Foto: Reuters
Foto: Reuters

S tem je sodišče ovrglo razsodbo prizivnega sodišča, da nekdanji predsednik Donald Trump ne uživa imunitete pred obtožbami, da je načrtoval razveljavitev svojega poraza na volitvah leta 2020.

Trump je odločitev sodišča že pozdravil. "Velik dan za našo ustavo in demokracijo. Ponosen, da sem Američan," se je odzval na svojem družbenem omrežju Truth Social.

Sodišče je s šestimi glasovi proti tremi razsodilo, da čeprav so nekdanji predsedniki upravičeni do imunitete za uradna dejanja, pa jih imuniteta ne ščiti, ko gre za kazniva dejanja, storjena v zasebnem življenju.

To je prvič v 250-letni zgodovini ZDA, da je vrhovno sodišče odločilo, da so nekdanji predsedniki v določenih primerih zaščiteni pred kazenskimi ovadbami.

Razsodbo je v imenu šestčlanske konservativne večine (tri je imenoval Trump) prebral vodja vrhovnega sodišča John Roberts, medtem ko so bile tri liberalne sodnice, Sonia Sotomayor, Elena Kagan in Ketanji Brown Jackson, proti. Sotomayor je posledice razsodbe označila za "temačne".

"Odnos med predsednikom in ljudstvom, ki mu služi, se je s tem nepopravljivo spremenil. Predsednik je zdaj kralj nad zakonom. Bojim se za demokracijo," je zapisala v ločenem mnenju.

Kot je še posvarila, lahko predsednik zdaj teoretično kot uradno dejanje ukaže usmrtitev političnega nasprotnika in bo zaščiten pred kazenskim pregonom.

Protestniki pred vrhovnim sodiščem. Foto: Reuters
Protestniki pred vrhovnim sodiščem. Foto: Reuters

Pravni analitiki po drugi strani opozarjajo, da gre za pretiravanje in da bodo sodišča v tako drastičnih primerih zagotovo posredovala, ker odločitev večine sodišča ni opredelila, kaj so uradna dejanja in kaj zasebna, za katera pa predsedniku ni priznala imunitete.

Zavlačevanje primera voda na mlin Trumpu

Primer se vleče že od lani, ko je okrožna sodnica Tanya Chutkan, ki je nadzorovala Trumpov kazenski primer zaradi domnevnega poskusa razveljavitve volitev leta 2020, zavrnila argumente Trumpovih odvetnikov, da je treba kazensko obtožnico zavreči, ker si je v okviru svoje uradne funkcije kot predsednik prizadeval "zagotoviti integriteto volitev".

Kot je pojasnila v odločitvi, predsedniki ne morejo delati, kar se jim zdi, brez strahu pred odgovornostjo.

Trump se je pritožil, a je tudi prizivno sodišče februarja zavrnilo sklicevanje nekdanjega predsednika na imuniteto.

Na zasedanju sodišča 25. aprila je Trumpova pravna ekipa sodnike pozvala, naj nekdanjim predsednikom podelijo popolno imuniteto za uradna dejanja, ki so jih zagrešili v času, ko so opravljali svojo funkcijo. Brez imunitete bi bili aktualni predsedniki zaradi grožnje kazenskega pregona v prihodnosti deležni "izsiljevanja" od političnih tekmecev, so trdili Trumpovi odvetniki.

Trump se bo novembra znova potegoval za mesto predsednika, počasna obravnava primera pa je Trumpu že pomagala. Odločitev s praktičnega vidika namreč pomeni, da se bo primer proti Trumpu zdaj zavlekel veliko čez predsedniške volitve, ki bodo na začetku novembra. Zvezna sodnica Tanya Chutkan bo morala odločiti, katera dejanja, ki jih očitajo Trumpu, lahko ostanejo v obtožnici.

Trumpovi odvetniki se potem lahko znova pritožijo in postopek zavlečejo do njegove morebitne ponovne izvolitve, ko bi lahko odpustil posebnega tožilca in končal pregon.

Veselje Trumpovih privržencev pred sodiščem. Foto: Reuters
Veselje Trumpovih privržencev pred sodiščem. Foto: Reuters

Če se vrne v Belo hišo, konec pregona

Kot vse kaže, mu sicer tega niti ne bo treba storiti. Roberts je namreč v opombi k odločitvi o imuniteti zapisal, da se zvezni postopki proti Donaldu Trumpu ne morejo nadaljevati, če se vrne v Belo hišo.

"V kazenskem kontekstu pravosodno ministrstvo že dolgo priznava, da delitev oblasti izključuje kazenski pregon trenutno predsedujočega predsednika," je zapisal Roberts.

Ob tem je v odločitvi večine zapisal, da predsednik ne uživa imunitete za svoja neuradna dejanja in da vsako dejanje predsednika ni uradno dejanje. Predsednik tako menda ni nad zakonom, vendar pa je težava v tem, kdo odloča o tem, kaj je uradno in kaj ne.

V skladu s pričakovanji so bili republikanci navdušeni, čeprav se jim v primeru izvolitve demokratskega predsednika lahko odločitev konservativne večine maščuje. "Upamo, da bo levica prenehala napade na predsednika Trumpa in ohranila demokratične norme," je sporočil kongresnik Jim Jordan in odločitev pozdravil.

Demokrati so nasprotno odločitev kritizirali – kongresnik Steve Cohen je na omrežju X zapisal, da je vrhovno sodišče republikansko in "ni sodišče ZDA".

"Donald Trump je po porazu na volitvah leta 2020 spodbudil množico, naj ovrže izide svobodnih in poštenih volitev. Trump že kandidira za predsednika kot obsojeni zločinec iz istega razloga, zaradi katerega je brezbrižno sedel, ko je množica nasilno napadla kongres. Misli, da je nad zakonom, pripravljen je storiti vse, da dobi in obdrži oblast zase," pa je sporočil predvolilni štab predsednika Joeja Bidna.

78-letni Trump je sicer prvi nekdanji predsednik ZDA, ki je bil kazensko preganjan, in tudi prvi, ki je bil obsojen.

Vrhovno sodišče Trumpu priznava imuniteto