Luka Rupnik in Boban Tomić sta skupaj vodila igro B-reprezentance, zdaj pa imata lepo priložnost, da prideta celo v moštvo za evropsko prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Rupnik in Boban Tomić sta skupaj vodila igro B-reprezentance, zdaj pa imata lepo priložnost, da prideta celo v moštvo za evropsko prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Tu smo vsi, ki smo pripravljeni delati, se podrediti kolektivu in delovati po željah ter zahtevah strokovnega štaba. Konec koncev pa želimo dokazati, da tudi mi lahko držimo slovensko reprezentanco na dostojni ravni.

Luka Rupnik
Luka Rupnik
Luka Rupnik bo morda tudi v naslednji sezoni nosil dres Olimpije. Foto: Sandi Fišer

Vedno je treba biti ambiciozen, zakaj pa ne. Saj Slovenija je na evropskih prvenstvih vedno dosegala dobre rezultate in zakaj se ne bi izkazala tudi tokrat.

Boban Tomić
Boban Tomić
Nazadnje je Boban Tomić igral za Grosuplje, v novi sezoni pa se želi preizkusiti na navišji ravni. Foto: www.alesfevzer.com

B-reprezentanca je, kar se tiče mlajših igralcev, res dobrodošla. Pogoji so na najvišji ravni oziroma enaki kot tukaj v A. Na Kitajskem je bila odlična izkušnja. Tudi igrali smo dobro ter se povezali v celoto. Mislim, da je bil Trifunović zadovoljen.

Luka Rupnik

Dolgo je bil položaj organizatorja igre v slovenski reprezentanci dobro pokrit in morda celo najmočnejši del moštva. V več kot desetih letih nošenja slovenskega dresa je pravi sinonim reprezentance postal Jaka Lakovič. Za tem je kapetansko štafeto prevzel Goran Dragić, ki pa bo letos, kot kaže, prvič v karieri odpovedal sodelovanje v izbrani vrsti.

Med sezono se je vseskozi, tako kot je to v navadi, ugibalo, kakšna bo slovenska reprezentanca na prihajajočem evropskem oprvenstvu, kjer bo lepa priložnost za prvi preboj na olimpijske igre. Tedaj se je celo namigovalo, da bi Slovenija lahko nastopila z dvojcem dveh sijajnih enk, Goranom Dragićem in Benom Udrihom. Verjetno bi to bila najboljša naveza organizatorjev igre v Evropi. A znova je zaradi različnih razlogov prišlo do številnih odpovedi. Ponovno se zdi, da je Slovenija pri teh odpovedih na stari celini številka ena.

Udrih odpovedal pred časom, Nikolić pred kratkim
Čeprav je Udrih kot po tekočem traku odpovedoval reprezentančne akcije, so bila leta sladkih skrbi, ko je bilo mesto 'playa' odlično pokrito z Lakovičem in nato z mladim Dragićem, ki je pozneje prevzel vodilno vlogo. Letos pa je na tem položaju ogromno težav. Udrih je prvi 'odpadel' zaradi operacije gležnja, kot kaže, bo manjkal tudi Goran Dragić, ki se pripravlja na rojstvo otroka in se želi na najboljši način pripraviti na novo klubsko sezono, vmes pa je odpovedal tudi Aleksej Nikolić.

20-letni kapetan mlajših članov je po evropskem prvenstvu U20, ki ga je zelo dobro odigral, preutrujen za sodelovanje v članski vrsti, obenem pa ima težave s poškodbami, ki bi jih po besedah zdravnika po posebnem programu lahko saniral v dveh, največ treh tednih. Jure Zdovc je Nikolića že lani vključil v reprezentanco, ko je ta šla na svetovno prvenstvo, na prihajajočem evropskem prvenstvu pa je mladeniču, ki bo v novi sezoni zaigral za bavarski Brose, želel nameniti kar konkretno vlogo in bil nad njegovo potezo tako jezen ter razočaran.

Rupnik najmlajši pred štirimi leti v Litvi
Zdaj ima Zdovc na voljo četverico organizatorjev igre. Jaka Klobučar je bil lani zamenjava za Gorana Dragića, a vendarle ne gre za klasičnega organizatorja igre. Podobno velja za Nebojšo Joksimovića, ki je zaradi bolezni izpustil prvi teden priprav. Joksa je koristen igralec, odličen predvsem v obrambi, a tudi on ni klasična enka. Ostajata še dva reprezentančno neizkušena organizatorja igre, Boban Tomić in Luka Rupnik.

Rupnik je že igral na evropskem prvenstvu leta 2011, ko je bil v Litvi najmlajši udeleženec prvenstva. Tedaj ga je Božidar Maljković s seboj vzel kot nadarjenega najstnika, štiri leta pozneje, ko ima za seboj tri leta pri Olimpiji, pa ima priložnost, da znova odpotuje na evropsko prvenstvo: "Vesel sem, da sem znova zraven A-reprezentance. Jaz nisem ravno novinec, saj sem že tretjič poleg, ampak je nov sistem Zdovca in zato v uvodu še nekako tipam vse skupaj, obenem pa dajem vse od sebe."

Na Zdovčev trening z velikim spoštovanjem
Idrijčan sprva pod vodstvom Saša Filipovskega v Stožicah ni dobil veliko priložnosti, v pretekli sezoni pa je pod taktirko Aleša Pipana začel igrati zelo dobro, a se potem nesrečno poškodoval. Letos prvič sodeluje z Zdovcem, ki ga Rupnik zelo ceni: "Na začetku sem imel kar nekaj problemov z njegovo avtoriteto, saj sem šel z velikim spoštovanjem v treninge. Na koncu, ko ugotoviš, kaj želi ter zahteva, in osvojiš ta sistem, je lažje. Veliko se pogovarjam tudi s Potočnikom, s katerim se poznava že dolgo in mi pomaga. Pomagajo tudi starejši soigralci, tako da je kar zanimivo."

Zdovc, ki je med sezono dejal, da prizna, da je Rupnika pred časom že odpisal, a je po dobrih igrah selektor znova postal pozoren nanj in ga izpostavil kot nekoga, ki bi ga lahko vključil v moštvo, bo vsem novincem in mlajšim igralcem na pripravljalnih tekmah ponudil priložnost. "Zagotovo so možnosti, da se prebijem tudi v ekipo, ampak o tem ne razmišljam in si tudi ne upam tako daleč gledati. Želim iz vsakega treninga odnesti maksimalno kar lahko in slediti Zdovčevim željam, obenem pa je osebni napredek skozi timsko delo najvažnejši," je povedal Rupnik.

Tomić prvič v članski reprezentanci
"Verjamem, da bomo zdaj na treningih in tekmah dobili priložnost vsi, vsak pa bo jasno poskušal to maksimalno izkoristiti,"
se tega zaveda tudi Tomić. 27-letni Ljubljančan je novinec v reprezentanci: "Igral sem v vseh mlajših selekcijah, ampak članska reprezentanca je nekaj posebnega. To je izpolnitev sanj. Trdo bom delal, da bi morda celo prišel med 12." V svoji generaciji je vedno veljal za enega najbolj nadarjenih košarkarjev, a dolgo je trajalo, da je nase dobro opozoril tudi v članski kategoriji.

V Ljubljani ni dočakal prave priložnosti in zato je sprva igral po nekaterih manjših klubih in tudi v drugi ligi. Vmes so mu težave povzročale poškodbe, preizkusil pa se je tudi v tujini. Zadnja leta je v vseh klubih igral glavno vlogo in bil med najboljšimi posamezniki državnega prvenstva. Z dobrimi igrami pri Gorsbasketu je med sezono nase opozoril zdaj že nekdanjega makedonskega selektorja Aleksandra Džikića, ki ga je javno hvalil, pozneje pa si je torej prislužil tudi vpoklic v B-reprezentanco: "B-reprezentanca je odličen projekt. Pomagala je predvsem nam novincem, da smo začutili ta sistem in kaj Jure Zdovc hoče. Rado Trifunović nam je to razložil. Igrali smo lepo in sem s to akcijo zelo zadovoljen."

"Goranovo odsotnost morda pokrije le Parker"
Podobno kot Rupnik, s katerim sta uspešno vodila igro B-ekipe, je tudi Tomić navdušen nad delom z Zdovcem: "Že kot otrok, ko sem hodil na tekme in gledal Zdovca kot igralca, sem bil navdušen. Bilo je 'adijo', ko si začutil atmosfero Hale Tivoli in videl, kako so igrali. Da me zdaj tak strokovnjak s takimi izkušnjam, trenira, je izjemna priložnost in mi je v veliko čast." Za zdaj še ni jasno, kje bosta v naslednji sezoni igrala. Rupnik ne izključuje, da bo ostal pri Olimpiji, Tomić pa je jasno dejal, da je čas za korak naprej in si želi preizkusiti na višji ravni kot do zdaj. Verjame, da bo pri iskanju novega kluba v pomoč tudi reprezentančna akcija.

Tako kot vsi slovenski navijači bosta tudi Rupnik in Tomić razočarana, da ne bo Gorana Dragića, saj bi si oba želela z njim sodelovati na treningih, kajti gre vendarle za enega najboljših na njunem položaju na svetu. "Goranovo odsotnost je skoraj nemogoče pokriti. Težko jo pokrije kdor koli v Evropi, morda le Parker. Gogi je najboljši slovenski košarkar in eden najboljših na svojem položaju v Evropi. Vsi ga več ali manj gledamo po televiziji. Iz izkušenj pa vem, da je na treningih pripravljen pomagati in se da od njega veliko naučiti, saj z nasveti ne skopari," je dejal Rupnik, Tomić pa dodal: "Če bi prišel še Goran, bi bilo to zame vrhunsko, saj bi se lahko marsikaj naučil od igralca, kakršen je on. Že toliko let dobro igra v Ligi NBA, za sabo ima ogromno težkih tekem in je zelo izkušen, vsakemu lahko pomaga kot soigralec, obenem je pa tudi zares dober človek."

Tu smo vsi, ki smo pripravljeni delati, se podrediti kolektivu in delovati po željah ter zahtevah strokovnega štaba. Konec koncev pa želimo dokazati, da tudi mi lahko držimo slovensko reprezentanco na dostojni ravni.

Luka Rupnik

Vedno je treba biti ambiciozen, zakaj pa ne. Saj Slovenija je na evropskih prvenstvih vedno dosegala dobre rezultate in zakaj se ne bi izkazala tudi tokrat.

Boban Tomić

B-reprezentanca je, kar se tiče mlajših igralcev, res dobrodošla. Pogoji so na najvišji ravni oziroma enaki kot tukaj v A. Na Kitajskem je bila odlična izkušnja. Tudi igrali smo dobro ter se povezali v celoto. Mislim, da je bil Trifunović zadovoljen.

Luka Rupnik