Joe Biden z družino ob prihodu v Camp David. Foto: Reuters
Joe Biden z družino ob prihodu v Camp David. Foto: Reuters

81-letni predsednik ZDA se je v nedeljo s svojo družino zbral v predsedniškem letovišču Camp David, kjer naj bi se med drugim pogovarjali tudi o njegovi politični prihodnosti, poroča Guardian. Sestanek je sledil po dveh dneh hudih pritiskov na Bidna, potem ko je televizijsko soočenje z Donaldom Trumpom razkrilo, kako zelo pešajoče je njegovo psihofizično stanje.

Mediji in analitiki so tako rekoč v en glas predstavo označili za "katastrofo" in pozivi, naj se pet mesecev pred volitvami umakne iz tekme in mesto demokratskega kandidata prepusti komu drugemu iz stranke, ne potihnejo.

Sorodna novica V ZDA panika v demokratskem taboru: Kaj se zgodi, če Biden izstopi iz tekme?

Kot poroča New York Times, so na srečanju v Camp Davidu, na katerem so bili prisotni prva dama Jill Biden, njegovi otroci in vnuki, Bidnu dejali, da lahko še vedno dokaže Američanom, da je sposoben služiti še štiri leta. In čeprav naj bi se njegova družina zavedala, kako slabo se je odrezal, pa tudi še vedno menijo, da je najprimernejši kandidat za zmago nad Trumpom.

Kot navaja AP, naj bi bila najbolj zagreta za to, da zdrži pritiske in ostane v tekmi, njegova žena Jill in sin Hunter.

Hunter Biden je sicer prejšnji mesec postal prvi otrok kakega aktualnega ameriškega predsednika, obsojen kaznivega dejanja, potem ko je porota odločila, da je kriv laganja glede uživanja mamil, ko je leta 2018 kupil pištolo.

Najbolj naj bi se Bele hiše oklepala Jill Biden. Foto: AP
Najbolj naj bi se Bele hiše oklepala Jill Biden. Foto: AP

Soočenje za Bidna usodno?

Oddih v Camp Davidu je bil sicer načrtovan že pred soočenjem, saj je imela družina Biden tam napovedano snemanje z znano fotografinjo Annie Liebovitz.

Biden je soočenje že začel skrajno neprepričljivo, s tresočim, šibkim glasom, izgubljenim pogledom in počasno motoriko, pri čemer se je v odgovorih večkrat izgubljal in občasno ni bil sposoben končati stavka. Bela hiša je za stanje okrivila ... prehlad.

Sorodna novica Demokrati v paniki zaradi Bidnove predstave. V igri iskanje novega kandidata?

Njegov nasprotnik, nekdanji predsednik Trump, je sicer med uro in pol dolgim soočenjem izrekel najmanj 30 laži in neresnic, vključno s tistimi, da je zmagal na volitvah leta 2020 in da demokrati izvajajo splav tudi – po rojstvu otroka.

Za september imata Biden in Trump sicer napovedano še eno soočenje.

So krive ... čezmerne priprave?

Predsednikova družina naj bi bila kritična tudi do tega, kako so Bidna njegovi najtesnejši sodelavci pripravili na soočenje – čeprav so intenzivne priprave v Camp Davidu potekale kar šest dni. "Osebno mislim, da je bil pretirano natreniran, da je preveč vadil," je dejal John Morgan, odvetnik s Floride in eden večjih zbiralcev sredstev za Bidnovo kampanjo.

Kritiki Bidnovega nastopa tudi menijo, da bi se moral v pripravah osredotočiti na širšo vizijo, ki jo mora "prodati" državi. "Moja edina prošnja njegovim svetovalcem v dneh pred soočenjem je bila, da naj zagotovijo, da bo pred nastopom spočit, pa ni bil. Bil je izčrpan, ni se počutil dobro," je povedal eden od virov, blizu Bidna za Reuters. "To je bila zelo slaba odločitev poslati ga na oder, ko je bil videti ves bolehen in izčrpan.”

Trump je petkovo soočenje prepričljivo dobil – čeprav je izrekel najmanj 30 laži in neresnic. Foto: Reuters
Trump je petkovo soočenje prepričljivo dobil – čeprav je izrekel najmanj 30 laži in neresnic. Foto: Reuters

Celo demokrati menijo, da ni več kos nalogi

Pozivi, naj se Biden umakne, so se še okrepili, potem ko je raziskava CBS-a po soočenju pokazala, da kar 46 odstotkov demokratskih volivcev meni, da se Biden ne bi smel več potegovati za mesto predsednika. Še februarja je ta delež znašal 36 odstotkov.

In kar 72 odstotkov demokratskih volivcev meni, da predsednik ni več v takem psihičnem in kognitivnem stanju, da bi lahko opravljal še en mandat.

Bidnu je sicer podpora vztrajno padala tudi pred tem in že dolgo v anketah vodi Trump, čeprav zgolj za dve ali tri odstotne točke.

Sorodna novica Samozavesten Trump in vidno šibak Biden o tem, kdo je slabši predsednik
Bidnova podoba na nedavnem Trumpovem shodu. Foto: Reuters
Bidnova podoba na nedavnem Trumpovem shodu. Foto: Reuters

Bidnova starost je eden od večjih pomislekov, a je Beli hiši to do petkovega soočenja nekako uspevalo prikrivati, tudi prek ameriških medijev, ki so vestno povzemali njihova zagotovila, da je predsednik "zdrav kot dren".

In medtem ko so mediji zdaj obrnili ploščo in zadnje dva dni ob gostovanjih političnih analitikov zaskrbljeno poročajo samo še, kdo bi lahko zamenjal Bidna, vidnejši demokrati stojijo ob predsedniku. Vsaj javno.

Priznavajo sicer, da Bidnova predstava na soočenju ni bila dobra, a da je tudi Barack Obama na prvem soočenju pogorel, da "ima vsakdo lahko slab dan" in da je Biden na koncu "dober mož", ki služi svoji državi, medtem ko je Trump obsojeni kriminalec.

Senator Raphael Warnock, demokrat iz Georgie in baptistični duhovnik, je dejal, da si "več kot samo nekaj nedelj želim, da bi imel boljšo pridigo". "Ampak ko je pridige enkrat konec, je moja naloga, da utelesim sporočilo, da pokažem ljudem, da jim služim. In to počne Joe Biden že vse svoje življenje,” je povedal Warnock.