Giorgio Rocca je ob odprtju olimpijskih iger izrekel zaprisego. Dan pred koncem iger bo zanj veliki trenutek, ko bo lovil slalomsko zlato. Foto: RTV SLO
Giorgio Rocca je ob odprtju olimpijskih iger izrekel zaprisego. Dan pred koncem iger bo zanj veliki trenutek, ko bo lovil slalomsko zlato. Foto: RTV SLO
Benjamin Raich
Benjamin Raich je letos že nekajkrat pokazal vrhunske vožnje, vendar dveh v enem dnevu kar ni znal sestaviti. Foto: EPA

Millerja sicer glede na letošnje dosežke ne moremo šteti med favorite, ne pozabimo pa, da je prav v Sestrieru decembra leta 2004 dobil svoj zadnji slalom za svetovni pokal. Drugače je z Rocco, ki je to zimo dobil pet slalomov in ima veliko možnosti, da Italiji po letu 1994 (Alberto Tomba) spet pribori olimpijsko medaljo v moškem smučanju.

Valenčič slovenski skriti adut
Tudi Slovenija vse od Lillehammerja čaka na dobitnika medalje. Po neuspešnih nastopih Tine Maze bi bilo svoj čas od slalomistov logično zahtevati, naj rešijo igre. Zdaj je drugače in vsaka uvrstitev med 10 bi bila lep uspeh. Štartali bodo Bernard Vajdič, Drago Grubelnik, Aleš Gorza in Mitja Valenčič. Slednji je presenetil na veleslalomu, nato dobil slalomsko tekmo evropskega pokala in nekaj nam govori, da bo zelo visoko.

Velika smola za Vidala
Roccovi konkurenti bodo sproščeni. Benjamin Raich si je v veleslalomu le priboril zlato medaljo. Tedu Ligetyju, edini svetli točki ameriške moške smučarske reprezentance, je po izjemnem slalomu uspelo v kombinaciji. V igri za medalje naj bi bili še Ivica Kostelić, Kalle Palander, Rainer Schönfelder in Alois Vogl.

Naslova ne bo mogel braniti Francoz Jean Pierre Vidal, ki si je med prostim smučanjem po veleslalomski progi v Sestrieru zlomil roko. Za Vidala je bila usodna luknja, v katero je zapeljal in nerodno padel. Smola se je Francozu pripetila prav na njegov 29. rojstni dan.

Štartna lista:           
 1  G. ROCCA          ITA
 2  J.-P. VIDAL *     FRA
 3  K. PALANDER       FIN
 4  R. SCHÖNFELDER    AVT
 5  A. MYHRER         ŠVE
 6  B. RAICH          AVT
 7  T. LIGETY         ZDA
 8  M. LARSSON        ŠVE
 9  A. VOGL           NEM
10  A. SASAKI         JAP
11  K. MINAGAWA       JAP
13  I. KOSTELIĆ       HRV
17  B. MILLER         ZDA
31  B. VAJDIČ         SLO
34  D. GRUBELNIK      SLO
42  M. VALENČIČ       SLO
48  A. GORZA          SLO
* - zaradi zloma roke ne bo nastopil