Routh je velik podpornik Ukrajine v vojni z Rusijo. Foto: Reuters
Routh je velik podpornik Ukrajine v vojni z Rusijo. Foto: Reuters

Generalni državni tožilec Merrick Garland je v torek poudaril, da nasilje, usmerjeno proti javnim uslužbencem, ogroža vse, za kar se zavzemajo ZDA. "Ministrstvo za pravosodje ne bo dopuščalo nasilja, ki posega v samo srce ameriške demokracije. Tiste, ki ga izvajajo, bomo poiskali in poklicali na odgovornost. To se mora končati," je dejal.

Po navedbah v sodnih spisih je agent ameriške tajne službe 15. septembra "opazil nekaj, kar je bilo videti kot puška, ki je štrlela iz grmovja", medtem ko je Trump igral golf. Agenti FBI-ja so začeli streljati, moški, 58-letni Ryan Routh, pa je pobegnil, vendar so ga prijeli na avtocesti.

Tožilci so v zadnjih dneh odkrili dokaze, ki po njihovem mnenju kažejo na načrt za umor Trumpa. Moški naj bi več mesecev pred incidentom neznanemu človeku napisal pismo, v katerem je namigoval na "poskus atentata na Donalda Trumpa".

Po navedbah tožilstva je Routh preživel en mesec na južni Floridi, podatki iz mobilnih telefonov pa kažejo, da se je zadrževal v bližini igrišča za golf in Trumpove rezidence v Mar-a-Lagu. Našli so tudi na roko napisani seznam datumov in krajev, kjer je Trump govoril ali kjer naj bi se pojavil.

Proti Routhu sta bili v povezavi z incidentom že vloženi dve obtožnici, ki se nanašata na orožje, zaradi česar mu grozi do 20 let zapora. Odrejeno mu je bilo, da ostane v priporu na jugu Floride, kjer naj bi počakal na sojenje. Za poskus atentata je v ZDA zagrožena kazen dosmrtnega zapora.

Routh se še ni izrekel o krivdi. Njegovi odvetniki so neuspešno zahtevali njegovo izpustitev proti varščini.

Orožje, ki naj bi ga uporabljal Routh. Foto: Reuters
Orožje, ki naj bi ga uporabljal Routh. Foto: Reuters

Trump je bil tarča poskusa atentata že julija na predvolilnem dogodku v Pensilvaniji. Tedaj je bil ranjen v desni uhelj, napadalca pa so ustrelile varnostne sile. V napadu je umrl en človek, dva pa sta bila ranjena.

Domnevne iranske grožnje z atentatom

Trumpa je ameriška obveščevalna služba obvestila o domnevnih grožnjah z atentatom iz Irana, je sporočila Trumpova volilna kampanja. Trump, ki je v zadnjih treh mesecih preživel dva poskusa atentata, pa je izjavil, da je Iran "velika grožnja" za njegovo življenje.

Ekipa Trumpove volilne kampanje je v torek sporočila, da je urad direktorja nacionalne obveščevalne agencije nekdanjega predsednika opozoril na "resnične in specifične grožnje iz Irana z atentatom v prizadevanju za destabilizacijo in sejanje kaosa v ZDA".

Kot so še sporočili, so obveščevalci ugotovili, da so se iranske grožnje "v zadnjih nekaj mesecih povečale" in da si uslužbenci obveščevalnih agencij prizadevajo zaščititi Trumpa in zagotoviti, da to ne bi vplivalo na volitve.

Kampanja ob tem ni pojasnila omenjenih trditev in sprva ni bilo jasno, ali so bile grožnje, ki jih omenja, nove ali so o njih že poročali.

Trump je na družbeni platformi Truth Social podkrepil te navedbe. "Velike grožnje mojemu življenju prihajajo iz Irana. Celotna ameriška vojska opazuje in čaka," je zapisal.

"Iran je že izvedel poteze, ki se niso obnesle, vendar bo poskusil znova ... Obkrožen sem z več možmi, pištolami in orožjem, kot sem jih kdaj koli videl," je dejal Trump, ki je deležen okrepljenega varovanja ameriške tajne službe po dveh poskusih atentatov nanj.

Iran se na omenjene trditve ni odzval, je pa Teheran že pred tem zavrnil obtožbe, da poskuša ubiti Donalda Trumpa.

Nekaj dni po prvem poskusu atentata so ameriški mediji poročali, da so oblasti prejele obveščevalne podatke o domnevni iranski zaroti proti Trumpu, zaradi česar so okrepili njegovo varovanje.

Ameriške obveščevalne agencije so Iran obtožile tudi hekerskega vdora v interno komunikacijo Trumpove kampanje, češ da želi Teheran vplivati na letošnje predsedniške volitve v ZDA.