Biden je, kot kaže, izgubil tudi podporo Nancy Pelosi. Foto: Reuters
Biden je, kot kaže, izgubil tudi podporo Nancy Pelosi. Foto: Reuters

Čeprav 81-letni predsednik še kar vztraja, da bo nominiranec demokratov, pa naj bi tudi začel spraševati tiste v svojem ožjem krogu o nizki podpori v javnomnenjskih anketah in ali njegova podpredsednica Kamala Harris uživa kaj višjo podporo, poroča Guardian.

Znaki, da bi si morda Biden lahko vseeno premislil glede kandidature, se pojavljajo dan po tem, ko je bil pozitiven na testu za covid-19, zaradi česar se bo zdaj prisiljen za nekaj dni izolirati na svojem domu v zvezni državi Delaware in skrajšati svojo predvolilno kampanjo v Nevadi.

Sorodna novica Biden pozitiven na testu za covid-19

Biden je zbolel tudi v času, ko najnovejša raziskava javnega mnenja Emerson Collegea in The Hilla kaže, da zaostaja za dve odstotni točki za Trumpom v Virginiji, zvezni državi, ki jo je leta 2020 osvojil za deset odstotnih točk. Ankete so si sicer praktično enotne – Bidnu je po njegovi katastrofalni predstavi na soočenju s Trumpom prejšnji mesec podpora v ključnih zveznih državah, ki običajno odločijo volitve, padla.

Še na vrhu Nata uporen

Da Biden sploh razmišlja o potencialnem umiku, je že velik premik od stališča, ki ga je zavzemal na vrhu Nata v Washingtonu prejšnji teden, ko je novinarjem na tiskovni konferenci povedal, da bi odstopil samo, če bi raziskave kazale, "da ni nobene možnosti, da lahko zmaga". "In tega nihče ne pravi," je dodal.

Njegova pripravljenost, da dejansko prisluhne pomislekom, se je začela po tem, ko naj bi mu tako vodja senatne večine Chuck Schumer kot vodja manjšine v predstavniškem domu kongresa Hakeem Jeffries dejala, da bi bilo v najboljšem interesu države, če se umakne, je poročal ABC. Schumer je sicer poročila o srečanju z Bidnom v Delawaru označil za "brezplodna ugibanja", ni pa navedb zanikal.

Prav zaradi Schumerjevega posredovanja naj bi odložili poskus demokratskega nacionalnega odbora (DNC), da delegate predčasno pozove k oddaji glasov, s čimer bi naredili konec ugibanjem in potrdili Bidnovo nominacijo še pred demokratsko konvencijo v Chicagu, ki bo potekala avgusta.

Biden se je za nekaj dni umaknil na svojo posest v Delawaru, kjer okreva po diagnozi covida. Foto: Reuters
Biden se je za nekaj dni umaknil na svojo posest v Delawaru, kjer okreva po diagnozi covida. Foto: Reuters

Schumer pa ni edini, ki naj bi prigovarjal Bidnu, naj se umakne – tudi nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi naj bi Bidnu v nedavnem pogovoru dejala, da raziskave kažejo, da ne more premagati Trumpa in da bi lahko z oklepanjem položaja uničil možnosti preostalih demokratskih kandidatov na novembrskih volitvah, poroča CNN.

Biden naj bi sicer Pelosi zavrnil in vztrajal, da je videl rezultate javnomnenjskih anket, ki kažejo, da lahko zmaga. Prav Pelosi naj bi bila na čelu prizadevanj višje postavljenih demokratov, ki si želijo Bidna prepričati, da je čas, da vrže puško v koruzo.

K umiku je Bidna pozval tudi kalifornijski kongresnik Adam Schiff, ki si je sicer blizu s Pelosi. "Predsednica si ga ne želi pozvati, naj odstopi kot demokratski nominiranec, bo pa storila vse, kar je v njenih močeh, da zagotovi, da se to ne zgodi," navaja Politico enega od zaveznikov Pelosi.

In celo nekdanji predsednik Barack Obama naj bi zaveznikom v zadnjih dneh dejal, da je Bidnova pot do zmage postala vse manj verjetna in da meni, da mora predsednik resno razmisliti, kako pri življenju dejansko še je njegova kampanja, poroča Washington Post.

Trumpov tabor: Ne vemo, kdo bo Kamalin podpredsednik

Za nameček pa je bil Jeffrey Katzenberg, eden od glavnih svetovalcev predsednika in sopredsednik njegove predvolilne kampanje, Bidna prisiljen obvestiti, da so se ustavile donacije za njegovo kampanjo. Bidnov svetovalec je za New York Times povedal, da bo odločitev, ali se predsednik umakne iz tekme ali ne, padla na tri dejavnike: ankete, denar in katere države so na kocki. In vsi ti trije dejavniki se ne premikajo v pravo smer, je poudaril.

S stisko demokratov pa se naslajajo v Trumpovem taboru, kjer so sporočili, da se preprosto ne morejo zavezati za soočenje podpredsedniških kandidatov, sicer napovedano za 12. avgusta, ker da ne vedo, kdo ta kandidat bo.

"Ne vemo, kdo bo demokratski podpredsedniški kandidat," je povedal Trumpov svetovalec Brian Hughes za The National Desk na vprašanje, ali bodo privolili v to, da se Trumpov podpredsedniški kandidat J. D. Vance sooči s Kamalo Harris. "Tako da ne moremo potrditi datuma pred njihovo konvencijo. Če bi to storili, to ne bi bilo pošteno do Gavina Newsoma, J. B. Pritzkerja, Gretchen Whitmer ali kogar koli že Kamala Harris izbere za svojega podpredsedniškega kandidata."