Že na tretjem velikem tekmovanju bo Jure Balažić kapetan reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Že na tretjem velikem tekmovanju bo Jure Balažić kapetan reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Balažić, Jure Zdovc
Z Juretom Zdovcem bo letos sodeloval tudi v klubu, kjer bo odigral četrto sezono v Turčiji. Prej je bil dolgo član Krke, preizkusil pa se je tudi na Hrvaškem, v Cipru in na Madžarskem. Foto: www.alesfevzer.com

Pred dvema letoma je Balažić debitiral na velikem tekmovanju, dve leti pozneje pa mu je Jure Zdovc namenil izjemno pomembno vlogo, saj je ob odsotnosti Gorana Dragića kapetan Slovenije. Selektor se je za to potezo odločil sam, sporočil pa jo je pred prvo pripravljalno tekmo: "To je velika čast in odgovornost. Sem zelo počaščen. Osebno se mi to ne zdi majhna stvar. Fantje so zelo v redu in so marljivi. Se zelo trudijo in poslušajo. Za zdaj res brez kakršnih koli pripomb, tako da so mi olajšali delo (smeh)."

Borbenost vodilo reprezentance
"Če si nekje omejen, moraš to nadomestiti z borbenostjo. Tega pa verjamem, da nam ne bo manjkalo,"
o odsotnosti nekaterih, ki bi sicer bili ključni možje, pravi Balažić in dodaja: "Treba se je boriti in dati vse od sebe. To mora biti vodilo te reprezentance. Če bomo tako igrali v obrambi, kot smo že na nekaj tekmah, in bomo dodali še nekaj v napadu ter nam bo steklo v pravem trenutku, lahko nekaj naredimo."

Prve pripravljalne tekme so potrdile prav te besede. Obramba bo ključna in bo lahko rešila tudi nekoliko manj učinkovit napad. Brez pravega defenzivnega učinka pa bo reprezentanci bistveno težje. Temelj dobrega rezultata bo postavljen v obrambi, k čemur stremi tudi Zdovc: "Načeloma je obramba zadovoljiva, v napadu pa se še lovimo. Pride tekma, ko nam enostavno ne steče. Obramba je bila že na prvih tekmah dobra. Recimo Avstralija je obe tekmi odigrala zelo čvrsto. Moramo popraviti le še skok, sicer pa obramba kar funkcionira."

Zdovc trener, ki vodi taktično igro
Po Rašu Nesteroviću, Matjažu Smodišu, Jaki Lakoviču in Goranu Dragiću, če se naštejejo le tisti od Beograda 2005 naprej, ko je Slovenija prvič zaigrala v izločilnih bojih, zdaj vloga vodje na parketu in v garderobi čaka Balažića. Izkušeni krilni center se je v kapetanski vlogi izkazal že pri Krki, s svojo mirnostjo in racionalnostjo pa je navdušil tudi v tujini, kjer je zadnja tri leta preigral v Turčiji. "Moja filozofija v košarki je nasploh, da daš vse od sebe in se poskusiš držati dogovorjenega. Če bomo delovali kot ekipa in se držali navodil, kar koli se potem zgodi, si nimamo česa očitati. Tako bomo vsi lahko mirno spali," pravi kapetan, ki bo septembra dopolnil 35 let.

204 centimetre visoki košarkar bo nosilec igre pod košem, njegovo orožje pa je obenem tudi met z razdalje. S svojim košarkarskim znanjem, kakovostjo in tudi osebnostnimi lastnostmi se je odlično ujel z Zdovcem, ki ga je tudi pripeljal v svoj klub. Po Erdemirsporju, Tofašu in Istanbulu bo v Turčiji zaigral še za Gaziantep: "Rad imam trenerje, ki vodijo taktično igro. Nedvomno je Jure eden izmed takih."

Na domačem EP-ju z mravljinci
V pretekli sezoni sta v Gaziantepu pod Zdovčevim vodstvom igrala tudi Lakovič in Domen Lorbek. Balažić bo imel v Turčiji znova slovensko družbo, kot jo je imel tudi polovico lanske sezone v Carigradu: "Veliko lažje je. Pred tem ni bilo tako prijetno, kar je bilo tudi povezano z rezultati, in ozračje v klubu ni bilo najboljše. Potem ko so prišle nove okrepitve, je bilo vse skupaj bolje. Zmagali smo pet ali šest tekem zapored in potem je bilo vse lažje. Slovenska družba je pa zagotovo zelo dobrodošla, saj je čudno, če se na primer samo prek Skypa pogovarjaš slovensko." Tedaj je klub med drugimi okrepil tudi Saša Vujačić, s katerim se je Balažić veliko družil, zdaj pa nesojeni reprezentant znova odhaja v Ligo NBA, kjer bo oblekel dres New Yorka: "Vesel sem za Sašo in upam, da bo ostal v Ligi NBA, ker je to res njegova želja."

Pred svojim tretjim velikim tekmovanjem Novomeščan, ki je tako na domačem EuroBasketu kot na lanskem svetovnem prvenstvu korektno opravil svojo nalogo, ne govori o pričakovanjih. Kot je dejal, bodo vsi lahko zadovoljni, če bodo odigrali po selektorjevih navodilih in dali svoj maksimum, obenem pa je še pristavil, da se veseli tekem v Zagrebu, kjer bo reprezentanca znova imela izvrstno podporo: "Domači EuroBasket bo težko kdaj ponoviti in igrati s takimi mravljinci. Se pa zelo veselim, da bo tekmovanje blizu Slovenije in bomo imeli tako podporo tudi letos."