Tadeja Brankovič bo v Torinu najmočnejše slovensko orožje v biatlonu. Foto: RTV SLO
Tadeja Brankovič bo v Torinu najmočnejše slovensko orožje v biatlonu. Foto: RTV SLO

Po besedah vodje slovenske delegacije v Italiji Janka Dvoršaka so pri odločitvi za zastavonošo upoštevali tekmovalne dosežke in to, da Brankovičeva dan po odprtju nima tekmovalnih obveznosti.

"Imeli smo nekaj težav pri določanju zastavonoše. Predvsem je pomembna prisotnost v vasi in glede na razpoložljive športnike smo se odločili za Tadejo Brankovič," je dejal Dvoršak. Uspeh kariere je Brankovičeva dosegla na začetku sezone, ko je bila druga v šprintu v Ostersundu.

"To mi je v veliko čast. Za novico sem izvedela prek telefonskega sporočila in bila pozitivno presenečenja. Verjetno je bil kakšen športnik po rezultatih in zaslugah pred mano, vendar nekaterih še ni na prizorišču, nekateri pa imajo že v soboto, prvi tekmovalni dan, pomembne nastope. Zastavo bom s ponosom nosila, to pa bo tudi zelo dobra promocija za biatlon," je bila dobre volje 26-letna Cerkljanka, za katero bodo to tretje olimpijske igre.

V spletni anketi MMC-ja ste na vprašanje, kdo naj bo slovenski zastavonoša, največ glasov namenili Tini Maze, ki je dobila 53 % izmed 2.200 glasov. Rok Benkovič jih je prejel 23, Petra Majdič 10, Tadeja Brankovič pa dva odstotka glasov. Slovensko zastavo na odprtjih zimskih olimpijskih iger so do zdaj nosili Franci Petek (1992), Jure Košir (1994), Primož Peterka (1998) in Dejan Košir (2002).

Slavnostno odprtje se bo začelo ob 20. uri z neposrednim prenosom na Televiziji Slovenija. Komentator bo Miha Žibrat. Predstavilo se bo 80 držav, slovensko reprezentanco pa bodo zastopali smučarji Aleš Gorza, Andrej Jerman in Andrej Šporn, drsalec Gregor Urbas, ženska biatlonska in tekaška ekipa.