Jure Franko (levo), prvi Slovenec z medaljo na zimskih olimpijskih igrah, je nosil olimpijsko baklo. Foto: RTV SLO
Jure Franko (levo), prvi Slovenec z medaljo na zimskih olimpijskih igrah, je nosil olimpijsko baklo. Foto: RTV SLO
Otroci s slovenske strani meje so takole razigrano pričakali olimpijski ogenj. Foto: RTV SLO

Po slovesnosti v Gorici, ki jo je zaznamovalo več kot 2.000 otrok, učencev in dijakov z obeh strani meje, je ogenj s posebnim konvojem nato potoval v Ljubljano, kjer so ga med drugim nosili dobitniki olimpijskih medalj Luka Špik, Vasilij Žbogar, Matjaž Debelak in Katja Koren.

Ogenj, ki je svojo pot po Italiji začel 8. decembra v Rimu, bo do 10. februarja in slavnostnega odprtja iger v Torinu obiskal še Avstrijo, Švico in Francijo.

Franko: Marsikatero oko je bilo rosno
Jure Franko je čustveno doživljal častno nalogo: "Vzdušje je bilo podobno kot v Sarajevu. V bistvu je bilo še lepše, ker sem zdaj v bolj sproščenem okolju, takrat pa je bilo vse bolj pod stresom. Res krasno. Ko smo se z baklo peljali skozi italijansko Gorico in prišli do Nove Gorice, je bilo vzdušje fenomenalno. Tako na avtobusu z vsemi nosilci bakle kot ob cestah, kjer je bilo veliko otrok in odraslih. Marsikatero oko je bilo rosno. Lepo je bilo videti, kaj ta bakla oziroma ta olimpijski duh v svoji osnovi pomeni in prinaša ljudem."

Primerjave s nepozabnim Sarajevom in letom 1984 se Franko kar ni mogel znebiti: "Gneča je bila podobna kot v Sarajevu, tako da je bilo kar težko. Kamorkoli so me porinili, tja sem šel. Nekateri so vzklikali Jure, Jure, bravo Jure, tako da so mi prišle kar solze v oči. To je enkraten občutek. Lepo je, ko vidiš, da si naredil nekaj takega, kar je ljudem res ogromno pomenilo, ne samo meni, to je takrat ogromno pomenilo za Jugoslavijo, zdaj pa za Slovenijo. Olimpijsko plamenico sem za 330 evrov odkupil za spomin, saj to lahko storijo vsi njeni nosilci."