Trumpu v teh dneh pomaga tudi Melania. : Reuters
Trumpu v teh dneh pomaga tudi Melania. : Reuters

Trump se je v soboto ustavil v štirih mestih v Pensilvaniji, ki se kaže kot morda najbolj ključna zvezna država. Kot predvideva predsednik, v Pensilvaniji na volilno noč izid še ne bo znan, morda bo treba čakati več tednov. Pensilvanija lahko po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA glasovnice po pošti šteje še tri dni po volitvah.

Intenzivno mu tokrat pomaga prva dama Melania Trump, ki je v soboto sama obiskala Wisconsin in Pensilvanijo. V Wisconsinu je privržencem dejala, da pandemija ni "politična zadeva" in kritizirala tiste, ki pravijo, da ne bi zaupali cepivu, sprejetemu pod Trumpom.

Biden je poklical okrepitve v podobi Baracka Obame. : Reuters
Biden je poklical okrepitve v podobi Baracka Obame. : Reuters

"Ta administracija neutrudno dela, da bi podprla družine in ljudi v finančnih stiskah zaradi pandemije, medtem ko demokrati zavračajo odobritev novega svežnja pomoči," je dejala množici približno 250 ljudi. "Take sebične in politično skorumpirane odločitve so tisto, kar loči politike močvirja od predsednika Trumpa in njegove administracije."

Incident v Teksasu

Bidnu je v Michiganu na zborovanju pomagal nekdanji predsednik Barack Obama, ki bo do volitev obiskal še Georgio in Florido.

Je pa bila Bidnova kampanja primorana odpovedati dogodek v Teksasu, potem ko je konvoj Trumpovih podpornikov skušal s ceste zriniti avtobus z Bidnovim osebjem, ki je bil na poti iz San Antonia v Austin.

Osebje na avtobusu je poklicalo policijo, potem ko so predenj zapeljali avtomobili s Trumpovimi zastavami, poroča BBC. Posnetek incidenta so objavili tudi na družbenih omrežjih. Policija je po prihodu avtobus pospremila do Austina, a je Bidnov tabor kljub temu načrtovani dogodek "iz varnostnih razlogov" odpovedal.

"Namesto da bi produktivno razpravljali o drastično drugačnih vizijah, ki jih imata za našo državo Joe Biden in Donald Trump, so se Trumpovi podporniki v Teksasu raje odločili, da ogrozijo naše osebje in podpornike," je dejal lokalni predstavnik Bidnove kampanje Tariq Thowfeek.

Trump je pozneje tvitnil "Obožujem Teksas!" in dodal videoposnetek svojih podpornikov, kako so obkolili Bidnov avtobus.

Javnomnenjske raziskave v Teksasu kažejo na rahlo prednost Trumpa. So pa republikanci zvezno sodišče pozvali, naj razveljavi 100.000 glasovnic v demokratskem delu Houstona, ker je volilna komisija zaradi pandemije dovolila predčasno glasovanje kar iz avtomobilov.

Boj za Pensilvanijo

Trump je leta 2016 zmagal tudi zato, ker je presenetljivo osvojil Pensilvanijo, Wisconsin in Michigan, ki pogosteje glasujejo za demokrate. Bidnu za osvojitev Bele hiše zadostuje le vrnitev omenjenih držav v demokratski tabor, če vse drugo ostane tako, kot je bilo pred štirimi leti. Ankete Bidnu v Wisconsinu in Michiganu dajejo zadostno prednost, v Pensilvaniji pa je malce bolj tesno.

: Reuters
: Reuters

Republikance skrbi visoka predčasna udeležba na volitvah, saj je do nedelje volilo že več kot 90 milijonov ljudi, večinoma demokratov in neodvisnih volivcev. Trumpovi republikanci zaostajajo, vendar pa naj bi se v večjem številu na volišča zgrnili v torek.

Volilna udeležba je na predčasnih volitvah ponekod – denimo v Teksasu – že večja, kot je bila celotna udeležba leta 2016. Po celotnih ZDA so kljub množičnemu glasovanju po pošti neverjetno dolge vrste za predčasno glasovanje v živo.

Visoka udeležba na predčasnih volitvah napoveduje, da bo letos skupaj volilo več kot 60 odstotkov volilnih upravičencev, ki jih je približno 240 milijonov.

Glavni temi: pandemija in gospodarstvo

Biden pred volitvami vztraja pri strategiji majhnih zborovanj, poudarjanju odgovornega obnašanja v času pandemije covida-19 ter kritikah Trumpovega ukrepanja. Trump se, po drugi strani, še naprej drži večjih zborovanj.

Trumpovo zborovanje. : Reuters
Trumpovo zborovanje. : Reuters

Pandemija je pred tokratnimi volitvami tako pomembna tema, kot je gospodarstvo. Zato Biden večinoma govori o pandemiji, pri čemer Trumpu zaradi pomanjkanja strategije in minimaliziranja resnosti virusa pripisuje visok smrtni davek covida-19 med Američani.

Na drugi strani Trump izpostavlja trdno gospodarstvo pred izbruhom pandemije in trdi, da se bo zgolj z njim spet vrnilo na zeleno vejo, medtem ko ga bodo demokrati s "socialistom" Bidnom dotolkli. Pandemijo omenja le kot kritiko na račun demokratov in medijev, ki o tem poročajo, ter zatrjuje, da je po volitvah nihče več ne bo omenjal.

Kljub zaostanku v anketah Trump pričakuje ponovitev leta 2016 in zmago. Izraža prepričanje, da bodo republikanci obdržali večino v senatu ter celo dobili nazaj večino v predstavniškem domu kongresa, ki so jo izgubili leta 2018. "Nastaja velik rdeči val. Vidi se z vseh strani in nič ga ne more ustaviti," je dejal Trump.

Po ZDA je pred volitvami sicer močno narasla prodaja orožja in številne analitike skrbi, da bo prišlo do nasilja, predvsem če se bo ugotavljanje izida volitev res zavleklo.

Manj kot 48 ur do volitev v ZDA