Tudi Bystöl ni bil med najožjimi favoriti za naslov. Foto: Reuters
Tudi Bystöl ni bil med najožjimi favoriti za naslov. Foto: Reuters
Armin Zoeggeler
Armin Zoeggeler je Italiji prisankal prvo medaljo v Torinu. Foto: Reuters
Shaun White
Shaun White je s svojim nastopom navdušil sodnike in gledalce. Foto: EPA

Srebrno medaljo v smuku je prejel Avstrijec Michael Walchhofer, bronasto pa Švicar Bruno Kernen. Andrej Jerman je bil 28., Andrej Šporn pa 31. Skoki so se slabo končali za Slovence, saj je bil v finalu le Primož Peterka (30.). Srebro in bron sta osvojila Finec Matti Hautamäki in Norvežan Roar Ljökelsoy.

Petra Majdič je v dvojnem zasledovanju z enajstim mestom dosegla najboljšo slovensko uvrstitev na letošnjih igrah. Zmagala je Estonka Kristina Šmigun. Maja Benedičič je bila 39.

Zoeggeler spet najboljši
Prvo zlato medaljo Italijanom je prinesel sankač Armin Zoeggeler, ki je ubranil naslov iz Salt Lake Cityja. Drugi je bil evropski prvak Rus Albert Demtšenko, tretji pa Latvijec Martins Rubenis, ki je tej baltski državi priboril sploh prvo medaljo na zimskih olimpijskih igrah. Domen Pociecha je svoj debi na olimpijskih igrah končal na 26. mestu, na katerem je bil že po prvih dveh vožnjah v soboto.

"Tekmovanje bi ocenil kot zelo dobro, uspelo mi je sestaviti štiri dobre vožnje, mogoče bi lahko bile samo še za malenkost boljše. Vseeno pa sem tudi s tem zelo zadovoljen," je povedal 20-letni Zasavec.

30 km: Italijanom "le" bron
Rusu Jevgeniju Dementijevu je presenetljivo pripadla moška preizkušnja (15 + 15 km). Drugi je bil Norvežan Frode Estil, tretji pa Italijan Pietro Piller Cottrer. Nejc Brodar je zasedel 46. mesto, Jože Mehle pa 56.

Dvojna zmaga za ZDA in Nizozemsko
V snežnem kanalu je zmagal ameriški deskar Shaun White pred rojakom Dannyjem Kassom. 19-letni White je upravičil vlogo prvega favorita. "Leteči paradižnik" (zaradi rdečih las) je imel na začetku nekaj težav (v finale se je prebil šele v drugem kvalifikacijskem poskusu), nato pa je vendarle pokazal pravi obraz.

Žensko preizkušnjo v hitrostnem drsanju na 3.000 m je dobila Whitova vrstnica, Nizozemka Ireen Wust, ki je z drzno vožnjo navdušila več kot 2.000 svojih navijačev na tribunah. Medaljo sta dobili še njena rojakinja Renate Grönewold in svetovna rekorderka, Kanadčanka Cindy Klassen.

Korejci dobili zadoščenje
Južnokorejski hitrostni drsalec Hjun Su Ahn je zmagovalec na 1.500 m. 20-letni trikratni svetovni prvak je ugnal svojega rojaka Ho Suk Lija in Kitajca Džjadžu Lija. Branilec naslova iz Salt Lake Cityja, Američan Apolo Anton Ohno, je po napaki v polfinalu končal šele na 9. mestu. Ohno je pred štirimi leti prišel do zlata, potem ko je bil diskvalificiran Južnokorejec Dong Sung Kim, ki naj bi Američana nepravilno oviral. Diskvalifikacija je na Korejskem polotoku izzvala val ogorčenja, tokrat pa so Azijci le dobili zadoščenje, ki bi bilo še večje, če bi bil Ohno poražen v finalu ...

Urška Rabič je na prvem treningu pred olimpijskim smukom osvojila 12. mesto. Najhitrejša je bila Avstrijka Michaela Dorfmeister.

Odigrani sta bili še dve tekmi ženskega hokejskega turnirja. Kanadčanke so kar z 12:0 ugnale Rusinje.