Masleša je v govoru obsodil ravnanje Janeza Janše in dejal, da bi nadaljevanje takšnega stanja privedlo v
Masleša je v govoru obsodil ravnanje Janeza Janše in dejal, da bi nadaljevanje takšnega stanja privedlo v "vojno vseh proti vsem". Foto: BoBo

Nič ne pomaga, če je rekel, da sodbe ne bo komentiral, če je potem osebo, ki je s to sodbo obsojena, napadel kot tistega, ki ruši pravosodje, ki napada sodstvo, ruši njegov ugled in je (poleg mojega moža) sovražnik sodstva št. 1, ter potem pozove vseslovenski sodni zbor k strnitvi vrst zoper to osebo.

Vrhovna sodnica Barbara Zobec
Marko Šorli
"Masleša ne more pregnati senc, ki so nad njim in o katerih so pričali trije omenjeni sodniki. Z razčiščevanjem sporne preteklosti Masleša ne bi smel obremenjevati sodstva in sodnikov, saj v tej zvezi ne more nastopati kot predsednik vrhovnega sodišča in predstavnik sodstva," je izjavil vrhovni sodnik Marko Šorli. Foto: BoBo

Tako za vrhovno sodnico Barbaro Zobec kot za vrhovnega sodnika Marka Šorlija je sporen govor Branka Masleše na sodniških dnevih v Olimju, ki jih je organiziralo sodniško društvo. Zobčeva je v izstopni izjavi iz njega zapisala, da Masleša govor zlorabil za osebni napad na ustavnega sodnika Jana Zobca, sicer njenega moža, poroča več slovenskih medijev.

Masleša je po njenih trditvah Zobcu očital, da se o delovanju slovenskega sodstva opredeljuje pokroviteljsko in skrajno omalovažujoče, ga demoniziral ter ga prikazal kot nedelujočega in neučinkovitega. To naj bi Zobec storil v javno objavljenem mnenju z naslovom Mehki trebuh slovenskega sodstva. S tem je po prepričanju Zobčeve moža razglasil za "sovražnika sodstva številka ena" in "v čustveno potenciranem govoru" pozval vseslovenski sodni zbor k strnitvi vrst zoper to osebo.

Nepristranskost in neodvisnost
Zobčeva je tudi izrazila prepričanje, da je Masleša kršil načelo nepristranskosti in neodvisnosti sodnikov, saj se je javno opredeljeval o stranki v postopku pred vrhovnim sodiščem, Janezu Janši, ter ga "označil za sovražnika sodstva št. 1". Dodatno je bilo načelo nepristranskosti po mnenju Zobčeve kršeno zato, ker je bila na dogodek vabljena še ena stranka v postopku, tožilec v zadevi Patria, Andrej Ferlinc.

Sodniško društvo se je v zadnjih letih po njenih besedah oddaljilo od mnenjskega pluralizma in postalo "forum, kjer se aklamativno sprejemajo stališča, ki ne trpijo ugovora", je zapisala. "Še več, sodnika, ki je kritičen do sedanjega stanja, se grobo utiša. To sem doživela sama, to je doživel moj soprog, ki je tudi sodnik, in še kdo."

Šorli: Društvo naj se opredeli
Marko Šorli je v pismu sodniško društvo s predsednico Janjo Roblek pozval, naj se do "nedemokratičnega ravnanja" Masleše čim prej opredeli. "Masleša je svoj nagovor zlorabil za osebni obračun z ustavnim sodnikom," je zatrdil vrhovni sodnik.

"Brezprizivna obsodba"
Šorli je poudaril, da Masleša sploh ni poskušal odgovarjati na Zobčevo argumentirano kritiko v članku, temveč mu je očital "neresnično prikazovanje družbenih in političnih razmer v državi, storjeno s hudobnim namenom", kar da spominja na čase, ko je to še bilo kaznivo dejanje. S tem je Zobca "brezprizivno obsodil", ne le kritiko, temveč tudi avtorja, ki ga je označil za lažnivca, piše sodnik.

Šorli: Masleša ne more pregnati senc
Z lažjo se je nanašal na Zobčevo pričevanje, da naj bi se Masleša v času Jugoslavije navduševal nad streljanjem prebežnikov in nad tem, da naj bi enega prebežnika vojska zadela naravnost sredi čela. Šorli je spomnil, da za tem pričevanjem ne stoji le ustavni sodnik Zobec, temveč tudi vrhovni sodnik Rudi Štravs, pa tudi upokojeni sodnik Janez Brank. Masleša se z oznakami v govoru ne more znebiti senc, ki jih prinaša pričevanje treh sodnikov, in z njimi obremenjuje tako sodniško društvo kot sodstvo.

"Kolikor res želi, da se stvari dokončno razjasnijo, bo moral to storiti na način, ki velja za vse državljane v pravni državi," je še zapisal Šorli.
Zobčeva je iz sodniškega društva izstopila tri dni po Masleševem govoru, 9. junija. S pismom je seznanila tudi sodni svet. Nihče izmed teh se še ni odzval.






Nič ne pomaga, če je rekel, da sodbe ne bo komentiral, če je potem osebo, ki je s to sodbo obsojena, napadel kot tistega, ki ruši pravosodje, ki napada sodstvo, ruši njegov ugled in je (poleg mojega moža) sovražnik sodstva št. 1, ter potem pozove vseslovenski sodni zbor k strnitvi vrst zoper to osebo.

Vrhovna sodnica Barbara Zobec
Slovensko sodniško društvo o zadevi Patria
ESČP s polnimi rokami slovenskih zadev
Podporniki Janše vztrajajo pred sodiščem
Slovensko sodniško društvo o zadevi Patria
ESČP s polnimi rokami slovenskih zadev
Podporniki Janše vztrajajo pred sodiščem