Trumpov shod je potekal v dolini Coachella, ki je sicer znana po vsakoletnem glasbenem in umetniškem festivalu. Foto: Reuters
Trumpov shod je potekal v dolini Coachella, ki je sicer znana po vsakoletnem glasbenem in umetniškem festivalu. Foto: Reuters

Policija je sporočila, da so v soboto na varnostni nadzorni točki pred shodom Donalda Trumpa v kalifornijskem mestu Coachella aretirali 49-letnega moškega z orožjem in lažno izkaznico.

Šerif okrožja Riverside v Kaliforniji Chad Bianco je povedal, da je bil moški oborožen s puško in pištolo. Šlo naj bi za pripadnika skrajno desne protivladne skupine in registriranega republikanca. Postal jim je sumljiv, ker je imel več lažnih novinarskih izkaznic in akreditacij, obenem pa tudi prepustnice za pomembne udeležence zborovanja, je šerif opisal na novinarski konferenci.

Kmalu po aretaciji so ga sicer izpustili po plačilu 5000 dolarjev varščine, poroča lokalni časopis Whittier Daily News. Za zdaj je obtožen le posedovanja orožja.

Tajna služba, ki varuje predsedniške kandidate, je medtem sporočila, da incident ni vplival na zavarovanje Trumpa.

Do zdaj so že obravnavali dva poskusa atentata na Trumpa, in sicer je na predvolilnem zborovanju 13. julija letos v Pensilvaniji na Trumpa streljal Matthew Crooks in ga lažje ranil, vendar pa je pri tem ubil enega udeleženca zborovanja in ranil še dva. Crooksa so ubili agenti tajne službe.

Septembra pa so aretirali 58-letnika, ki naj bi skušal streljati na Trumpa med igranjem golfa v West Palm Beachu na Floridi. Ko so ga opazili agenti tajne službe in streljali proti njemu, je pobegnil, a so ga aretirali.

Trump v anketi NBC-ja nadoknadil zaostanek za Harris

Predvolilna tekma v ZDA je sicer v polnem zamahu. Kamala Harris in Donald Trump imata po zadnji javnomnenjski anketi televizije NBC po 48 odstotkov podpore med registriranimi volivci, s čimer je republikanski kandidat nadoknadil zaostanek iz iste septembrske ankete, ko je demokratska kandidatka vodila z 49 proti 44 odstotkom.

Anketa NBC-ja ugotavlja, da je popularnost demokratke pri volivcih od septembra rahlo nazadovala, obenem pa tudi, da je pravica do splava prilezla na vrh prioritet volivcev. Opaziti je tudi nadaljevanje velikega razkola v podpori kandidatoma glede na spol. Približno 55 odstotkov volivk podpira Harris, Trumpa pa 41 odstotkov. Po drugi strani pa Trumpa podpira 56 odstotkov moških, Harris pa le 40 odstotkov.

Kar 22 odstotkov anketiranih je odgovorilo, da bodo šli na volitve predvsem zaradi pravice do splava, priseljevanje oziroma varnost na meji je glavni motivacijski dejavnik za 19 odstotkov anketiranih, zaščita demokracije za 18 odstotkov in življenjski stroški za 16 odstotkov.

Približno deset odstotkov volivcev je sicer še vedno neopredeljenih oziroma pravijo, da si lahko do volitev še premislijo. Velika večina volivcev pa tudi meni, da bodo te volitve odločilnega pomena za njihovo življenje.

"Z jesenjo se je napredovanje Harris v anketah zaustavilo in tekma je povsem izenačena," je za NBC dejal demokrat Jeff Horwitt, ki je izvedel anketo skupaj z republikancem Billom McInturffom. Ameriški analitiki ostajajo prepričani, da bo volitve odločila udeležba, torej to, kateremu kandidatu bo uspelo o udeležbi prepričati več svojih volivcev.