Vance je napovedal, da se bo bojeval za
Vance je napovedal, da se bo bojeval za "pozabljene" Američane. Foto: Reuters

Kot je pokazal njegov nastop, si ga je nekdanji predsednik in republikanski predsedniški kandidat na novembrskih volitvah Donald Trump izbral za pridobivanje glasov v zveznih državah srednjega zahoda ZDA.

V govoru je opisal svojo življenjsko pot, ki ga je vodila od težkega otroštva v Middletownu v Ohiu do služenja pri ameriških marincih, študija na pravni fakulteti univerze Yale, službovanja v skladih tveganega kapitala in nazadnje do ameriškega senata, kamor je bil izvoljen leta 2022.

"Odraščal sem v Middletownu v Ohiu, majhnem mestu, kjer so ljudje jasno povedali, kaj mislijo, gradili so s svojimi rokami in z vsem srcem ljubili svojega Boga, svojo družino, svojo skupnost in svojo državo," je dejal 39-letni Vance. "Toda to je bil tudi kraj, ki ga je ameriški vladajoči razred v Washingtonu zavrgel in pozabil," je dodal.

Vancea je napovedala njegova žena Usha Chilukuri Vance, hčerka indijskih priseljencev. Foto: Reuters
Vancea je napovedala njegova žena Usha Chilukuri Vance, hčerka indijskih priseljencev. Foto: Reuters

Po besedah Vancea so "karierni politiki", kot je predsednik Joe Biden, odgovorni za trgovinsko politiko in tuje vojne, ki prizadenejo skupnosti, kot je njegova. "Vizija predsednika Trumpa je preprosta – ne bomo ugajali Wall Streetu in zavezali se bomo delovnemu človeku," je dejal. "Ne bomo uvažali tuje delovne sile, borili se bomo za ameriške državljane," je še zatrdil.

Po njegovem mnenju mora vlada narediti več za pomoč delavskemu razredu z omejevanjem uvoza, zvišanjem minimalne plače in omejevanjem darežljivosti podjetjem.

Vance, ki nasprotuje ameriški pomoči za Ukrajino, je še dodal, da pod Trumpovo vlado Američanov ne bodo pošiljali v vojne, razen če bo to nujno potrebno, in se bodo posvetili sami sebi.

Za poskus atentata na Trumpa okrivil demokratsko retoriko

Vance je spomnil na poskus atentata na Trumpa in ponovil, da je za to odgovorna demokratska retorika, ki nekdanjega predsednika prikazuje kot največjo nevarnost ameriški demokraciji.

Če Trump ob pomoči Vancea na srednjem zahodu osvoji Wisconsin ali Illinois in morda temu doda Pensilvanijo, so volitve za demokrate končane. Foto: Reuters
Če Trump ob pomoči Vancea na srednjem zahodu osvoji Wisconsin ali Illinois in morda temu doda Pensilvanijo, so volitve za demokrate končane. Foto: Reuters

"Eden najuspešnejših poslovnežev vseh časov Trump ni potreboval politike, ampak je država potrebovala njega," je med drugim dejal in Trumpa opisal kot nesebičnega junaka, ki zaradi ljubezni do Amerike trpi zlorabe, ponižanja in kazenske pregone.

Vance je med drugim dejal, da je Biden kot politik vlekel napačne poteze na škodo Amerike že, ko je bil sam šele v šoli in mu pri tem celo skušal naprtiti odgovornost za invazijo na Irak leta 2003, ki jo je sicer sprožil republikanski predsednik George Bush mlajši.

Tretji dan konvencije je tradicionalno v znamenju predstavitve podpredsedniškega kandidata Ameriki, sicer pa je bila tema govorov nacionalna varnost in zunanja politika pod geslom "Naredimo Ameriko znova spet močno".

Med občinstvom je bila tudi Vanceova mama, katere zgodbo o boju z odvisnostjo od mamil je opisal v svoji knjigi Rovtarska elegija. Foto: Reuters
Med občinstvom je bila tudi Vanceova mama, katere zgodbo o boju z odvisnostjo od mamil je opisal v svoji knjigi Rovtarska elegija. Foto: Reuters

Govorniki se sicer teme večinoma niso držali, ampak so poudarjali nasprotovanje nezakonitim priseljencem in visoki inflaciji. Uvodne analize Vanceovega govora na ameriških televizijah sicer niso bile navdušujoče. Govor ocenjujejo kot umirjen in nekateri tudi kot dolgočasen.

Republikanska konvencija se bo končala danes oziroma v petek zjutraj po srednjeevropskem času, ko bo Trump s svojim govorom sprejel predsedniško nominacijo stranke. Demokrati bodo imeli svojo konvencijo sredi avgusta v Chicagu. Čeprav se krepijo pozivi Bidnu, naj odstopi, pa on vztraja pri nadaljevanju kandidature.