"Biden je dejal, da je na kocki demokracija. V resnici sta na kocki gospodarsko okrevanje ter zakon in red. Odločitev pri teh volitvah je, ali bo Amerika ostala Amerika," volilno telo nagovarja Pence. Foto: Reuters

"Grenka resnica je, da v Ameriki Joeja Bidna ne boste varni," je Pence dejal pred znamenito trdnjavo Fort McHenry v Baltimoru. Pozneje se mu je na odru pridružil tudi predsednik Trump z ženo Melanio, podporniki pa so vzklikali: "Še štiri leta!"

Pence: Trump za gospodarsko stabilnost in red v državi

Pence je izbiro med Trumpom in Bidnom opisal kot izbiro med "zakonom in redom" ter brezpravnostjo. "Nasilje se mora ustaviti – v Minneapolisu, Portlandu ali Kenoshi. Na ulicah te države bomo imeli zakon in red za vse Američane ne glede na raso, veroizpoved in barvo," je dejal Pence.

V Kenoshi so v zadnjih dneh izbruhnili protesti. Povod je bilo streljanje policista na temnopoltega Jacoba Blaka pred očmi njegovih treh otrok. Pence v govoru Blaka ni omenil.

Blake je po streljanju hrom od pasu navzdol. Tožilec v Winsconsinu je medtem razkril identiteto policista – to je Rusten Sheskey, ki je Blaka sedemkrat ustrelil v hrbet, medtem ko je Blake odpiral vrata svojega avtomobila.

Med protesti, ki so sledili, sta bila ubita dva človeka, eden pa ranjen. Policija je v povezavi z dogodkom aretirala 17-letnega Kyla Rittenhousa, domnevnega pripadnika oborožene milice. Trump je v dogovoru z guvernerjem Winsconsina v Kenosho napotil nacionalno gardo.

Melania in Donald Trump sta se na odru pridružila Pencu. Foto: Reuters
Melania in Donald Trump sta se na odru pridružila Pencu. Foto: Reuters
Sorodna novica Ustreljeni temnopolti Jacob Blake hrom od pasu navzdol

Biden podprl pravico do protestov, a nasprotuje nasilju

Biden je v sredo govoril z družino Jacoba Blaka in pozval h koncu nasilja v Kenoshi, a poudaril pravico do protestov. "Protestiranje proti brutalnosti je pravica in nuja, vendar požiganje skupnosti ni protest, je nepotrebno nasilje," je sporočil Biden.

Pence je ponovil obtožbo, da Biden podpira liberalne aktivistične pozive k zmanjšanju sredstev za policijo. Biden to zavrača in obljublja 300 milijonov dolarjev nepovratnih sredstev za zaposlovanje policistov iz manjšinskih skupnosti ter usposabljanja za boljše odnose med policijo in skupnostmi.

Trump kot podpornik žensk

Drugi govorniki na tretji dan konvencije republikancev, ki je potekala pod naslovom Dežela junakov, so Trumpa prikazovali tudi kot podpornika žensk. "Ženska na vodilnem položaju se morda zdi novost, a ne za predsednika Trumpa, ki že več desetletij ženske uvršča na vodilne položaje v poslu in vladi. Zaupa nam in se posvetuje z nami, spoštuje naša mnenja in vztraja, da smo enake moškim," je dejala njegova svetovalka Kellyanne Conway, ki ob koncu meseca zapušča položaj. Trumpa (pa tudi Bidna) sicer več žensk obtožuje spolnega nasilja.

Zaradi novega koronavirusa je udeležba na konferenci omejena, velik del pa poteka prek spleta. Foto: Reuters
Zaradi novega koronavirusa je udeležba na konferenci omejena, velik del pa poteka prek spleta. Foto: Reuters

Cepivo do konca leta?

Mike Pence je ob koncu poudaril Trumpov vpliv na gospodarstvo. Na milijone izgubljenih služb med epidemijo novega koronavirusa je označil za začasno izgubljene. "Prejšnji teden je Biden dejal, da ne bo nobenega čudeža. Vendar Joe ne razume, da je Amerika država čudežev. Smo na dobri poti, da do konca leta dobimo prvo varno in učinkovito cepivo proti novemu koronavirusu na svetu," je poudaril Pence.

Ameriški podpredsednik, nekdanji guverner Indiane in konservativni kristjan, je ključni vezni člen med Trumpom in evangeličanskimi volivci, ki predstavljajo precejšen del republikanske volilne baze.

Klemen Balanč in Edvard Žitnik o republikanski konvenciji