Kamala Harris ob prihodu v Chicago. Foto: Reuters
Kamala Harris ob prihodu v Chicago. Foto: Reuters

Približno 5000 delegatov demokratske stranke iz 50 zveznih držav in odvisnih ozemelj je predsedniško kandidaturo Kamale Harris virtualno potrdilo že na začetku avgusta. To se je zgodilo po tem, ko je predsednik ZDA Joe Biden 21. julija odstopil od kandidature za drugi mandat po poraznem junijskem televizijskem soočenju s Trumpom.

Na konvenciji bo podpredsedniško kandidaturo v sredo sprejel tudi guverner Minnesote Tim Walz. Biden pa bo formalno predal štafeto Harris že danes s svojim govorom, v katerem bo opisal dosežke svoje vlade in nagovarjal Američane, da je najboljša pot naprej izvolitev Harris, sicer aktualne podpredsednice države. Harris bo imela svoj govor v četrtek.

Osrednje prireditve bodo potekale v športni dvorani United Center ter v konvencijskem centru McCormick. Foto: Reuters
Osrednje prireditve bodo potekale v športni dvorani United Center ter v konvencijskem centru McCormick. Foto: Reuters

Kako glasni bodo propalestinski protestniki?

Organizatorji konvencije pričakujejo najmanj 50.000 obiskovalcev, od tega približno 15.000 novinarjev, prav tako pa tudi najmanj 30.000 protestnikov, ki bodo zahtevali konec ameriške podpore Izraelu v času vojne v Gazi. Demokratska stranka namreč pri tem vprašanju ni enotna. Eno ključnih vprašanj je, ali bodo protesti ostali na ulicah, ali pa se bodo manifestirali tudi na konvenciji sami. Abbas Alawieh, nevezani delegat iz Michigana, od koder je protestnikov največ, saj v Detroitu živi največja skupnost arabskih Američanov v ZDA, je dejal: "Ne pričakujem, da bo podpredsednica Harris oblikovala jasno politiko, za kakršno menim, da bi bila najbolj pravična. Razumem, da mora upoštevati številna politična vprašanja, ki so v igri, ampak kljub temu se bo morala resno potruditi za ustavitev brezpogojnega toka orožja k Netanjahuju."

Nevezani delegati namreč niso zavezani izidom primarnih volitev. In zlasti oni lahko ozvočijo palestinsko vprašanje na konvenciji sami, je za Radio Slovenija poročal dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar.

Skupine, ki podpirajo LGBT-skupnost, pravico do splava in Palestince, so se v Chicagu zbrale že v nedeljo. Foto: Reuters
Skupine, ki podpirajo LGBT-skupnost, pravico do splava in Palestince, so se v Chicagu zbrale že v nedeljo. Foto: Reuters

Harris namreč še ni predstavila jasnega stališča do rešitve krize v Gazi, njena kampanja je do zdaj ponudila le več gospodarskih predlogov. Pozvala pa je k prekinitvi ognja v Gazi in k spoštljivemu ravnanju s protestniki na svojih zborovanjih. Izjavila je tudi, da je bilo v Gazi ubitih "mnogo preveč" civilistov, ni pa podprla embarga na dobavo orožja Izraelu, poroča BBC.

Prihod najbolj znanih članov stranke

Na konvenciji bodo tudi potrdili strankarsko platformo – politični kažipot za prihodnja štiri leta – ki jo je vodstvo stranke sestavilo, še preden je Biden odstopil od tekme, dokument pa potrebuje nekatere popravke.

Nastopili bodo vsi najbolj znani obrazi demokratske politike, kot so nekdanja predsednika Barack Obama in Bill Clinton in nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton, pričakujejo pa tudi govor senatorja iz Vermonta Bernieja Sandersa in drugih.