Sojenje se po vsej verjetnosti ne bo začelo pred volitvami 5. novembra, ko se bo Trump pomeril z demokratsko podpredsednico Kamalo Harris. Foto: Reuters
Sojenje se po vsej verjetnosti ne bo začelo pred volitvami 5. novembra, ko se bo Trump pomeril z demokratsko podpredsednico Kamalo Harris. Foto: Reuters

V spremenjeni obtožnici, ki jo je vložil posebni svetovalec ministrstva za pravosodje Jack Smith, so navedene iste štiri obtožbe, ki jih je tožilstvo proti nekdanjemu predsedniku vložilo že lani, vendar so tožilci po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA, da imajo nekdanji predsedniki široko imuniteto pred kazenskim pregonom, svoj pristop spremenili.

Obtožnica se tako osredotoča na Trumpa kot političnega kandidata in ne kot predsednika.

Vrhovno sodišče ZDA je namreč 1. julija odločilo, da imajo nekdanji predsedniki imuniteto pred kazenskim pregonom za dejanja, storjena v času opravljanja uradne funkcije. Sodišče je s šestimi glasovi proti tremi – tri sodnike je imenoval Trump – razsodilo, da čeprav so nekdanji predsedniki upravičeni do imunitete za uradna dejanja, pa jih imuniteta ne ščiti, ko gre za kazniva dejanja, storjena v zasebnem življenju.

Trump je zanikal obtožbe o vmešavanju v volitve, čeprav je vztrajal pri svoji trditvi – brez dokazov –, da so ga na volitvah leta 2020 ogoljufali zmage. Vse obtožbe, ki so ga bremenile, pa je označil za politično motivirane poskuse, da bi mu preprečili vrnitev na oblast.

Trump je v izjavi na svojem družbenem omrežju Truth dejal, da bi morala biti zaradi odločitve vrhovnega sodišča o imuniteti celotna zadeva zavržena, in dejal: "Smith je na novo napisal popolnoma enako zadevo, da bi zaobšel odločitev vrhovnega sodišča."

Obtožnica skuša obiti predsedniško imuniteto

Trump je obtožen sprevračanja izida predsedniških volitev, kjer je izgubil proti Joeju Bidnu. Obtožnica ohranja obtožbe, da je Trump pritiskal na takratnega podpredsednika Mika Pencea, naj izkoristi svojo vlogo predsednika kongresa pri potrjevanju volitev 6. januarja 2021, da bi zavrnil volilne glasove iz bojnih držav, ki jih je Trump izgubil.

V novi obtožnici je navedeno, da je Trump deloval kot državljan in ne kot predsednik, ko je nameraval vplivati na volitve.

"Obtoženi ni imel nobenih uradnih dolžnosti v zvezi s postopkom potrjevanja, vendar je imel kot kandidat osebni interes, da bi bil imenovan kot zmagovalec volitev," pravi besedilo v spremenjeni obtožnici, ki ga v prvotnem dokumentu ni bilo. Spremenjena obtožnica ne vsebuje več obtožb, da je Trump skušal vplivati na pravosodno ministrstvo ZDA.

Dokument kot sostorilcev ne omenja več Jeffreyja Clarka, visokega uradnika pravosodnega ministrstva Trumpove administracije, ki naj bi mu pomagal pri njegovih poskusih spodkopavanja volilnih rezultatov, in nekdanjega generalnega tožilca ZDA Billa Barra.

Spremenjena 36-stranska obtožnica, ki je devet strani krajša od prvotne, temelji na pričah, ki večinoma niso v zvezni vladi, na primer nekdanjega predsednika predstavniškega doma Arizone Rustyja Bowersa, na katerega je Trump, naj skliče posebno sejo in na podlagi lažnih trditev o volilnih goljufijah organizira zaslišanje.

Trumpa za podobna kazniva dejanja kot v Washingtonu preganjajo tudi v zvezni državi Georgia, zvezni pregon zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše pa je floridska zvezna sodnica zavrnila, na kar se je Smith pritožil.

Trump je bil letos v New Yorku že obsojen za več kot 30 kaznivih dejanj ponarejanja poslovnih dokumentov, kazen pa mu še ni bila izrečena.

Potrjena obtožnica zoper Trumpa