Zdajšnji guverner zvezne države Minnesota je bil pred tem 12 let član ameriškega kongresa. Foto: EPA
Zdajšnji guverner zvezne države Minnesota je bil pred tem 12 let član ameriškega kongresa. Foto: EPA

Walz, ki se je rodil 6. aprila 1964 v zvezni državi Nebraska, se je pri 17 letih pridružil ameriški nacionalni gardi, kjer je služil 24 let. Bil je tudi učitelj. Med drugim je učil geografijo na srednji šoli in bil trener ameriškega nogometa. V času, ko je delal kot učitelj, je spoznal tudi svojo ženo Gwen Whipple, s katero ima dva otroka.

Nekaj mesecev je poučeval tudi na Kitajskem, in sicer takoj po pokolu na Trgu nebeškega miru spomladi leta 1989. "Dejstvo, da sem bil v tistem pomembnem času na kitajski srednji šoli, se mi je zdelo ključnega pomena," je več let pozneje zaupal pred odborom ameriškega kongresa.

V kongres je bil izvoljen leta 2006, v njem pa je deloval 12 let. Leta 2018 je bil izvoljen za guvernerja Minnesote, položaj je prevzel januarja 2019. Leta 2022 je bil znova izvoljen na guvernerski položaj.

Kot guverner Minnesote je med drugim podpisal zakone o legalizaciji konoplje, povečanju zaščite delavcev in pravic, kot je plačan bolniški dopust, ter razširitvi preverjanja preteklosti pri nakupu orožja.

Sorodna novica Kamala Harris za podpredsedniškega kandidata imenovala Tima Walza

Preprost in ljudski pristop

Minnesoto je vodil tudi leta 2020, v času protestov ob smrti temnopoltega Georgea Floyda zaradi policijskega nasilja v Minneapolisu, ki so prerasli v veliko gibanje protirasističnih demonstracij. V pomoč pri zatiranju nemirov med protesti je napotil tudi nacionalno gardo. Walzevi politični nasprotniki so kritizirali njegovo ravnanje med temi protesti in tudi med pandemijo covida-19.

Predsednik združenja demokratskih guvernerjev poudarja svoje uspehe pri ustvarjanju delovnih mest, financiranju izobraževanja in zaščiti dostopa do splava v Minnesoti. Ob tem poziva k odločnejšemu ukrepanju v boju proti podnebnim spremembam.

60-letni Walz, ki zunaj meja domače zvezne države ni zelo znan, je v zadnjih tednih pritegnil pozornost z očitki na račun republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in njegovega kandidata za podpredsednika ZDA J. D. Vancea, ki ju je označil za čudaka.

Njegov preprosti, ljudski, a oster pristop bi po mnenju analitikov lahko pritegnil neodvisne in konservativne volivce, saj v kampanjo prinaša podeželsko perspektivo srednjega Zahoda. Po drugi strani je zagovornik naprednih politik, kar bi lahko pritegnilo demokratske volivce.