Trump še zmeraj ne priznava poraza na volitvah. Foto: Reuters
Trump še zmeraj ne priznava poraza na volitvah. Foto: Reuters

Trump je pred dvema urama zapisal "zmagal je, ker so bile volitve prirejene", kar so nekateri mediji, denimo BBC, razumeli kot njegovo prvo priznanje poraza na ameriških volitvah.

Vendar je nato Twitter zasul z neutemeljenimi obtožbami o volilnih nepravilnostih in dal jasno vedeti svoje stališče: "Zmagal (Biden) je samo v očeh lažnivih medijev. Ne priznam ničesar! Pred nami je še dolga pot. To so bile prirejene volitve."

Med volilnimi nepravilnostmi je omenjal "mehanske napake pri štetju" in"prepoved vstopa opazovalcem volitev", volitve po pošti pa je označil za "bolno šalo!".

Vodja prihodnjega Bidnovega predsedniškega kabineta Ron Klain je medtem v oddaji na televiziji NBC pozval zvezno vlado, naj še v tem tednu odobri začetek tranzicijskega procesa, s čimer bi Bidnova ekipa pridobila dostop do nacionalnovarnostnih informacij, da bi lahko začeli pripravljati odgovor na pandemijo.

Odzval se je tudi na Trumpove objave na Twitterju in dejal, da nimajo vpliva na volitve. "Trumpov Twitter ne odloča o tem, ali je Joe Biden predsednik ali ni. To je odločilo ameriško ljudstvo," je dejal.

Demokrat Joe Biden je z zmagami po posameznih državah sicer osvojil 306 elektorskih glasov, prav toliko kot Trump leta 2016 proti Hillary Clinton, na nacionalni ravni pa je Biden dobil kakih 5,5 milijona glasov več od Trumpa. Trump je za zdaj osvojil 232 glasov elektorjev.

Vseh elektorjev v ZDA je 538. Zmagovalec predsedniških volitev potrebuje več kot polovico elektorskih glasov (270), da lahko razglasi zmago. Sicer bodo elektorji oddali svoj glas 14. decembra, zato bo uradno šele takrat razglašen novi predsednik ZDA. Na Kapitolu bo prisegel 20. januarja.

Na protestih zaboden mlajši moški

Trumpovo tvitanje medtem prihaja po protestni noči v Washingtonu, kjer so se zbrali tako Trumpovi podporniki kot nasprotniki, med katerimi so se pojavili incidenti.

V Washingtonu so se na protestnem shodu zbrali tako podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa kot demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna. Foto: EPA
V Washingtonu so se na protestnem shodu zbrali tako podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa kot demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna. Foto: EPA
Sorodna novica Trumpovi privrženci na shodu v Washingtonu zahtevali "ustavitev kraje"

Policija je zaradi napada in posedovanja orožja aretirala najmanj 20 ljudi. Med njimi so tudi tisti, ki so napadli policiste ali Trumpove privržence.

Mlajši moški je bil na protestih zaboden, zato so ga prepeljali v bolnišnico. Med lažje ranjenimi sta tudi dva policista. Policija je zasegla več strelnega orožja, poroča Guardian.

Na protestu je občasno prihajalo do zmerjanja in prerivanji z nasprotniki Donalda Trumpa, a so protesti minili veliko mirneje kot protesti proti policijskemu nasilju spomladi in poleti. O nekaj pretepih so poročali le zvečer, ko so Trumpovi nasprotniki protestnikom odvzemali in zažigali kape z napisom MAGA, skupili so jo tudi ulični prodajalci Trumpovih sloganov.

Med protestniki tudi neonacistične in skrajno desničarske skupine

Koliko ljudi se je udeležilo sobotnega shoda Pohod milijonov MAGA v podporo Trumpu, ki verjetno ne bo osvojil še drugega predsedniškega mandata, predsedniške volitve 3. novembra pa je označil za prevaro, ni znano. Po besedah tiskovne predstavnice Bele hiše Kayleigh McEnany je na proteste prišlo milijon ljudi, Trump je tvital o več sto tisoč protestnikih, po ocenah medijev in drugih opazovalcev pa jih je bilo več deset tisoč. MAGA je kratica za slogan Donalda Trumpa na volitvah Make America Great Again (Naredimo ZDA spet velike).

Predsednik ZDA volilnih izidov ne sprejema in govori o prevari, o čemer so prepričani tudi njegovi podporniki. Med tistimi, ki so prišli v Washington, so bile tudi skrajno desničarske skupine, kot so neonacistična skupina Proud Boys, milica Oath Keepers in skupina teoretikov zarot QAnon, znani teoretik zarot Alex Jones in belski supremacist Nicholas, pa tudi običajni Američani, nekateri z družinami.

Washington pretresajo protesti

Zbrali so se v mestu na Trgu svobode in se podali do vrhovnega sodišča ZDA. Medtem so vzklikali: "Trump 2020. Nič več nakladanja", "Vsi vkrcani na Trumpov vlak", "Trump 2020: za življenje, za Boga, za orožje", "Hočemo Trumpa! Hočemo Trumpa!" in "Še štiri leta! Še štiri leta!".

Mimo podpornikov se je na svoje igrišče za golf v Virginijo odpeljal tudi sam predsednik Trump s kapo MAGA na glavi in jim pomahal skozi zaprto okno.

Protesti so potekali tudi drugje po ZDA, kjer so Trumpovi privrženci prav tako zahtevali potrditev njegove zmage in pozivali k "ustavitvi kraje", s čimer so mislili na preštevanje volilnih glasovnic.