Foto: EPA
Foto: EPA

Podpredsednica Kamala Harris bo v torek začela s kampanjo v Wisconsinu, ključni volilni državi, potem ko ji je podporo obljubilo dovolj demokratskih delegatov in ji s tem odprlo pot do nominacije.

Harris se je na položaj kandidatke stranke zavihtela po umiku predsednika Joeja Bidna iz predsedniške tekme in po tednih strankarskih razprtij, saj so ankete pokazale, da njegova podpora v boju z republikanskim tekmecem Donaldom Trumpom upada.

Kmalu potem ko je Biden podprl kandidaturo svoje podpredsednice, si je Harris v ponedeljek zvečer že zagotovila nominacijo. Iz njenega tabora so sporočili, da je prejela obljubljeno podporo večine delegatov stranke, ki bodo odločali o nominaciji.

Nacionalni odbor demokratske stranke (DNC) je nato zvečer sporočil, da bodo njihovi delegati o predsedniški kandidatki ali kandidatu virtualno glasovali že prihodnji teden in ne šele na konvenciji, ki bo potekala v Chicagu od 19. do 22. avgusta, poroča Politico, ki dodaja, da bo proces izbire končan nekje med 1. in 7. avgustom.

Neuradna anketa med delegati, ki jo je opravila agencija Associated Press, je pokazala, da za Harris stoji več kot 2500 delegatov, kar je precej več kot potrebnih 1976 glasov. Delegati si lahko še vedno premislijo, vendar v anketi AP-ja nihče drug ni prejel nobenega glasu in le 54 ni bilo odločenih.

Sorodna novica Vidni demokrati po izstopu Bidna iz predsedniške tekme strnili vrste za Kamalo Harris

Harris je v ponedeljek zvečer v Delawaru dejala, da je počaščena, ker je prejela Bidnovo podporo. "Rada imam Joeja Bidna, vendar pa si nameravam nominacijo zaslužiti in na koncu tudi zmagati," je dejala ter ob tem nakazala, kako se bo spopadla z republikanskim kandidatom, ki ga je označila za plenilca in prevaranta.

"S takšnimi sem se ukvarjala kot tožilka in lahko mi verjamete, da poznam tipe, kot je Donald Trump," je dejala Harris.

"Trump želi našo državo odpeljati nazaj v čase, ko številni Američani niso imeli vseh svoboščin in pravic. Mi verjamemo v svetlejšo prihodnost za vse," je dodala in napovedala, da si bo na položaju predsednice med drugim prizadevala za odpravljanje revščine, večji nadzor nad orožjem in za povrnitev pravice do splava.

Povedala je še, da bo njeno predsedniško kampanjo vodila Jen O'Malley Dillon, ki je vodila tudi Bidnovo, obdržala bo še številne sodelavce iz Bidnovega štaba.

Med drugim naj bi si prizadevala v svoje vrste pridobiti tudi Davida Plouffa, stratega nekdanjega predsednika Baracka Obame, ki se je na televiziji MSNBC v ponedeljek zelo zabaval ob misli, da se bosta na volitvah pomerila nekdanja tožilka in obsojenec za kaznivo dejanje.

Kampanja Kamale Harris bo skušala pridobiti na svojo stran mlade in neodvisne volivce. Foto: Reuters
Kampanja Kamale Harris bo skušala pridobiti na svojo stran mlade in neodvisne volivce. Foto: Reuters

Rekordno zbiranje sredstev za kampanjo

59-letna nekdanja kalifornijska tožilka Kamala Harris v kratkem potuje v Wisconsin, kjer bo v Milwaukeeju skušala pokazati, da je najbolj primerna demokratska izbira, da premaga Trumpa.

Wisconsin je ena od treh držav na severu ZDA, nekdaj del razvitega industrijskega pasu, kamor sodita tudi Michigan in Pensilvanija, ki so pomembni za zmago predsedniških kandidatov in v katerih je Biden do zdaj zaostajal za Trumpom.

"Mladi volivci in nekateri neodvisni volivci niso bili zadovoljni z izbiro in Harris ima priložnost, da jih pridobi na svojo stran," je dejal Paul Kendrick, izvršni direktor demokratske skupine Rust Belt Rising, ki izvaja javnomnenjske raziskave v državah, kjer volilne preference lahko nihajo v obe smeri.

Kamalo Harris oziroma njeno kampanjo ljudje medtem že zasipajo z denarjem. Njen volilni štab je v ponedeljek sporočil, da je od Bidnovega odstopa zbrala 81 milijonov dolarjev, kar je največ v zgodovini v tako kratkem času. Kampanjo so podprli tudi hollywoodski donatorji in znana imena zabavne industrije.

Odbor za politično akcijo Prihodnost naprej je v 24 urah dobil za 150 milijonov dolarjev zavez od bogatih donatorjev, demokratska spletna donatorska platforma ActBlue pa je v istem času zbrala kar 93 milijonov dolarjev.

Trump in njegovi zavezniki medtem skušajo Harris povezati na nekatere Bidnove bolj nepriljubljene politične odločitve, kot je priseljevanje. "Mračna kartoteka Kamale Harris je polna neuspehov in popolne nesposobnosti. Njena načela so enaka Bidnovim in obratno," je dejal Trumpov tiskovni predstavnik Steven Cheung.

Vprašanje, ali bo Harris uspelo osvojiti dovolj glasov v ključnih državah, ostaja odprto. Več vodilnih demokratov je v Wisconsinu povedalo, da Harris stranki predstavlja priložnost za nov začetek in lahko spodbudi volivce, ki niso navdušeni nad Bidnom ali Trumpom.

Župan okrožja Milwaukee David Crowley je dejal, da bo Harris, ki je prva temnopolta Američanka in prva Američanka južnoazijskega rodu, ki je bila izvoljena za ameriško podpredsednico, lahko zagotoviti ključne glasove temnopoltih volivcev.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Položaj podpredsednika še nezaseden

Odstop Bidna je tudi spodbudil ugibanja, kdo bi se lahko Harris pridružil kot podpredsedniški kandidat.

Po navedbah ljudi, ki so seznanjeni z internimi političnimi razpravami, so bili na kratkem seznamu guverner Kentuckyja Andy Beshear, ameriški minister za promet Pete Buttigieg, guverner Severne Karoline Roy Cooper, senator Arizone Mark Kelly, guverner Pensilvanije Josh Shapiro, guverner Illinoisa J. B. Pritzker in guvernerka Michigana Gretchen Whitmer.

Pogovore z nekaterimi je že opravila, poroča ameriška televizija CNN. Politico poroča, da proces izbire njenega podpredsedniškega kandidata vodi nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder.

Od vodilnih demokratov ji podpore sicer še nista izrekla vodja manjšine v predstavniškem domu kongresa Hakeem Jeffries in vodja senatne večine Chuck Schumer. Oba se nameravata srečati z njo v naslednjih dneh. Je pa v ponedeljek zvečer dobila podporo največje krovne sindikalne organizacije v ZDA AFL-CIO ter številnih drugih posamičnih sindikatov. V prihodnjih dneh se bo srečala s člani sindikata avtomobilske industrije Teamsters, še poroča NBC.