Trump je dejal, da bo sprejel prijaznejše predpise za kriptoindustrijo, kot jih napoveduje njegova demokratska protikandidatka na volitvah Kamala Harris. Foto: Reuters
Trump je dejal, da bo sprejel prijaznejše predpise za kriptoindustrijo, kot jih napoveduje njegova demokratska protikandidatka na volitvah Kamala Harris. Foto: Reuters

Trump je bil glavni govornik na konvenciji Bitcoin 2024, ki velja za eno največjih srečanj podpornikov kriptovalut.

Zbrani množici v Nashvillu v zvezni državi Tennessee je Trump dejal, da bodo ZDA postale svetovno središče za kriptovalute, bitcoin pa svetovna velesila. "Če bo bitcoin šel do Lune, kot pravimo, potem želim, da je Amerika država, ki vodi to pot," je dejal navdušeni množici v svojem 45 minut dolgem govoru.

Nekdanji predsednik je napovedal, da bo ustvaril "strateško nacionalno zalogo bitcoinov, če bo zmagal na novembrskih predsedniških volitvah, in takoj imenoval predsedniški posvetovalni svet za bitcoin in kriptovalute.

Trump je napadel predsednika Joeja Bidna in njegove poskuse regulacije kriptoindustrije, kar je označil za vojno proti kriptu. Kot je dejal, si bo sam kot predsednik prizadeval, da bodo lahko podjetja za rudarjenje kriptovalut lažje delovala v ZDA.

"Potrebujete ogromne količine elektrike," je dejal glede rudarjenja kriptovalut, a napovedal, da bo sam elektriko zagotovil tako, da bo gradil elektrarne in uporabljal tudi fosilna goriva.

"Če ne bomo sprejeli kriptotehnologije in tehnologije bitcoinov, jo bodo Kitajska in druge države. Prevladali bodo in Kitajski ne moremo dovoliti, da prevlada. Preveč napredujejo trenutno," je dejal Trump.

Trump je popolnoma obrnil ploščo glede kriptovalut, saj je še leta 2021 označil bitcoin za "prevaro", ki ogroža vrednost dolarja, medtem ko se je zdaj pohvalil, da je prvi predsedniški kandidat v zgodovini države, ki prejema donacije v bitcoinih in drugih kriptovalutah.

Največ navdušenja je Trump požel, ko je napovedal, da bo prvi dan ob nastopu predsedniškega položaja odstavil vodjo Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) Garyja Genslerja, ki je bil na čelu kampanje za omejevanje delovanja kriptoindustrije.