Routha so že pripeljali na sodišče, kjer so ga zaslišali. Foto: Reuters
Routha so že pripeljali na sodišče, kjer so ga zaslišali. Foto: Reuters

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je v nedeljo sporočili, da incident obravnava kot nov poskus atentata na republikanskega kandidata. Routh za zdaj ostaja v priporu, ker je imel kot nekdanji obsojenec za kaznivo dejanje pri sebi orožje z izbrisano serijsko številko, v prihodnje pa ga čaka še več obtožb.

Zvezni tožilec okrožja Palm Beach Dave Aronberg je na televiziji MSNBC dejal, da bo osumljenec za tokratni napad najverjetneje obtožen poskusa atentata, čeprav, kot kaže, ni sprožil strela.

Routha so sicer do zdaj večkrat aretirali in obravnavali na sodiščih v več zveznih državah v ZDA. Ameriški mediji poročajo, da je odločen podpornik Ukrajine in je Trumpa večkrat kritiziral na družbenih omrežjih zaradi njegovega odnosa do ruske vojaške agresije.

Francoska tiskovna agencija AFP je z njim leta 2022 opravila intervju v Kijevu, kamor je odpotoval, da bi sodeloval v vojni proti Rusiji.

Routh je lani v intervjuju za medij Semafor dejal, da dejavno pomaga novačiti tuje borce za vojno proti Rusiji v Ukrajini. Za romunsko izdajo ameriškega tednika Newsweek je leta 2022 povedal, da se je skušal tudi sam podati v boj, vendar ga je ukrajinska vojska zavrnila zaradi starosti in pomanjkanja vojaških izkušenj.

Potem je ostal v Kijevu in novačil tuje prostovoljce za boj na strani Ukrajine. Leta 2023 je za ameriški časopis New York Times dejal, da si prizadeva za to pridobiti tudi afganistanske vojake, ki so pobegnili pred talibani. Za to naj bi lobiral tudi v Washingtonu.

Osumljenec po aretaciji na avtocesti. Foto: Reuters
Osumljenec po aretaciji na avtocesti. Foto: Reuters

Ob igrišču čakal več kot 11 ur

Agenti FBI-ja so Routha na Floridi prijeli v nedeljo zgodaj popoldne po krajevnem času. Moški se je skril v grmovju ob ograji Trumpovega igrišča za golf v West Palm Beachu in čakal, da se prikaže Trump, ki je v nedeljo zgodaj popoldne po krajevnem času takrat igral golf z donatorjem in prijateljem Stevom Wilkoffom.

Agent tajne službe, ki je bil v izvidnici, je opazil puško in s kolegi začel streljati. V tajni službi so potrdili, da so njeni agenti izstrelili najmanj štiri naboje. Streli naj bi bili izstreljeni zunaj ograje v okolici igrišča.

Osumljenec je pobegnil z avtomobilom in za seboj pustil polavtomatsko puško AK-47 ter kamero GoPro, poroča televizija NBC, ki navaja tajno službo. Slabe pol ure pozneje so ga ustavili na avtocesti in ga brez težav aretirali. Beg z igrišča za golf so opazile priče, ki so fotografirale njegov avtomobil in informacije predale policistom.

Šerif okrožja Palm Beach Ric Bradshaw je novinarjem zagotovil, da Trump ni bil v nevarnosti. Guverner Ron DeSantis sicer vztraja, da bo ločena preiskava potekala tudi na Floridi, ker mu ni jasno, kako se je lahko domnevni strelec približal Trumpu le na nekaj sto metrov.

Bradshaw je povedal, da je Trump trenutno le predsedniški kandidat in ne predsednik ZDA, zato ga tajna služba varuje z viri, ki so ji na voljo. "Če bi šlo za predsednika države, bi bilo zaprto celotno območje okrog igrišča za golf," je dodal.

Šerif okrožja Palm Beach Ric Bradshaw je pojasnil, da Donald Trump ni več predsednik in je varovanje okrog njega omejeno. Foto: Reuters
Šerif okrožja Palm Beach Ric Bradshaw je pojasnil, da Donald Trump ni več predsednik in je varovanje okrog njega omejeno. Foto: Reuters

Glede na podatke iz osumljenčevega mobilnega telefona se je Routh v bližini igrišča za golf zadrževal več kot 11 ur, preden so ga opazili agenti FBI-ja.

BBC poroča, da so pregledali profile na družbenih omrežjih z imenom osumljenca, na katerih so objavljene fotografije moškega, podobnega pridržanemu osumljencu.

Med objavami tega profila na Facebooku so tudi propalestinska, protajvanska in protikitajska sporočila, vključno z navedbami glede kitajskega "biološkega vojskovanja". Ena od objav covid-19 označuje za "napad", piše BBC.

Nagib za dejanje osumljenca za zdaj ni znan.

Osumljenec je bil v preteklosti že obtožen in obsojen kaznivih dejanj v Severni Karolini med letoma 2002 in 2010, poroča ameriška televizija CBS, ki se sklicuje na vire v policiji.

Med drugim je bil Routh obsojen prikritega nošenja orožja, upiranja aretaciji, pobega s kraja prometne nesreče, vožnje kljub odvzetemu dovoljenju in tega, da je imel ukradeno premoženje.

Biden se je zavzel za več denarja za tajno službo

Ameriški predsednik Joe Biden je o poskusu atentata dejal, da bi moral ameriški kongres zagotoviti več denarja za tajno službo, ki ji primanjkuje osebja. Podobno je že pred meseci menila tudi nekdanja direktorica tajne službe Kim Cheatle, ki je morala odstopiti po julijskem poskusu atentata na Trumpa v Pensilvaniji.

"Kot sem že velikokrat dejal, v naši državi ni prostora za politično nasilje ali nasilje na splošno. Svoji ekipi sem naročil, da tajni službi zagotovi vse potrebno za varnost nekdanjega predsednika," je sporočil Biden in izrazil olajšanje, da Trump ni bil poškodovan. Podobno je v posebni izjavi sporočila tudi Kamala Harris.

Trump: Nikoli ne bom odnehal

Trump je medtem v današnjem pogovoru za televizijo Fox News odgovornost za domnevni poskus atentata pripisal Bidnu in Harris. "Name streljajo zaradi njune retorike, čeprav sem jaz tisti, ki bo rešil državo," je dejal.

Iz Trumpove kampanje so medtem poslali elektronsko sporočilo podpornikom, v katerem navajajo, da je nekdanji predsednik dejal, da "se ne bo nikoli ustavil" in da "ne bo nikoli odnehal". "Vedno vas bom imel rad zaradi vaše podpore," je dodal Trump. "Enotnost. Mir. Naredimo Ameriko spet veliko," še piše v sporočilu donatorjem.

Biden in Harris, ki se bo s Trumpom spopadla za položaj na novembrskih volitvah, sta nekdanjega predsednika večkrat označila za grožnjo ameriški demokraciji. Enako kot po prvem poskusu atentata sta tudi tokrat oba nemudoma obsodila politično nasilje in izrazila olajšanje, da je Trump na varnem. Napadi sicer Trumpu do zdaj niso prinesli politične koristi, saj v anketah še vedno tesno vodi Harris.

Trump že drugič v dveh mesecih tarča napada