Predsednik ZDA Joe Biden. Foto: Reuters
Predsednik ZDA Joe Biden. Foto: Reuters

Po slabem nastopu na televizijskem soočenju z republikanskim protikandidatom Donaldom Trumpom prejšnji teden med demokrati vlada nesoglasje glede nadaljnje podpore Bidnu, saj ga nekateri pozivajo k odstopu.

Ankete sicer kažejo, da večina Američanov ne želi, da Biden odstopi od kampanje. Glede na zadnjo anketo časopisa New York Times pa Biden za Trumpom po podpori zaostaja za šest odstotnih točk.

Biden je na predvolilnem zborovanju v Virginiji priznal slab nastop na soočenju in ga pripisal utrujenosti od mednarodnih potovanj.

Mediji poročajo, da naj bi mu zaskrbljenost glede nadaljevanja kampanje izrazil celo nekdanji predsednik Barack Obama, pod katerim je bil Biden podpredsednik, a Obama tega uradno ni potrdil. New York Times pa navaja neimenovane Bidnove sodelavce, ki so v zadnjih mesecih ugotovili, da se stanje predsednika slabša. Pogosto naj bi bil zmeden in pozabljal naj bi, kaj govori oziroma želi povedati.

84-letna nekdanja predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je povedala, da so vprašanja o tem legitimna, a zagotovila, da še vedno podpira Bidnovo kandidaturo.

Dogget prvi demokratski kongresnik s pozivom k umiku

Nekateri demokrati so Bidna že začeli javno pozivati k umiku iz predsedniške tekme, med njimi tudi prvi demokratski kongresnik Lloyd Doggett iz Teksasa. "Upam, da bo sprejel bolečo in težko odločitev o umiku," je dejal in pojasnil, da ga je soočenje utrdilo v prepričanju, da Bidna pozove k umiku.

"Namesto da bi pomiril volivce, predsedniku ni uspelo učinkovito braniti svojih številnih dosežkov in razkriti številnih Trumpovih laži," je dejal 77-letni demokratski poslanec v predstavniškem domu ameriškega kongresa, ki je prepričan, da je na kocki preveč, da bi demokrati tvegali poraz na volitvah zaradi strahu volivcev pred starostjo Bidna.

"Zavezal se je, da bo njegova vloga tranzicijska," je kongresnik dejal o Bidnu. "Ima priložnost spodbuditi novo generacijo voditeljev, med katerimi je mogoče izbrati kandidata za združitev naše države skozi odprt, demokratičen proces," je še dejal Doggett, ki je še dodal, da odločitev za njegov poziv k umiku Bidna ni bila lahka in na noben način ne zmanjšuje spoštovanja do dosežkov predsednika.

Velika večina demokratov se zaveda, da bi zaradi izjemno nizke stopnje priljubljenosti med volivci podpredsednica Harris pomeni še slabšo izbiro za demokrate kot Biden. Foto: Reuters
Velika večina demokratov se zaveda, da bi zaradi izjemno nizke stopnje priljubljenosti med volivci podpredsednica Harris pomeni še slabšo izbiro za demokrate kot Biden. Foto: Reuters

Kakšen vpliv imata žena in sin?

Kot poroča portal Axios, se Biden zaveda težav, njegova kampanja pa namerava počakati še nekaj dni, da se odloči glede nadaljevanja.

Prihaja pa sicer tudi do notranjih strankarskih spopadov in kritik na račun predsednikove žene Jill Biden in Bidnovega sina Hunterja, ki naj bi Joeja prepričevala, naj vztraja.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je danes zagotovila, da se Biden nikakor ne umika iz volilne kampanje in da jo nadaljuje.

Proces izbire strankarskega predsedniškega kandidata je v ZDA dolgotrajen proces, ki zahteva nekoga, za katerim se lahko poenoti celotna stranka in ki bi bil sprejemljiv tudi za neopredeljene volivce in volivke. Tako blizu nacionalne konvencije do zdaj predsednik ZDA še ni odstopil od kandidature.

Bidnova podpredsednica Kamala Harris v anketah zaostaja za Trumpom bolj kot Biden. Če bi strankarsko vodstvo izbralo nekoga drugega, bi tvegalo, da izgubi podporo precejšnjega dela žensk ali temnopoltih Američanov. Edina sprejemljiva izbira bi bila odločitev Bidnovih delegatov na konvenciji za podporo nekomu drugemu, vendar je to zelo blizu novembrskih volitev.

Ankete glede mogočega Bidnovega naslednika trenutno sicer najbolje kažejo ženi Baracka Obame Michelle Obama, ki pa do zdaj ni pokazala interesa za politično funkcijo. V tihi rezervi pa je že od začetka guverner Kalifornije Gavin Newsom.

Če bo Biden ostal demokratski predsedniški kandidat, ga naslednje soočenje s Trumpom čaka septembra. Foto: Reuters
Če bo Biden ostal demokratski predsedniški kandidat, ga naslednje soočenje s Trumpom čaka septembra. Foto: Reuters

Biden za slab nastop na soočenju okrivil utrujenost po poletih

Biden je krivdo za slab nastop na predvolilni debati s Trumpom pripisal potovalni utrujenosti zaradi časovnega zamika med poleti, ko je pred tem večkrat prepotoval svet, kar po njegovih besedah ni bilo najbolj pametno.

81-letni predsednik je povedal, da so za slab nastop kriva potovanja, ki jih je imel pred televizijskim soočenjem, čeprav se je nazadnje vrnil s potovanja 15. junija, kar je skoraj dva tedna pred nastopom na debati s Trumpom.

"Nisem poslušal svojega osebja ... in potem sem skoraj zaspal na odru," je po poročanju BBC-ja na donatorskem srečanju v torek pojasnjeval Biden. "To ni izgovor, ampak pojasnilo," je še dodal in se tudi opravičil za svoj nastop, ob tem pa znova poudaril, kako pomembna je njegova zmaga na volitvah.

Iz Bele hiše so sprva pojasnili, da se je Biden na dan televizijskega soočenja boril s prehladom, zaradi česar naj bi tudi imel nekoliko hripav glas, a predsednik kakršne koli bolezni v torek ni omenil. Tudi tiskovna predstavnica Bele hiše je dejala, da predsednik na dan soočenja ni vzel nobenega zdravila za prehlad.

Biden se je na soočenje pripravljal v predsedniškem letovišču Camp David nedaleč od Washingtona, kjer so se po poročanju New York Timesa njegovi delovni dnevi začeli vsako dopoldne ob 11. uri. Kot še poroča ameriški časopis, je bil Biden od potovanja tako izčrpan, da so mu priprave na razpravo skrajšali za dva dni, da bi imel čas za počitek v svoji hiši na plaži v Delawaru.

Predsednikov tiskovni predstavnik Andrew Bates je povedal, da je Biden med bivanjem v Camp Davidu začel "delati precej pred" 11. uro, in sicer po redni jutranji vadbi.

Po nastopu je Biden priznal, da se na nastopu ni odrezal najbolje. "Vem, da nisem mladenič, če lahko izrečem nekaj, kar je očitno. Ne hodim več tako lahkotno, kot sem hodil nekoč. Ne govorim tako gladko kot nekoč. Ne razpravljam tako dobro kot nekoč. Vendar vem, kako povedati resnico. Vem, kaj je prav in kaj narobe. In vem, kako opravljati to delo," je dejal predsednik.