Walz velja za naprednega politika iz osrčja ZDA, kjer bo skušal pridobiti glasove belopoltih in podeželskih volivcev. Foto: Reuters
Walz velja za naprednega politika iz osrčja ZDA, kjer bo skušal pridobiti glasove belopoltih in podeželskih volivcev. Foto: Reuters

Kot je dejala Harris, je ponosna, da je izbrala Walza, s katerim se bo skupaj podala v boj proti republikancu Donaldu Trumpu na novembrskih predsedniških volitvah.

"Kot guverner, trener, učitelj in veteran je pomagal delavskim družinam, kot je njegova. Super ga je imeti v ekipi," je Harris sporočila na družbenem omrežju X.

Walz pa je na omrežju X sporočil, da gre za veliko čast in da sprejema kandidaturo. "Podpredsednica Harris nam kaže politiko tega, kar je mogoče. Malo me spominja na prvi šolski dan," je zapisal v objavi in pozval, da se skupaj lotijo stvari.

Kamala Harris, ki si je že zagotovila predsedniško nominacijo demokratske stranke, se je v preteklih dneh pogovarjala z več potencialnimi kandidati za podpredsednika. Seznam kandidatov se je nazadnje skrčil na pet imen, pri čemer je v nedeljo v Washingtonu opravila pogovore s tremi vodilnimi, in sicer z guvernerjem Pensilvanije Joshem Shapirom, senatorjem iz Arizone Markom Kellyjem in Timom Walzem.

Kot favorit se je v preteklih dneh omenjal 51-letni Shapiro, ki po poročanju medijev velja za dokaj zmernega in je zelo priljubljen.

Kaj lahko Tim Walz prispeva h kandidaturi Kamale Harris?

Obama: Walz verjame, da mora vlada služiti vsem ljudem

Med prvimi, ki so se odzvali na odločitev o izboru Walza za podpredsedniškega kandidata, je bila nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je odločitev Kamale Harris pozdravila.

Kot je povedala v pogovoru za televizijo MSNBC, dobro pozna Walza, potem ko sta skupaj služila v predstavniškem domu. "On je srce ameriškega demokrata," je dejala Pelosi.

Tudi predsednik države Joe Biden je pohvalil izbor Walza za podpredsedniškega kandidata in dejal, da bosta s Harris "močan glas delovnih ljudi in velikega ameriškega srednjega razreda".
"Prva večja odločitev, ki jo sprejme strankarski predsedniški kandidat, je njegova izbira za podpredsednika. In Kamala Harris je sprejela odlično odločitev, ko je izbrala guvernerja Tima Walza za svojega kandidata," je na omrežju X objavil Biden, čigar umik iz volilne tekme je odprl pot Kamali Harris za demokratsko predsedniško nominacijo.

Walz je guverner Minnesote od leta 2019. Foto: AP
Walz je guverner Minnesote od leta 2019. Foto: AP

Nekdanji demokratski predsednik ZDA Barack Obama pa je dejal, da tako kot Harris tudi Walz verjame, da je vlada namenjena temu, da služi vsem ljudem. "To je tisto, zaradi česar je izjemen guverner, in to je tisto, zaradi česar bo še boljši podpredsednik," je zapisal na omrežju X.

Prvo skupno zborovanje bosta imela v Filadelfiji

Harris in Walz naj bi že danes nastopila na predvolilnem zborovanju v Filadelfiji v zvezni državi Pensilvanija.

V nadaljevanju bosta skupaj obiskala druge ključne zvezne države, kjer so republikanski in demokratski predsedniški kandidati običajno najbolj izenačeni. To so Wisconsin, Michigan, Severna Karolina, Georgia, Arizona in Nevada

60-letni Walz v demokratsko volilno kampanjo prinaša perspektivo podeželskega srednjega zahoda, hkrati pa zagovarja cilje liberalne politike, kot sta legalizacija konoplje in večja zaščita delavcev.

Za brezplačne obroke v šolah in pravico do nošenja orožja

Veteran nacionalne garde in nekdanji učitelj je bil leta 2006 v republikancem naklonjenem okrožju izvoljen v predstavniški dom ameriškega kongresa, kjer je deloval 12 let, preden je bil leta 2018 izvoljen za guvernerja Minnesote.

Kot guverner je Walz spodbujal napredno agendo, ki je vključevala brezplačne šolske obroke, spodbujanje boja proti podnebnim spremembam, znižanje davkov za srednji razred in razširjen plačan dopust za delavce.

Čeprav je v skladu z liberalno usmerjenostjo zagovornik reproduktivnih pravic, pa je znal kot predstavnik podeželskega okrožja v predstavniškem domu ubrati tudi konservativnejše tone z zagovarjanjem interesov kmetov in podporo pravici do nošenja orožja.

Znan je po preprostem in neposrednem načinu podajanja političnih sporočil, kar bi lahko Harris pomagalo pridobiti neopredeljene in podeželske, bele volivce.

Sorodna novica Tim Walz – veteran in učitelj z dolgoletnimi izkušnjami v kongresu

V intervjuju konec julija je Walz napadel trditve Trumpa in njegovega podpredsedniškega kandidata J. D. Vancea, da zastopata srednji razred. "Neprestano govorita o srednjem razredu. Nepremičninski ropar in predstavnik tveganega kapitala nam poskušata povedati, da razumeta, kdo smo? Ne vedo, kdo smo," je dejal Walz v intervjuju za MSNBC.

Demokrati so sicer v ponedeljek sklenili spletno glasovanje o nominaciji Kamale Harris za predsedniško kandidatko. 59-letna Harris bo nominacijo uradno sprejela na demokratski konvenciji v Chicagu sredi avgusta.

Republikanci kritično do Walza

Iz volilnega štaba Trumpa in Vancea so se že odzvali na izbiro Walza, ki so ga označili za "kvaziliberalca iz San Francisca" in "nevarnega liberalnega skrajneža". "Medtem ko se Walz pretvarja, da podpira Američane v osrčju države, pa ko so kamere ugasnjene, verjame, da so podeželska Amerika 'večinoma krave in kamenje'," je dejala tiskovna predstavnica Trumpove kampanje Karoline Leavitt.

"Walz je obseden s širjenjem nevarno liberalne agende Kalifornije daleč naokrog, od tega, da je predlagal lastno brezogljično agendo, strožje emisijske standarde za avtomobile in sprejemal politike, ki bi obsojenim prestopnikom omogočile glasovanje," je še dodala Leavitt.

Harris za podpredsedniškega kandidata izbrala Walza