Kamala Harris. Foto: Reuters
Kamala Harris. Foto: Reuters

Harris se bliža odločitvi, kdo bo njen podpredsedniški kandidat na novembrskih predsedniških volitvah. Ameriški CNN, ki se sklicuje na vire, seznanjene s procesom, poroča, da se v taboru Kamale Harris znova osredotočajo na guvernerja Minnesote Tima Walza.

Harris naj bi medtem še vedno razmišljala, ali ji lahko guverner Pensilvanije Josh Shapiro ali senator iz Arizone Mark Kelly pomagata do zmage v ključnih zveznih državah. V igri naj bi bil tudi guverner Kentuckyja Andy Beshear.

Mogoče kandidate so že preverile in z njimi opravile pogovore ekipe odvetnikov. V soboto naj bi preiskovalci Kamali Harris podrobno predstavili vse kandidate, takrat pa naj bi tudi zmanjšali število kandidatov, s katerimi naj bi se Harris srečala v nedeljo.

Harris se o podpredsedniškem kandidatu odloča skupaj s svojim možem Dougom Emhoffom in ozkim krogom ljudi, ki jim zaupa. Ključna svetovalca naj bi bila nekdanji pravosodni minister Eric Holder in njegov pomočnik Tony West v času predsednikovanja Baracka Obame.

Harris naj bi se s svojim podpredsedniškim kandidatom pojavila na torkovem shodu v Filadelfiji.

Emhoffovo priznanje razmerja v prvem zakonu

Medtem je mož Kamale Harris Doug Emhoff v soboto po razkritju britanskega tabloida Daily Mail priznal, da je imel v času prvega zakona s Kerstin Emhoff razmerje z eno od tedanjih učiteljic njegove hčerke.

Zaradi razmerja se je njegov zakon končal. Razmerje se je sicer končalo več let, preden se je Emhoff začel videvati s Harris, s katero se je poročil leta 2014.

Daily Mail je poročal, da je ženska, s katero je imel Harris razmerje, zanosila, a da – kot je dejal eden izmed njenih tesnih prijateljev oziroma prijateljic – "otroka ni obdržala". Emhoff ima iz prvega zakona dva otroka, ki sta zdaj že odrasla.

Trump in Harris se ne strinjata glede soočenja

Harris in kandidat republikancev Donald Trump se medtem ne strinjata glede njunega prvega neposrednega televizijskega soočenja. Vsak od njiju si želi soočenja na drugi televizijski postaji, enotna nista niti glede datuma, poročajo ameriški mediji.

Štab podpredsednice Harris, ki je po odstopu predsednika Joeja Bidna od kandidature zbrala dovolj glasov za uradno demokratsko predsedniško kandidaturo, se zavzema za soočenje 10. septembra na televiziji ABC News, v terminu, ki je bil predviden za razpravo med Bidnom in Trumpom. Trump pa si želi, da bi bilo soočanje na televiziji Fox News 4. septembra.

Nesoglasja so se začela po tem, ko je Biden 21. julija po pritiskih iz stranke zaradi slabega nastopa na televizijskem soočenju s Trumpom odstopil od kandidature, Harris pa je postala favoritinja za demokratsko nominacijo. Vse odtlej se Trump ni izrekel o tem, ali se bo udeležil soočenja na televiziji ABC News v terminu, ki je bil predviden še pred Bidnovim odstopom od kandidature.

Zaradi nesoglasij se zdaj ameriške televizijske mreže s štaboma obeh kandidatov dogovarjajo o novih mogočih datumih soočenja.

Trump je sicer v petek na svojem družbenem mediju Truth Social zapisal, da je sprejel predlog televizije Fox News za soočenje 4. septembra v Pensilvaniji. V štabu Kamale Harris so medtem dejali, da se nekdanji predsednik soočenja boji in se želi umakniti iz dogovorjene razprave, obrača pa se k njemu naklonjeni televiziji Fox News. Poudarili so, da mora Trump "prenehati z igricami" in se udeležiti soočenja, predvidenega na ABC News 10. septembra.