Tim Walz in Kamala Harris. Foto: Reuters
Tim Walz in Kamala Harris. Foto: Reuters

"Danes stojim pred vami in s ponosom sporočam, da sem zdaj uradno demokratska kandidatka za predsednico ZDA. In tako nas zdaj čaka še nekaj dela," je dejala Kamala Harris, ki se na novembrskih predsedniških volitvah podaja v boj proti republikancu Donaldu Trumpu.

Izbiro Walza za svojega podpredsedniškega kandidata je pojasnila z besedami, da se je "odločila poiskati partnerja, ki bo pomagal zgraditi svetlejšo prihodnost, voditelja, ki bo pomagal združiti narod in nas popeljati naprej".

"Danes sem tukaj, ker sem našla takšnega voditelja, guvernerja Tima Walza iz zvezne države Minnesota," je dejala približno 10.000 zbranim navdušenim podpornikom na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji ter Walza označila kot borca za srednji razred.

Walz je bil v svojem prvem govoru v vlogi podpredsedniškega kandidata kritičen tako do Trumpa kot njegovega podpredsedniškega kandidata J. D. Vancea. Trumpa je obtožil, da povzroča kaos in delitve. "Donald Trump se ne bojuje za vas ali vašo družino," je dejal Walz.

Trump po njegovih besedah ni človek, ki bi lahko služil ZDA, saj se bojuje samo za osebne koristi. "Nikoli ni sedel za kuhinjsko mizo, kot je bila tista, za katero sem odraščal, in se spraševal, kako bomo plačali račune. Sedel je v svojem podeželskem klubu v Mar-a-Lagu in ugotavljal, kako lahko zniža davke svojim bogataškim prijateljem," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Harris in Walz bosta po Pensilvaniji v teh dneh skupaj obiskala druge ključne zvezne države, kjer so republikanski in demokratski predsedniški kandidati običajno najbolj izenačeni. To so Wisconsin, Michigan, Severna Karolina, Georgia, Arizona in Nevada.