Benjamin Raich je veleslalomskemu zlatu dodal še slalomsko. Lani je bil v Bormiu v slalomu tudi svetovni prvak. Ne razumem, zakaj je  v prvi vožnji odstopilo toliko odličnih smučarjev, saj so bile razmere odlične, je med drugim povedal Avstrijec. Foto: Reuters
Benjamin Raich je veleslalomskemu zlatu dodal še slalomsko. Lani je bil v Bormiu v slalomu tudi svetovni prvak. Ne razumem, zakaj je v prvi vožnji odstopilo toliko odličnih smučarjev, saj so bile razmere odlične, je med drugim povedal Avstrijec. Foto: Reuters
Reinfried Herbst, Benjamin Raich in Rainer Schönfelder
Reinfried Herbst in Rainer Schönfelder sta Benjamina Raicha takole dvignila na ramena. Foto: EPA
Giorgio Rocca
Giorgio Rocca ni zdržal pritiska italijanske športne javnosti. Foto: Reuters

Zmagovalni oder je bil povsem avstrijski. Srebro je pripadlo Reinfriedu Herbstu, bron pa Rainerju Schönfelderju. Po prvi vožnji sta držala 4. in 7. mesto. Raich je obdržal vodstvo, manj sreče pa je imel njegov najbližji zasledovalec Finec Kalle Palander, ki je povozil količek.

"Po slabem začetku olimpijskih iger se mi je vse izšlo sanjsko. Imel sem odlično pripravljene smuči, izgubiti pa nisem mogel nič," je bil vesel Raich, ki bo v torek praznoval 28. rojstni dan. Po nesrečnem odstopu v kombinaciji in nekaj letošnjih slalomih je tokrat znal brzdati živce.

Slovenski smučarji zadovoljili Šmitka
Drago Grubelnik je v finalu pridobil šest mest in bil 13., Bernard Vajdič pa bo v olimpijsko statistiko vpisal 19. mesto. Grubelnik bi lahko bil še višje, saj je v prvi vožnji tik pred ravninskim delom napravil napako, v drugi pa je po lastnih besedah zgoraj vozil premalo tvegano. Mitja Valenčič je po spodbudnem prvem vmesnem času v spodnjem delu prve proge odstopil, še prej pa je svoj nastop končal Aleš Gorza.

"Glede na trenutno formo smo lahko zadovoljni. Tekma ni bila "fer" do tekmovalcev s slabšimi štartnimi številkami. Ob tej uri (15.00, op. a.) je bila zelo slaba vidljivost, moker sneg, ki je zapadel na led, pa je poskrbel za neugodno podlago. Valenčiču te razmere nikakor niso šle na roko, saj ima težave z vidom. Zvečer, ko se je shladilo, je bilo veliko boljše," je slalom ocenil trener Janez Šmitek. "Grešili" pa niso le slovenski smučarji, ampak tudi najboljši ...

Zgodnje slovo Rocce, Millerja in Ligetyja
Eden favoritov, zmagovalec prvih petih letošnjih slalomov Giorgio Rocca, je štartal s številko ena, a na žalost italijanskih navijačev kmalu po polovici proge pristal v snegu. Prve vožnje ni dokončal tudi Bode Miller, zmagovalec kombinacije Ted Ligety pa je storil enako "neumnost" kot Palander in bil diskvalificiran. Brez napake bi zasedel tretje mesto, le dve stotinki sekunde za vodilnim Raichom.

Palander je za Avstrijcem zaostajal še stotinko manj. Na štartni listi je bilo sicer kar 97 smučarjev.

Na olimpijskih igrah tretja trojna zmaga alpskih smučarjev
S trojno zmago so naši severni sosedi ponovili dosežek svoje veleslalomske ekipe iz leta 1956 in norveških kombinatorcev iz Lillehammerja pred 12 leti. Na četrtem mestu sta le s tremi stotinkami zaostanka za Schönfelderjem končala Japonec Kentaro Minagava in Šved Andre Myhrer.

Končni vrstni red:                    
 1. B. RAICH          AVT     1:43,14 
 2. R. HERBST         AVT       +0,83 
 3. R. SCHÖNFELDER    AVT        1,01 
 4. K. MINAGAVA       JAP        1,04 
  . A. MYHRER         ŠVE        1,04 
 6. I. KOSTELIĆ       HRV        1,31 
 7. N. JUASA          JAP        1,43 
 8. J. BROLENIUS      ŠVE        1,67 
 9. T. GRANDI         KAN        1,70 
10. M. HANSSON        ŠVE        2,10 
... 13. D. GRUBELNIK SLO 2,55 19. B. VAJDIČ SLO 3,29 Odstop v 1. vožnji: Rocca, Larsson, Vogl, Tissot, Miller, Matt, Mölgg, Thaler, Valenčič, Gorza ... Diskvalifikacija: Ligety (1. vožnja), Palander (2. vožnja; po 1. je bil 2.)

Vrstni red po prvi vožnji:
1. B. RAICH AVT 53,37 2. K. PALANDER FIN +0,01 3. K. MINAGAVA JAP 0,07 4. R. HERBST AVT 0,18 5. T. GRANDI KAN 0,27 6. A. MYHRER ŠVE 0,58 7. R. SCHÖNFELDER AVT 0,66 8. A. SASAKI JAP 1,00 . J. BROLENIUS ŠVE 1,00 10. P. BIGGS KAN 1,01 11. I. KOSTELIĆ HRV 1,06
... 19. D. GRUBELNIK SLO 1,50 22. B. VAJDIČ SLO 1,79