Bidna je na odru pozdravila tudi Harris. Foto: Reuters
Bidna je na odru pozdravila tudi Harris. Foto: Reuters

Prvi dan demokratske konvencije je bil namenjen poslovilnemu govoru Bidna, ki se je 21. julija umaknil iz predsedniške tekme in za demokratsko predsedniško kandidatko podprl podpredsednico Harris.

"Ste pripravljeni glasovati za svobodo? Ste pripravljeni glasovati za demokracijo in za Ameriko? Sprašujem vas, ali ste pripravljeni izvoliti Kamalo Harris in Tima Walza?" je dejal Biden pred navdušeno množico, ki ga je med govorom večkrat prekinila z aplavzi.

"Obožujem službo, a rajši imam svojo domovino," je dejal Biden, medtem ko mu je množica vzklikala "radi imamo Joeja".

Večkrat se je pošalil in med drugim dejal, da so podpredsedniki pozneje najboljši predsedniki, ter priznal, da je bil pri 29 letih premlad za senat, danes pa pri 81 prestar za Belo hišo.

Ponovil je, da je bila najboljša odločitev njegove dolge kariere to, da si je Harris izbral za podpredsednico, in priznal, da je v življenju naredil veliko napak, da pa je vedno dal vse od sebe.

Našteval je dosežke svoje vlade, izpostavljal razlike med demokrati in Trumpom ter pozval Američane, naj izvolijo Harris. "Demokracijo je treba ohraniti. Smo v boju za samo dušo Amerike," je dejal.

Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar, je bil Biden v izjemni kondiciji, še posebej če ga primerjamo s soočenjem z Donaldom Trumpom, ki je pomenil začetek konca njegove kandidature.

Za Trumpa je dejal, da je poraženec, ob tem pa nekdanjega predsednika obtožil, da se je uklonil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in pustil zvezo Nato v razsulu.

V nasprotju z večino predhodnih govorcev je Biden omenil množico propalestinskih protestnikov, ki se je zbrala pred dvorano, in zatrdil, da si ves čas prizadeva doseči premirje v Gazi. "Protestniki na ulici imajo prav. Na obeh straneh je ubitih veliko nedolžnih ljudi," je dejal.

Harris je dejala, da bo na volitvah premagala Trumpa. Foto: Reuters
Harris je dejala, da bo na volitvah premagala Trumpa. Foto: Reuters

Harris obljublja zmago

Udeležence konvencije je ob koncu Bidnovega govora presenetila Harris, ki se je nepričakovano pojavila na odru in požela odobravanje, še posebej ko je dejala, da bo premagala Trumpa.

Množico zbranih so najprej nagovorili nekateri najbolj znani demokratski politiki, kot so newyorška kongresnica Alexandria Ocasio Cortez, kongresnik iz Južne Karoline Jim Clybourne in nekdanja predsedniška kandidatka Hillary Clinton.

Glavni temi govorov sta bili kritika Trumpa in izražanje podpore pravicam žensk na čelu s pravico do splava, ki jo je konservativna večina vrhovnega sodišča odpravila leta 2022 in jo prepustila v odločanje zveznim državam.

Demokrati so na oder poslali ženske, ki so imele v republikanskih državah po prepovedi splava težave, voditelji sindikalnih organizacij pa so napadali pohlep korporacij in izražali hvaležnost Bidnu, da jih je v zadnjih letih odločno podpiral.

Dvorano je dvignila na noge Clinton, ko je z opisovanjem svojih izkušenj na neuspešni poti do položaja prve predsednice ZDA kritizirala Trumpa in pozivala k veliki volilni udeležbi za Harris.

"Kamali je mar za otroke, družine in Ameriko. Donaldu je mar le zase. Ko je bila tožilka, je svoje nastope na sodišču začela z besedami "za ljudstvo" – to je nekaj, česar Trump ne bo nikoli razumel," je dejala nekdanja ameriška zunanja ministrica.

Nastopila je tudi prva dama ZDA Jill Biden, ki je priznala, da odločitev moža o odstopu od kampanje ni bila preprosta.