšnji nadmorski višini, ampak mi tudi to ustreza." Kakšni so njeni cilji: "Na letošnje OI grem z nekimi pričakovanji. Je pa res, da sem na zadnje (Salt Lake City) odšla brez pričakovanj in dosegla dobre rezultate. Upam, da ne bodo prevelika ali preveč obremenjujoča. Zadovoljna bom že, ko bom prišla v cilj in vedela, da sem dala vse od sebe. To je dejstvo."

Opozorila pa je: "Na teh velikih tekmah je že vse od začetka hud ritem, ki ga težko zdržiš. Vsak naslednji kilometer pa je samo še borba s samim seboj, ali boš zdržal ali ne."

Jure Košir: Potrebujemo več pozitivne energije
Pogovarjali smo se tudi z Juretom Koširjem in ga povprašali o vzdušju v ekipi pred, za njega že petimi, olimpijskimi igrami. "Homogenost v ekipi je, med tekmovalci vsekakor ni nikakršnih težav. Ko ni rezultatov je tudi vzdušje slabše. Nekih sporov, sploh med tekmovalci, ni, bi bilo pa dobro, če bi bilo več pozitivne energije."

Sicer pa je dobitnik bronaste olimpijske medalje iz ZOI v Lillehammerju še povedal: "Treba se je pripravljati čim bolj skoncentrirano, čim bolj zagnano. Olimpijski nastop je vsekakor nekaj posebnega in pomembnost tekmovanja samega je velika. To je lahko prednost, lahko pa tudi določeno breme."

Robert Kranjec: Nihče nima zagotovljenega nastopa
Član reprezentance v smučarskih skokih Robert Kranjec je spregovoril o možnosti ubranitve bronaste medalje iz ekipne tekme v Salt Lake Cityu: "Če bomo vsi štirje skočili tako kot vsi znamo, kot smo to letos že pokazali, mislim, da je zagotovo možnost."

Hkrati je zagotovil, da ima vsa peterica enake možnosti za nastop na tekmah. "Mi štirje (Peterka, Kranjec, Benkovič, Damjan) za ekipno tekmo nismo že vnaprej določeni. Če me bo Šinkovec preskočil na devetdesetki, bo sigurno on na tekmi."